maq pisze: ↑24 sie 2025, 20:34Jakie średnie zużycie masz w RS?
Mi się podoba rozwiązanie AWD realizowane przez silniki elektryczne w tylnych kołach. Nie obciąża dodatkowo silnika i nie zwiększa zużycia paliwa. Napęd 4x4 na asfalcie jest potrzebny niezwykle rzadko, a w błoto Skody pakował nie będę.
Ostatnio mnie mocno „zawstydził” Byd Seal U Phev 324 KM. Ale to odchodzi na drodze. Nie wiem jak jeździ po rozładowaniu baterii, na przykład po 400 km na autostradzie, bo tam silnik 1.5 turbo, ale na Warszawskich obwodnicach koleś jechał jak wyścigówką. TDI 200 km nie dogonisz za żadne skarby
Odbieram dopiero na początku września, ale z opisów i wszelkich dostępnych filmów wychodzi, że ciężko zejść średnio poniżej 10l. Piszą/mówią, że miasto 12-13, a trasa 8-9.
Mój wcześniejszy komentarz dotyczył spalania w Lexusie gdzie ktoś napisał, że ma średnią ~7l/100km. W moim NX200t nigdy nie zszedłem poniżej 10, a średnia wychodzi 11-12. W RS myślę, że będzie podobnie.
Ciekawy temat z tym Chińczykiem. RS też pewnie nie dogoni, jak i wiele innych, w miarę już mocnych aut spalinowych. Co do komentarza 4x4. Uważam, że w mieście również się przydaje, szczególnie przy ruszaniu na mokrej/śliskiej nawierzchni gdzie występują problemy z trakcją przy takiej mocy i momencie.
TSI vs TDI
Re: TSI vs TDI
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
TSI vs TDI
Ciekawe jakie będziesz miał spalanie w RS. Przymierzałem się nawet mocno do takiego w poprzedniej generacji
10 l/100 km, to nie dramat, ale poprzednio w 3.6 V6, kiedy wciągał nawet niemal 20 w mieście, to już różnica była. Na trasie niewiele lepiej, bo średnio 16. Gazu jednak nie oszczędzałem, bo jeździłem na LPG. Fajnie mruczał.
A w mieście na mokrym, 4x4 oczywiście fajne, tyle że coś nam deszcz ostatnio nie pada. W ostatnie dwie zimy, raz jeden odgarniałem śnieg z chodnika, który i tak by się roztopił następnego dnia. Dlatego i opony mam w tym samochodzie już całoroczne.
A w mieście na mokrym, 4x4 oczywiście fajne, tyle że coś nam deszcz ostatnio nie pada. W ostatnie dwie zimy, raz jeden odgarniałem śnieg z chodnika, który i tak by się roztopił następnego dnia. Dlatego i opony mam w tym samochodzie już całoroczne.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
W RX 350H 2023 rok (najnowsza generacja). Aktualnie po 50 kkm mam średnią 6,4. Auto lata bez oszczędzania. Tylko tryb sport. Na Eko miałem spalanie rzędu 4 l po mieście.Piotr1982 pisze: ↑06 lip 2025, 20:28W którym Lexie masz takie spalanie jeśli mogę zapytać? W moim NX 200T jest bardzo podobne do tego z opisu RS (czyli ok 13 po mieście, a trasa 8-10 w zależności od prędkości i masy).Malenstwo8 pisze: ↑25 lis 2024, 18:34O matkoMałGorzata pisze: ↑25 lis 2024, 18:29Moje 2.0 TSI 4x4 nie brało oleju a jedynie płyn chłodniczy trzeba było dolać pomiędzy przeglądami (co 30 kkm)
Spalanie: 8 trasa/10-12 autostrada/ 13+ miasto a w deszczu +1Ja już myślałem, że nie robi się takich aut. To technologia z XV wieku? To jakiś dramat.
W moim 250 konnym Lexie z ostatnich 30 kkm mam średnie spalanie 6,8.
Trasa to 6/ autostrada 7,5-8,5/ miasto 5,5l - 6 latem - 7,5 - 8,5 w zimie.
Teraz to oklapłem. Ja wiem, ze to nie hybryda, ale kurcze...
To może jednak diesla rozważę. Te wyniki są dla mnie absolutnie nieakceptowalne.
Mimo, że od 15 lat główne auta to diesel gdzie na baku lekko się robi 800-1000km, to teraz RS i benzyna. Szkoda, że nie ma nowego RS w bi-turbo diesel lub że benzyna nie ma większego zbiornika paliwa (70l przynajmniej).
Waga auta prawie 2100 kg, 4x4. Inny świat.
Po dwóch dniach widzę, że w mieście będzie 12-13, w trasie jeszcze nie jechałem.maq pisze: ↑29 sie 2025, 21:12Ciekawe jakie będziesz miał spalanie w RS. Przymierzałem się nawet mocno do takiego w poprzedniej generacji10 l/100 km, to nie dramat, ale poprzednio w 3.6 V6, kiedy wciągał nawet niemal 20 w mieście, to już różnica była. Na trasie niewiele lepiej, bo średnio 16. Gazu jednak nie oszczędzałem, bo jeździłem na LPG. Fajnie mruczał.
Jeśli chodzi o opony to u mnie jednak sezonowa wymiana i obecnie stoi na fabrycznych letnich Hankook.
Tak myślałem że mowa o hybrydzie. Średnio 6,4 super wynik w tak dużym aucie, gratulacje. Znajomy, który jeździł Highlanderem w hybrydzie na trasie miał spalanie powyżej 10 (głównie jazda w trasach) i wymienił teraz na Rextona w dieslu.Malenstwo8 pisze: ↑30 sie 2025, 15:35W RX 350H 2023 rok (najnowsza generacja). Aktualnie po 50 kkm mam średnią 6,4. Auto lata bez oszczędzania. Tylko tryb sport. Na Eko miałem spalanie rzędu 4 l po mieście.Piotr1982 pisze: ↑06 lip 2025, 20:28W którym Lexie masz takie spalanie jeśli mogę zapytać? W moim NX 200T jest bardzo podobne do tego z opisu RS (czyli ok 13 po mieście, a trasa 8-10 w zależności od prędkości i masy).Malenstwo8 pisze: ↑25 lis 2024, 18:34
O matkoJa już myślałem, że nie robi się takich aut. To technologia z XV wieku? To jakiś dramat.
W moim 250 konnym Lexie z ostatnich 30 kkm mam średnie spalanie 6,8.
Trasa to 6/ autostrada 7,5-8,5/ miasto 5,5l - 6 latem - 7,5 - 8,5 w zimie.
Teraz to oklapłem. Ja wiem, ze to nie hybryda, ale kurcze...
To może jednak diesla rozważę. Te wyniki są dla mnie absolutnie nieakceptowalne.
Mimo, że od 15 lat główne auta to diesel gdzie na baku lekko się robi 800-1000km, to teraz RS i benzyna. Szkoda, że nie ma nowego RS w bi-turbo diesel lub że benzyna nie ma większego zbiornika paliwa (70l przynajmniej).
Waga auta prawie 2100 kg, 4x4. Inny świat.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
TSI vs TDI
Podobnie podają użytkownicy, chociaż są i tacy, może konkurencja, którym auto zużywa średnio o wiele więcej:
https://www.autocentrum.pl/spalanie/lex ... m-od-2022/
Toyota robi bardzo trwałe układy napędowe i nie ma się co obawiać o baterie. Kumpel jakiś czas temu kupił RX 450h z 2005 roku, z przebiegiem ponad 400 k km. Nic nie robi przy układzie napędowym i jeździ. Małe poprawki w zawieszeniu. Mówi, że innego niż Lexus nigdy nie kupi. A przesiadł się z Mistanga V8
https://www.autocentrum.pl/spalanie/lex ... m-od-2022/
Toyota robi bardzo trwałe układy napędowe i nie ma się co obawiać o baterie. Kumpel jakiś czas temu kupił RX 450h z 2005 roku, z przebiegiem ponad 400 k km. Nic nie robi przy układzie napędowym i jeździ. Małe poprawki w zawieszeniu. Mówi, że innego niż Lexus nigdy nie kupi. A przesiadł się z Mistanga V8
Dzień dobry 
Chciałbym odgrzać temat - jestem również na etapie wyboru 2.0 TSI/TDI z nastawieniem raczej na benzynę.
Czy możecie podać swoje średnie spalanie (dla niektórych pewnie już długoterminowe) po przejechaniu już kilku/-lub nastu/ tys. km? Rozumiem, że buda duża i mało opływowa więc liczę się, że nie będzie to 7l PB/100km
Ale jak czytam o 12 w trasie pow. 120km/h to trochę słabo biorąc pod uwagę mały zbiornik paliwa 
Auto będę eksploatował głownie w mieście + kilka razy w roku dłuższe dystanse wakacyjne po Europie (stąd pomysł na TDI - pewnie nie do końca właściwy:))
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Chciałbym odgrzać temat - jestem również na etapie wyboru 2.0 TSI/TDI z nastawieniem raczej na benzynę.
Czy możecie podać swoje średnie spalanie (dla niektórych pewnie już długoterminowe) po przejechaniu już kilku/-lub nastu/ tys. km? Rozumiem, że buda duża i mało opływowa więc liczę się, że nie będzie to 7l PB/100km
Auto będę eksploatował głownie w mieście + kilka razy w roku dłuższe dystanse wakacyjne po Europie (stąd pomysł na TDI - pewnie nie do końca właściwy:))
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Jeśli chesz przeliczać co się bardziej oplaci to liczylismy to kiedyś dla Kodiaq 1 dla różnicy w cenie 13 000 PLN, że zakup diesla wyrownywał się z benzyną po około 100-150 tys km.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Marcin-G
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 190KM Sportline DSG 4x4 '20
Hej, co prawda to I generacja, ale u mnie w 2.0 TSI pali ile wlejesz.... bez umiaru
A na poważnie:
- zimny silnik z rana (zima), krótka trasa po mieście (3-4 km): 15-16 l/100
- rozgrzany, korki: 12-14 l/100
- rozgrzany, mały ruch miejski: 10-11 l/100
- trasa: 7,5-9 l/100
- poniżej spalanie na trasie wakacyjnej z 1,5 tonowym kempingiem na haku, dwoma rowerami na dachu i pełnym bagażnikiem:

A na poważnie:
- zimny silnik z rana (zima), krótka trasa po mieście (3-4 km): 15-16 l/100
- rozgrzany, korki: 12-14 l/100
- rozgrzany, mały ruch miejski: 10-11 l/100
- trasa: 7,5-9 l/100
- poniżej spalanie na trasie wakacyjnej z 1,5 tonowym kempingiem na haku, dwoma rowerami na dachu i pełnym bagażnikiem:

To dla porównania 2.0 TDI 193KM. Nie mam pod ręką danych z auta, więc dane z apki skody (która zaczynam podejrzewać o delikatne oszustwa)
Dane za 2025 rok
Średnie zużycie ropy 7,4l/100km
Dystans 14781 km
Czas podróży ok. 410 h
Średnia prędkość 49km/h
Auto głównie jeździ po mieście i wozi dzieciaki do szkoły. Średnio 20-25km dziennie.
Raz na 4-6 tygodni trasa autostrada ok 300 km w jedną stronę. Prędkość autostradowa 120-125 km/h, wtedy spalanie ok 7l/100. Trasa to wyjazdy rodzinne, więc jest załadowany, w lecie bagażnik z rowerami na hak. A i wersja 7-osobowa więc dodatkowo siedzenia i foteliki kompensują fakt że autem podróżuje 2 dorosłych i 4 dzieciorów
Dane za 2025 rok
Średnie zużycie ropy 7,4l/100km
Dystans 14781 km
Czas podróży ok. 410 h
Średnia prędkość 49km/h
Auto głównie jeździ po mieście i wozi dzieciaki do szkoły. Średnio 20-25km dziennie.
Raz na 4-6 tygodni trasa autostrada ok 300 km w jedną stronę. Prędkość autostradowa 120-125 km/h, wtedy spalanie ok 7l/100. Trasa to wyjazdy rodzinne, więc jest załadowany, w lecie bagażnik z rowerami na hak. A i wersja 7-osobowa więc dodatkowo siedzenia i foteliki kompensują fakt że autem podróżuje 2 dorosłych i 4 dzieciorów