SHOUTBOX (beta)

Prośby do administratorów i moderatorów oraz inne sprawy forum
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: SHOUTBOX (beta)

Post autor: maq »

Jeden rowerek i spalanie dycha. I to z prędkością 120 km/h. Do tego niestety spory hałas. Zamknięcie rolety nie pomaga. Za to z powrotem nie zdejmowałem bagażnika i wróciłem z nim do chaty. Prędkość licznikowa 145 i spalanie 7. Szum nieznaczny. W tamtą stronę nie za bardzo można było słuchać radia ;)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Zrobione 700 km autostradowo + jazda po górach. Dwie osoby, lekki bagaż. Spalanie średnie 8,1. Prędkości przepisowe lekko przekroczone. Dla mnie bomba, bacząc na osiągi, pojemność auta i fun z jazdy. Genialny połykacz kilometrów na trasie. Najlepszy jakim jeździłem.

Awatar użytkownika
maq

Bardzo fajnie, że tak mało pali przy spokojnej jeździe. A jak mu dać po garach, to ile pokazuje komputer?

Malenstwo8

maq pisze:
11 lip 2026, 22:32
Bardzo fajnie, że tak mało pali przy spokojnej jeździe. A jak mu dać po garach, to ile pokazuje komputer?
15

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Czy są wśród nas osoby dobrze modelujące w 3D? - Gdyby ktoś zrobił model nakrętek na wentyle z logo forum byłaby akcja.

Takie skodowskie są dostępne w sieci ale gdybyśmy mieli nasze klubowe...
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

KRIS_1988
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0 193KM

Post autor: KRIS_1988 »

MałGorzata pisze:
13 lip 2026, 20:11
Czy są wśród nas osoby dobrze modelujące w 3D? - Gdyby ktoś zrobił model nakrętek na wentyle z logo forum byłaby akcja.

Takie skodowskie są dostępne w sieci ale gdybyśmy mieli nasze klubowe...
Te dostępne w sieci potrafią sie zapiec na wentylach
Moj wulkanizator juz mi obcinał wentylki dobrze ze nie ma w nich czujników bo portfel by ucierpiał.

Awatar użytkownika
maq

Kilka postów wcześniej napisałem o spalaniu z rowerem na dachu. Była pomyłka. Dzisiaj go wiozłem z powrotem do domu autostradą. 10 litrów, to mi Skoda paliła przy prędkości 145, a przy 125 km/h jest niecałe 8 l/ 100 km. Na pusto, z samym bagażnikiem na dachu 7 litrów przy 145. Zatem jeden rower, to plus trzy litry na setkę przy wyższych prędkościach. Niedługo jedziemy na Mazury z trzema rowerami i wtedy zobaczymy ile pociągnie ze zbiornika. Człowiek się starzeje. Byłem przekonany, że jechałem 125, a goniłem 145
A przy okazji, w okolicach siedemnastej, wyprzedzaliśmy się koło Konina z niebieskim RS. Może ktoś z forum?

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Żeby nie było. Wszystko czytam i analizuję.
Na poważnie, jestem Tu codziennie, lecz nie mam nic istotnego do napisania.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
maq

SHOUTBOX (beta)

U mnie podobnie. Ostatnio tylko dwie szybkie trasy po 500 km w dwie strony. Mała obserwacja spalania zrelacjonowana.
Za tydzień na przegląd z wymianą oleju. Większych uwag nie ma. Umówię się przy okazji na sierpień na diagnostykę skrzyni. Nie podoba mi się jak czasami zmienia przełożenia. Jakoś tak mało płynnie.

Tymczasem skończyłem walczyć z rowerem syna. Trzeba było oczyścić opony z mleka uszczelniającego. Cholerstwo bezdętkowe i trzeba się sporo namęczyć, żeby je zdjąć z felgi. Zakładać już łatwiej, ale i tak kilka prób, na trzy łyżki i brakuje jednej ręki ;). Natomiast nie mogę wyjść z podziwu, jak to jest, że guma do roweru potrafi kosztować 300 - 400 zł. Za tyle kupowałem do auta mojej żony Obrazek

Malenstwo8

Ja też u siebie obserwuję, że skrzynia raz działa miękko, a za chwilę potrafi mocno szarpnąć zarówno przy wrzucaniu jak i redukcji biegu. Dodatkowo przy ostrym przyspieszaniu występuje przy zmianach biegu jakby chwilowy poślizg sprzęgła. Podobno tak ma być żeby oszczędzać sprzęgła.
W trybie S poślizg jest mniejszy ale nadal wyczuwalny.
Czasami też auto przy mocniejszym przyspieszaniu nie redukuje biegu tylko idzie z dołu na aktualnie zapiętym biegu. Sama redukcja po kickdownie też zajmuje ok 1,5 sek zwłoki. Trzeba się do tego przyzwyczaić. Nigdy nie wiem czy auto zredukuje dwa biegi i wystrzeli, czy będzie szło z dołu np z 4 lub 5 biegu. Nie wiem od czego to zależy. Natomiast sama jazda jest super, a osiągi bardzo fajne.

ODPOWIEDZ