Witam. Przymierzam się do zakupu Kodiaqa PHEV. Niestety ale nigdzie nie udało mi się znaleźć salonu z takowym modelem jeżeli chodzi o jazdę próbną. Czy ktoś z Was posiada i użytkuje już taką Skodę? Jak wrażenia? Plusy i minusy?
Przymierzam się do takiego modelu ponieważ posiadam fotowoltaikę i myślę że większość tras by udało mi się ładować w domu.
Potrzebne mi jest duże rodzinne auto z bagażnikiem gdzie zmieszczę więkoszość rzeczy, którym od czasu do czasu będę musiał pociągnbąc przyczpekę 750 kg.
Cześć, mam PHEVa od nieco ponad tygodnia i z pierwszym wrażeń mogę powiedzieć przede wszystkim, że dzisiaj został odholowany do serwisu. Powód: niesprawy silnik elektryczny. Zobaczymy, co dalej.
Ale co tam odholowane auto - trzeba patrzeć pozytywnie. No to tak. Przejechałem jakieś 1600 km i wrażenia mam następujące:
- bardzo przestronne wnętrze,
- super bagażnik (to było jedno z moich ważniejszych kryteriów wyboru)
- bezproblemowe, szybkie podłączenie telefonu i Android Auto bezprzedowodo - dla mnie super plus
- ładowanie indukcyjne telefonu - fajne, chociaż jak się było przyzwyczajonym do telefonu w uchwycie, to czegoś brakuje
- cicho w środku (mam tę wyciszoną szybę) - przy 130-140 można prowadzić spokojną rozmowę bez zdzierania gardła
- naprawdę świetne światła (trzy duże plusy +++)
- mały zbiornik paliwa 45l (zasięg tylko 550 km) - nie czarujmy się, ale na trasach nie będzie ładowania tej baterii - ona jest do jazdy po mieście
- spalanie średnie 7,6 póki co (miałem jedną dłuższą trasę, reszta to dojazdy do pracy)
- ten silnik 1,5 jest wg mnie za mały na takie auto, ale ja nie mam potrzeby bycia wgniatanym w fotel, więc jest ok
- jeśli chodzi o prąd, to nie mam niestety instalacji w domu. Nie jeździłem dużo na prądzie, ale z tego co jeździłem mam wrażenia bardzo pozytywne - cicho, płynnie, bez zastrzeżeń. Przejeżdża tyle km, ile faktycznie napisano w opisie. U mnie było ładowanie do 80% i przejechałem 80 km, więc jak pójdzie ładowanie na 100% to powinno być 100km.