Belki dachowe - bagażnik dachowy

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
rudysq
Samochód: kodiaq??

Belki dachowe - bagażnik dachowy

Post autor: rudysq »

Witam,
ktoś posiada na Kodiaq bagażnik/belki dachowe Thule (lub inne)? Chodzi mi o długość belek - wg konfiguratora Thule do Kodiaq2 powinny być belki 127 cm.
====Skoda Kodiaq 5-dr SUV 2024====
Thule WingBar Evo 127 cm roof bar 2-pack aluminium | 711300
Thule Evo Flush Rail foot for vehicles 4-pack black | 710600
Thule Kit 186201

Mam z poprzedniego auta Thule Wingbary ale 118 cm - czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy nie będą za krótkie? Suzkałem wymiarów dachu ale nie udało mi się odnaleźć nic roztrzygającego.
Opcjonalnie - czy ktoś mógłby zmierzyć rozstaw relingów?:)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Belki dachowe - bagażnik dachowy

Post autor: MałGorzata »

Polecam firmę https://auto-pak.pl - zadzwoń i powiedz, że dzwonisz z forum. Pomogą.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

rudysq

MałGorzata pisze:
19 sty 2026, 12:21
Polecam firmę https://auto-pak.pl - zadzwoń i powiedz, że dzwonisz z forum. Pomogą.
dzieki!

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Cześć.
Rozstaw relingów w Kodiaq 2 to 97cm tył i 105cm przód, więc belki WingBar Evo które masz, tylko w teorii będą ok, bo zalecana jest szerokośc 127cm lub nawet dłuższe (135cm).

Skoro 118cm nie są do końca kompatybilne, to na Twoim miejscu zmieniłbym je na model WingBar Edge 721420 + 721320 (różne długości przód/tył) + stopy Edge 720600 oraz kit 186201 które obecnie mam w swoim Kodiaq. Komplet w wersji black kosztował 1600PLN.

Model Edge (czyli belki zamknięte, które nie wystają poza obręb stopek), są dużo cichsze podczas jazdy.
Mam porównanie z modelami Evo (czyli takimi jak Twoje, wystające poza obręb auta) z poprzednich samochodów, więc wiem o czym mówię. Różnica jest kolosalna.

Na + w Evo (wystające poza obrys) jest większa przestrzeń ładunkowa (przy Evo 135cm byłem w stanie wrzucić na dach 4 rowery (mocowania Thule ProRide591), lub box Thule Motion XT M i dwa rowery.
Przy Evo 127cm 4 rowery już nie wejdą.

W obecnych Edge wspomniany box i 1 rower spokojnie się mieszczą (oraz już bez rowerów każdy, nawet największy box od Thule taki jak Motion XT XXL).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec kwestia estetyki: w sklepie przymierzałem zarówno Evo jak i Edge i zamknięte belki wg mnie wyglądają lepiej.

rudysq

Piotr,
pięknę dzięki za odpowiedź - dokładnie tego potrzebowałem!
Aktualnie właśnie mam tą rozkminę bo wożę box (thule Motion XT sport) + 1 bagażnik rowerowy ProRige zamiennie z uchwytem narciarskim (4 pary nart) - wszystko mieści się "na styk" przy wystających belkach i takiej przestrzeni potrzebuję. Rzeczywiście trochę to wszystko świszczy na dachu i specjalnie dobrze nie wygląda :)
Te Edge rzeczywiście wyglądają super i chyba są sporo niższe niż Evo - ciężka decyzja...

Docelowo rowery pójdą na hak - wrzucanie ich na dach Kodiaq przy moim wzroście mogłoby zakończyć się uszkodzeniami rowerów/samochodu/mnie :P ale opcja box+uchwyt narciarski musi zostac :)

PS - dzięki wielkie za dokładne modele - nie muszę już nic szukać! :)

ODPOWIEDZ