Kodiaq II RS wrażenia po 2500km

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Kodiaq II RS wrażenia po 2500km

Post autor: MałGorzata »

Skoda Peaq. Chyba znowu kupimy bez jazdy próbnej jak Kodiaqa i Enyaqa.

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Kodiaq II RS wrażenia po 2500km

Post autor: maq »

Przy kolejnym, to i ja się zastanowię. W przyszłym tygodniu montujemy na dachu magazynu panele i do tego banki energii. ;)

Awatar użytkownika
MałGorzata

Właśnie zamortyzowała nam się instalacja PV. Będzie jeżdżenie za darmo.
----

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

kszonek pisze:
18 cze 2026, 21:53
Piotr1982 pisze:
22 lut 2026, 8:07
Malenstwo8 pisze:
21 lut 2026, 13:07
Piotrze, chciałem Cię zapytać czy u Ciebie tez jest tak, że jak auto jest zgaszone, to bez problemu otwieram tylną klapę nogą. Przy włączonym silniku jeszcze nigdy mi się nie udało. Oczywiście easy open włączone w ustawieniach.
To jakieś zabezpieczenie?
Cześć. Aż sprawdziłem i wnioski są takie, że przy włączonym silniku to nie działa.
Ma to sens w sumie.

Ten temat to kopalnia wiedzy dla kogoś kto przymierza się do K2RS. Dzięki!

Czy dobrze zrozumiałem, że swojego Kodiaqa sprzedałeś? Tak sugerują posty z wyprzedażą akcesoriów. Jak tak to podzielisz się powodem? Ja jestem na etapie "rączki swędzą żeby zamówić", więc szukam czy to nie błąd.
Czołem! Tak, Kodiaq poszedł w świat i teraz cieszy bliską osobę. Powód zmiany prozaiczny: trafiły się fajne okazje. RS miał być (i przez prawie rok był) głównym dużym autem w rodzinie, natomiast kumpel sprzedawał trzyletnie X5 w full opcji więc RS został "zdegradowany" do jazdy wokół komina. Zamiast RS (za duży na drugie auto) wzięliśmy dwuletnie GLC plug-in jako bardziej kompaktowy samochód.
Nadal podtrzymuję, że auta premium jak Merc czy BMW nie są warte swojej ceny kupując je nowe w salonie, lecz spadek wartości po dwóch-trzech latach pozwalał w moim przypadku myśleć o zakupie i tak się stało gdyż oba samochody kupiliśmy od znajomych więc znam historię i to jak były użytkowane. Materiały wiadomo że są lepsze, ale poza jakością skór to nie jest jakaś olbrzymia różnica szczerze mówiąc.
Co do samej Skody-mam duży sentyment do wersji RS, ale w obliczu możliwego liftingu zastanowiłbym się dwa razy. Najbardziej wnerwiającą rzeczą w Skodzie były dla mnie zbyt wąskie opony, co udało się trochę poprawić wizualnie dzięki dystansom. Cała reszta-super autko do jazdy (choć po czasie uważam, że obiektywnie lepszym wyborem w tej klasie byłby jednak Tayron w R-Line ze względu na lepsze światła matrix, lepszych asystentów, fotele ergo-comfort, podwójne szyby przód i tył, keyless w czterech drzwiach i jednak trochę lepsze materiały). RS jeździłem po jakimś czasie już tylko w trybie comfort.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Fajnie, że się odezwałeś
Auto wyższej klasy niż Skoda, z pewnego źródła i małym przebiegiem, oczywiście że będzie, a właściwie nie będzie irytowało tańszymi materiałami i gorszym spasowaniem. Oby tylko remont za kilkanaście tysięcy nie zgasił euforii, bo te za pół bańki w salonie potrafią potem drenować kieszeń. W firmie dalej czeka na klienta dziesięcioletnie BMW 518d (mapa 215KM). Już pół roku, a jest najtańsze z polskiego salonu i lakierem z fabryki. Wczoraj się nim przejechałem na południe, żeby wygonić pająki z wydechu oraz podładować akumulator (oryginalny i śmiga). Auto o wiele starsze od mojej skody, przebieg trzy razy większy, a nic nie trzeszczy w środku, bez względu na nawierzchnię, nawet po trylinkach. W Kodiaqu coś tam zawsze brzęknie. Fakt, że to sedan i ma sztywniejsze nadwozie od suva, jednak trzyma się zaskakująco dobrze.

Tryb comfort również włączam zaraz po ruszeniu, razem z dezaktywacją start-stop. Na sport jechałem może z pięć razy. W RS tym bardziej nie widzę innej opcji z uwagi na niski profil opon. Niby niewiele, jednak różnica w wybieraniu nierówności jest zauważalna.

Moja furmanka mam nadzieję się nie obrazi przez powyższe. L&K spełnia wszystkie moje oczekiwania i nie rozglądam się za niczym innym. Ładna, zgrabna, lubimy się

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Ja jeżdzę w trybie normal. Najbardziej mi podpasował.
Sport za twardy, komfort za bardzo buja przy szybkiej jeździe.
Aktualnie jestem w okolicach Wisły i śmiganie po serpentynach bawi mnie bardzo 😁

Awatar użytkownika
MałGorzata

Malenstwo8 pisze:
04 lip 2026, 14:58
Aktualnie jestem w okolicach Wisły i śmiganie po serpentynach bawi mnie bardzo 😁
Wtedy tylko sport.
----

Malenstwo8

MałGorzata pisze:
04 lip 2026, 20:39
Malenstwo8 pisze:
04 lip 2026, 14:58
Wtedy tylko sport.
Tak. Wtedy tak.

Piotrula
Samochód: Skoda Kodiaq rs 2.0 tsi

Post autor: Piotrula »

Tez stałem sie miesiąc temu właścicielem rs-a 2.0 tsi i mam trochę mieszane uczucia z jednej strony auto b. Ładne ale z drugiej nie wiem czy po raz drugi bym go kupił. Moze dla tego ze wcześniej jeździłem dieslami i tu brakuje mu trochę przy wyprzedzaniu.

Malenstwo8

Piotrula pisze:
13 lip 2026, 20:40
Tez stałem sie miesiąc temu właścicielem rs-a 2.0 tsi i mam trochę mieszane uczucia z jednej strony auto b. Ładne ale z drugiej nie wiem czy po raz drugi bym go kupił. Moze dla tego ze wcześniej jeździłem dieslami i tu brakuje mu trochę przy wyprzedzaniu.
To jakimi dieslami jeździłeś?
To musiało być chyba ponad 300 KM i z 600 Nm.

ODPOWIEDZ