Sportline vs Selection - różnice w fotelach i dodatkach

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Dudek2241
Samochód: Kodiaq II Gen, 2.0 TSI 204

Sportline vs Selection - różnice w fotelach i dodatkach

Post autor: Dudek2241 »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie!
Przymierzam się do zakupu nowego Kodiaqa, mam jednak dylemat dotyczący wersji wyposażenia (Sportline vs Selection).
Ze szczegółowych studiów konfiguratora zauważyłem że wersja Sportline tak naprawdę różni się wyglądem zewnętrznym (na plus czarne emblematy, czarne dodatki, więcej lakieru, generalnie ta wersja podoba mi się trochę bardziej), wnętrzem (tu na plus czarna podsufitka) oraz fotelami (sportowe, ze zintegrowanym zagłówkiem, tu nie wiem czy to jakakolwiek zaleta). Na zdecydowany minus do wersji Sportline zaliczam brak możliwości wyboru foteli z wentylacją i masażem.

Wersja Selection, analogicznie - na plus możliwość foteli ergo z masażem i wentylacją, jednak na minus jasna podsufitka plus trochę uboższy wygląd zewnętrzny (oczywiście to pozostaje kwestią gustu).

Pytanie do osób ktore miały podobny dylemat lub mają doświadczenie w takim przypadku:
-Jak z wygodą foteli w sportline? Mam prawie 190cm wzrostu. Żona w drugą stronę, niska i drobna - nie będzie to problem?
-Jak z ewentualnym montażem fotelika dziecięcego z ISOFIX na przednim fotelu w wersji Sportline, czy jest to jakikolwiek problem?
-Czy istnieje jakakolwiek opcja w konfiguratorze żeby w wersji Selection wybrać czarna podsufitkę? Wtedy chyba nie miałbym dylematu (wentylowane i masowane fotele to dla mnie duży plus, nie mogę tylko przeżyć tej jasnej podsufitki :) ).

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszelkie rady!

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Nordin
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 204 KM

Re: Sportline vs Selection - różnice w fotelach i dodatkach

Post autor: Nordin »

Fotele - dla osoby ok 160cm problemem może być oparcie głowy - będzie wpadać w dziurę pod zagłówkiem. Wygoda? musisz ustawić sobie fotel tak by było ok. Ale problemem przynajmniej dla mnie jest to, że chciałbym fotel jeszcze ciut niżej ale się nie da (mam opcję elektryczną). Najlepiej dopasujcie się w salonie
Ta pseudo skóra na fotelach jest okropna i marszczy się od samego patrzenia. W demówce która miała parę miesięcy już była mocno powyginana i sfatygowana. Na dotyk to ma grubość papieru. RS ma fajne fotele niestety to jego cecha której nie dali w sportline.
W ostatnie wakacje zrobiłem ponad 6k km w tym sporo we Włoszech a temperatury były ponad 30c. Nie czułem jakoś dyskomfortu z powodu braku wentyli. Klima dawała radę chociaż na min.4 trzeba było ustawić (duża, mocno przeszklona buda).
Zamówiłem 2 identycznie skonfigurowane modele sportline i selection (z powodu foteli z wentylem i masującą tajką). Podziekowałem za selection. Ten okropny plastikowy dekor zdecydował no i ta pseudo skóra.
Co do isofix to już na szczęście nie używam. Z tyłu są wejścia a przód to chyba z pasem będziesz się męczył. Wyłącznik poduszki w ustawieniach infotaiment.

Dudek2241
Samochód: Kodiaq II Gen, 2.0 TSI 204

Post autor: Dudek2241 »

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź!
Dopytam tylko - o którym plastikowym dekorze piszesz? Tym wzdłuż deski rozdzielczej?

Nordin

Tak, ten. Tylko ten pseudo aluminowy ma sensowny wygląd (oczywiście to moje zdanie).
Isofixy sa też z przodu ( i 2 miejsca boczne z tyłu)

rudysq
Samochód: kodiaq??

Post autor: rudysq »

Dzień dobry ;)
Chciałbym podbić temat - pytanie szczególnie do użytkowników Sportline - jak fotele w dłuższej trasie?
Sportline zdedydowanie na plus z zewnątrz, w środku SEL wg mnie ladniejsza - brak wstawek z alcantary na boczkach drzwi i na kokpicie.

O ile jestem w stanie zrezygnować z masażu i wentylacji to martwi mnie wygoda w fotelach bez regulowanego zagłówka na dłuższych trasach. Druga sprawa - czy skórzane fotele w wersji SEL to skóra czy "skóra wegańska"? :)

Ktoś,coś? :)

Nordin

Hej
W wakacje prawie 6k w trasie a obecnie 15k. Fotele ok, wygodne, plecy nie pociły się , ustawisz sobie pod swoje upodobadnia oparcie. Trochę zabawy z tą pompką na lędźwie. Jeśli masz szerokie gabaryty ( big ass i nie tylko ) może być za wąsko, bo fotel otula ;)
Skóra w selection to za dużo powiedziane. Bardziej taki grubszy papier. Zamówiłem 2 modele i jak wsiadłem do selection to oddałem.

rudysq
Samochód: kodiaq??

Post autor: rudysq »

Nordin pisze:
14 sty 2026, 23:41
Hej
W wakacje prawie 6k w trasie a obecnie 15k. Fotele ok, wygodne, plecy nie pociły się , ustawisz sobie pod swoje upodobadnia oparcie. Trochę zabawy z tą pompką na lędźwie. Jeśli masz szerokie gabaryty ( big ass i nie tylko ) może być za wąsko, bo fotel otula ;)
Skóra w selection to za dużo powiedziane. Bardziej taki grubszy papier. Zamówiłem 2 modele i jak wsiadłem do selection to oddałem.
Dzięki za odpowiedź. Siedziałem w fotelach Sport na jeździe testowej - w mojej ocenie też wygodne ale czytałem różne komentarze - ciekaw byłem właśnie w kontekście dłuższego siedzenia bo kilka razy w roku jeżdżę po EU więc Twój komentarz idealnie odpowiada na moje wątpliwości! Dzięki!

ODPOWIEDZ