Pierwszy Kodiaq II na naszym forum

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
floox
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TDI (SPRZEDAM!!!)

Re: Pierwszy Kodiaq II na naszym forum

Post autor: floox »

Mans pisze:
14 wrz 2024, 19:00

Polecam grupę na FB o nowym Tiguanie ;)
Cyt...
Witam,
moje auto padło całkiem i dostałem informację od serwisu że problem jest znany i zaczyna się od asystentów..
potem pada akumulator 48V a następnie 12V i nie można już auta odpalić.
Producent wie o tym mankamencie i nie potrafi sobie z tym od marca tego roku poradzić.
Moje auto jest w serwisie i nie wiedzą co dalej.. także jak ktoś ma problemy z asystentami to z mojego doświadczenia nie jechałbym nigdzie dalej.. bo to się może skończyć lawetą jak w moim przypadku...

Obym był złym prorokiem ale z nowym Kodiaqiem pewnie będzie tak samo bo to przecież te same komponenty.
Dziękuję nie skorzystam :roll:
Naszym celem był nowy Kodiaq Plug-in, ale jak się okazało, że to jest z 1.5 TSi + napęd ośka to zrezygnowaliśmy. Co więcej - panowie w serwisie całym sercem odradzali jakąkolwiek hybrydowość - tutaj w tym poście jest mowa raczej o wersji mHev, czyli 1,5 + ogniwo pod dupą kierowcy. Nie tylko chodzi o oprogramowanie, ale również o kwestię komponentów napędu elektrycznego. Nie wczytywałem się w ten temat, gdyż 200 kunia na ośkę to bezsens. Nowego Kodiaqa mógłbym mieć pomimo jego wad. Ma fajne fotele, nawet sterowanie nawiewami jest spoko (choć tandetne), deska rozdzielcza ostatecznie też ujdzie, plastiki we wnętrzu troszkę mniej, ale srał na to. Problem w tym, że np. taka Toyota robi tandetne wnętrze, żeby ogólnie samochód trzymał się w jakichś granicach cenowych (napędy są bardzo drogie), ale Skoda moim zdaniem tym razem odwaliła kompletne przegięcie marżowe. Nie wróżę sukcesu.

Pzdr Flx

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Na rynku pojawił się właśnie mocny gracz z Chin i główny konkurent Skody Kodiaq czyli nowe MG HS ;)

https://mgplaza.pl/wp-content/uploads/2 ... 4-1908.pdf

Tutaj jeszcze nowy MG ZS czyli bezpośredni konkurent dla Skody Karoq ;)

https://mgplaza.pl/wp-content/uploads/2 ... D-1909.pdf

Okazuje się także ,że obecnym projektantem w MG został stary dobry znajomy z VW i Skody
nie kto inny jak Jozef Kaban...

https://autokatalog.pl/blog/2024/jozef- ... a-mg-motor

Obawiam się ,że grupa VAG mocno dostanie po tyłku przez te wszystkie nowości z Azji
i nie będzie miała innego wyjścia jak zjechać mocno z cenami co nie będzie łatwe
bo jak wiadomo od 1 stycznia 2025 wchodzi dyrektywa CAFE i GSR2 co spowoduje kolejne podwyżki.
Ciekaw jestem co o tym sądzicie :?

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

Mans pisze:
20 wrz 2024, 9:15
Na rynku pojawił się właśnie mocny gracz z Chin i główny konkurent Skody Kodiaq czyli nowe MG HS ;)
Dla mnie główny minus to silnik 1,5, Kodiaq wygrał dostępności 2.0 TDI i 2500kg na haku, dla przykłady nowe Santafe ma tylko 1100kg na haku.
Wiem dla większości to nie ma znaczenia, ale dla mnie to był główny parametr przy zakupie auta i od niego zaczynałem pytanie o dane techniczne,
co ciekawe w pierwszym salonie Skody powiedzieli mi, że dowiem się dopiero jaki uciąg ma auto jak przyjedzie wraz z homologacją (ponieważ wg sprzedawcy każde auto jest osobno homologowane i dopiero wtedy jest znana wartość uciągu) na tym zakończyłem rozmowę o zakupie i gdyby nie inny salon i sprzedawca to Kodiaq-a bym nie kupił :-)

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

tomek000 pisze:
18 wrz 2024, 8:47
MałGorzata pisze:
17 wrz 2024, 21:16
tomek000 pisze:
14 wrz 2024, 12:44
Nawet tutaj ile było pitolenia, że Kodiaq przed liftem to był super, ten po lifcie nijaki itd itd.
Kodiaq przed liftem nie był nijaki. Ludzie się zanim oglądali, zaczepiali na stacjach benzynowych, pod sklepami czy na myjniach.

Trwało to do zimy 2017.

Potem spowszedniał.
viewtopic.php?f=9&t=169
Tak zapytam wprost, było czytane ze zrozumieniem co napisałem i wyżej jest cytowane?
Chyba nie zakładasz, że jest inaczej?

Ale nie o tym jest to forum :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Nawet spore te upusty Skoda daje na Kodiaqa ;)
Czyżby marnie się sprzedawał :?

Obrazek

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Ciekawe co jest w wyposażeniu?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ