SHOUTBOX (beta)
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: SHOUTBOX (beta)
Wczoraj na tej trasie, koło Wiskitek, gość pojechał pod prąd. Narobił dramatu i tyle. Jechałem tam prawym pasem i patrzyłem czy ktoś nie leci z naprzeciwka. Będziesz na lewym, prawy zajęty, na liczniku ponad 100 i nic nie zrobisz. Człowiek się tego nigdy nie spodziewa. No, bo jak?
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
To jest zawsze najgorsze: jedziesz bezpiecznie, uważasz, przewidujesz i...
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- maq
SHOUTBOX (beta)
Tak mi kiedyś wyjechał pijany gość maluchem na drodze z Mikołajek do Rynu. Skręcał z naprzeciwka w lewo. Zatrzymał się. Ja nadjeżdżam, a ten ruszył. Przejechałem przez przód jego zardzewiałego auta i nawet mi się poduszka nie otworzyła. Moja Corolla do kasacji poszła, bo na drzewo nas rzuciło. Na szczęście przed zdarzeniem zwolniłem. Nic się nikomu nie stało. Koleś miał już wcześniej zabrane prawo jazdy za alkohol.

-
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K
Dobrze, że wyszedłeś cały i zdrowy.
- WaC
Często mam dylemat, który kierunkowskaz włączyć? Przypadek 1 i 3 wg mnie oczywisty. Natomiast nigdy nie wiem, który kierunek mam włączyć w 2 przypadku. Prawo jazdy posiadam nieprzerwanie od 1989 roku.

Dla uzupełnienia: kierunek planowanej jazdy w prawo. Oczywiście nie wyjeżdżam z ulicy, lecz np. zatoki lub placu i nie ma oznakowania poziomego, czyli ciągłej linii na ulicy do której "włączam się".

Dla uzupełnienia: kierunek planowanej jazdy w prawo. Oczywiście nie wyjeżdżam z ulicy, lecz np. zatoki lub placu i nie ma oznakowania poziomego, czyli ciągłej linii na ulicy do której "włączam się".
- maq
To ja włączam lewy, tylko w przypadku 3., ale jak stoję przy krawędzi jezdni. Jeżeli auto mam ustawione inaczej niż równolegle do drogi, lub głębiej na wysepce, to kierunkowskaz prawy. Przy włączaniu się do ruchu, jeżeli nie ma za Tobą innego pojazdu, to w sumie bez znaczenia. Ten, który nadjeżdża powinien widzieć, że możesz Coś za chwilę odwalić
. W trzecim przypadku, lewy kierunkowskaz może oznaczać również chęć zawrócenia i jazdę w przeciwnym kierunku. W sumie, to by wypadało zawsze jak się wjeżdża na drogę w prawo, włączać prawy, a jak w lewo, to lewy.

- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Lewy. Tylko lewy, żeby ktoś widział ten kierunkowskaz.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- maq
Jak pisałem, kiedy stoję jak autobus, to lewy, w innych przypadkach prawy.
Ciekawostką natomiast jest u mnie na wsi jedno skrzyżowanie. Ludziki skręcający w prawo z podporządkowanej, kiedy włączą lewy kierunkowskaz, to dają znać tym na głównej, że chcą się przedostać na lewy pas i w kolejną drogę skręcić w lewo. I to dosyć dobrze działa, są przepuszczani.

Ciekawostką natomiast jest u mnie na wsi jedno skrzyżowanie. Ludziki skręcający w prawo z podporządkowanej, kiedy włączą lewy kierunkowskaz, to dają znać tym na głównej, że chcą się przedostać na lewy pas i w kolejną drogę skręcić w lewo. I to dosyć dobrze działa, są przepuszczani.

- maq
SHOUTBOX (beta)
Udało mi się sprzedać poprzedni wóz z uszkodzonym silnikiem. Kłopot z głowy 
Skodzianką dzisiaj znowu 500 km. Sama przyjemność.

Skodzianką dzisiaj znowu 500 km. Sama przyjemność.
- WaC
Też bym coś napisał, lecz nic sensownego mi nie przychodzi do głowy.

Dla mnie również.