No dobra, ale czy ogólnie te lusterka ustawione na sport czy co tam innego dobrze grzeją? Z moich poprzednich i obecnej Skody wiem, że lusterka grzeją świetnie. W żadnym innym aucie już nie miałem tak dobrze i szybko grzejących lusterek. Mam nadzieję, że tutaj jest podobnie.
To samo tyczy się przedniej szyby, foteli i kierownicy.
Przy Skodzie nam wrażenie, że reszta marek w tym temacie to w ogóle nie grzeje. W każdym innym aucie czuje duży niedosyt. Jakieś takie to wszystko wolne i słabe. W XC90 i Lexusie, to zgłaszałem kilka razy na serwisie. Lusterka przy -5 to lód rozmrażały po 15 minutach. Kierownica w Lexusie to grzeje w zasadzie tylko bokami. W Xc90 wymieniali mi kierownice i fotele, bo nie grzała w ogóle kierownica i fotel kierowcy. Po wymianie grzało, a w zasadzie wmawialem sobie, że grzeje. Fotel pasażera grzał bez przerwy na pierwszym i tylko pierwszym poziomie przez 2 lata. Cały okrągły rok. Nigdy tego nie naprawili nawet po 25 wizycie w serwisie. Nawet wymiana nie pomogła. Już się potem poddałem. Wiem, nie do uwierzenia. Dlatego jestem tak przeczulony na tym punkcie.
Grzanie lusterek zewnetrznych
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: Grzanie lusterek zewnetrznych
Co do grzania (RS z pełną skórą, brak zamszu):
Kierownica-super, nagrzewa się błyskawicznie i grzeje cały wieniec.
Fotele-nagrzewają się długo, nawet kilka minut, 7-8? Może przez grubą skóro-ceratę? Jak już ruszą, to zmniejszam na 1 bo inaczej parzy w tyłek i w plecy:). Powierzchnia grzania duża, więc na +. W NX za to czuć ciepło niemal od razu po włączeniu grzania fotela (też pełna skóra, ale jednak inna skóra).
Grzanie przedniej szyby-szron odpuszcza, ale trochę wolniej niż w B8FL. Ogólnie ok.
Lusterka-pomijając kwestię trybów i powyższej rozmowy (już sam trochę zglupiałem jak to z nimi jest) - grzeją, szron odpuszcza, ale trochę wolniej niż w B8FL, Superb lub Octavii lata temu. Ogólnie ok. Jeżdżę na Normal i Comfort głównie (no i Sport). Profil klimy ustawiony na średni.
Niezależne ogrzewanie (quasi-webasto) - moje pierwsze doświadczenie z tą funkcją. Rewelacja. Ustawiam w aplikacji na telefonie o której auto ma być gotowe (22°C), i wsiada się do w miarę wygrzanego samochodu.
Oprócz długiego podgrzewania foteli-wszystko działa ok, choć jak wspomniałem-nie ma tu skoku rozwojowego w przód, raczej stagnacja lub delikatny krok w tył z lusterkami czy przednią szybą.
Bardzo fajna funkcja z ustawieniami komfort, gdzie określasz co ma się automatycznie włączać po uruchomieniu auta i z jaką mocą (fotele, kierownica, szyba).
Przy mrozie silnik łapie temperaturę wody (90°C) bardzo szybko. Możliwe, że jest tak za sprawą wcześniej włączonego ogrzewania postojowego, które podgrzewa płyn w układzie. W wakacje jednak też szybko się nagrzewa.
Przy konfiguracji zdecydowanie polecam to dodatkowe ogrzewanie.
Fotele-nagrzewają się długo, nawet kilka minut, 7-8? Może przez grubą skóro-ceratę? Jak już ruszą, to zmniejszam na 1 bo inaczej parzy w tyłek i w plecy:). Powierzchnia grzania duża, więc na +. W NX za to czuć ciepło niemal od razu po włączeniu grzania fotela (też pełna skóra, ale jednak inna skóra).
Grzanie przedniej szyby-szron odpuszcza, ale trochę wolniej niż w B8FL. Ogólnie ok.
Lusterka-pomijając kwestię trybów i powyższej rozmowy (już sam trochę zglupiałem jak to z nimi jest) - grzeją, szron odpuszcza, ale trochę wolniej niż w B8FL, Superb lub Octavii lata temu. Ogólnie ok. Jeżdżę na Normal i Comfort głównie (no i Sport). Profil klimy ustawiony na średni.
Niezależne ogrzewanie (quasi-webasto) - moje pierwsze doświadczenie z tą funkcją. Rewelacja. Ustawiam w aplikacji na telefonie o której auto ma być gotowe (22°C), i wsiada się do w miarę wygrzanego samochodu.
Oprócz długiego podgrzewania foteli-wszystko działa ok, choć jak wspomniałem-nie ma tu skoku rozwojowego w przód, raczej stagnacja lub delikatny krok w tył z lusterkami czy przednią szybą.
Bardzo fajna funkcja z ustawieniami komfort, gdzie określasz co ma się automatycznie włączać po uruchomieniu auta i z jaką mocą (fotele, kierownica, szyba).
Przy mrozie silnik łapie temperaturę wody (90°C) bardzo szybko. Możliwe, że jest tak za sprawą wcześniej włączonego ogrzewania postojowego, które podgrzewa płyn w układzie. W wakacje jednak też szybko się nagrzewa.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2025, 8:43 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Dzięki jak zawsze za wyczerpującą odpowiedź.Piotr1982 pisze: ↑29 lis 2025, 8:19Co do grzania (RS z pełną skórą, brak zamszu):
Fotele-nagrzewają się długo, nawet kilka minut, może przez grubą skóro-ceratę? Jak już ruszą, to zmniejszam na 1 bo inaczej parzy w tyłek i w plecy:). Powierzchnia grzania duża, więc na +. W NX za to czuć ciepło niemal od razu po włączeniu grzania fotela (też pełna skóra, ale jednak inna skóra).
Czyli w skrócie nie ma się czym martwić. Jest ok.
Ja zamówiłem wersję z zamszem
Różnica jest tylko w fotelach. Kierownica, przednia szyba i lusterka są te same
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Grzanie lusterek zewnetrznych
Dla mnie webasto jest chyba najlepsze z całego wyposażenia mojej Skody. Zaraz obok DCC. Mamy jedno miejsce w garażu i wcześniej, żeby nie wyciągać skrobaczki, swój samochód trzymałem w ciepłym. Rano przestawiałem auta i drugie mogło odtajać. Teraz wsiadam przede wszystkim do rozmrożonego i w miarę ciepłego pojazdu. Ludziki skrobią szyby, a ja mam to w nosie, od razu mogę jechać. Silnik również mniej dostaje w tyłek, bo ma gorący płyn w obiegu. A swoją drogą, jak uruchamiam bardzo zimnego diesla, to webasto i tak się włącza automatycznie. Nie pokazując tego na desce. Na dodatkowe ogrzewanie wpadłem przez przypadek. Przed Kodiaqiem miałem na półtora miesiąca wypożyczone V60, wyposażone właśnie w ten bajer. Tam tylko była ogromna skucha, bo śmierdziało spalinami w środku. Kolejny wóz musiał to mieć i kropka.
Z podgrzewanych foteli natomiast najbardziej zadowolona jest moja córka. W Fiacie miała na siedzeniu poduszkę od krzesła z kuchni. Teraz pstryka guzik i ma cieplutko niemal od razu. W pierwszej generacji fotele grzeją w oka mgnieniu.
Z podgrzewanych foteli natomiast najbardziej zadowolona jest moja córka. W Fiacie miała na siedzeniu poduszkę od krzesła z kuchni. Teraz pstryka guzik i ma cieplutko niemal od razu. W pierwszej generacji fotele grzeją w oka mgnieniu.
No dobra: w moim przypadku potwierdzam w 100%, że poziom grzania lusterek jest zależny od profilu klimatyzacji. W trybie "łagodny" grzeją minimalnie. Zaczynają grzać normalnie od trybu "średni".
Wpływu na grzanie foteli czy kierownicy nie zauważyłem póki co.
Wpływu na grzanie foteli czy kierownicy nie zauważyłem póki co.