Olej w silniku wymiana
Olej w silniku wymiana
Witam serdecznie wszystkich. Od 12grudnia jestem posiadaczem Skody Kodiaq 2.0TDI 150km DSG 4x4 chcialbym zapytać po jakim przebiegu zmienić pierwszy raz olej w silniku? Bo to co podaje producent to nie za bardzo mi sie podoba
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Re: Olej w silniku wymiana
Szkoły są różne. Najczęściej pojawia się teza, że po pierwszym dotarciu motoru - ok 2-3 tyś km. Na pewno wtedy nie zaszkodzić wymienić oliwę.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
-
- Samochód: Skoda Superb, 1983cm
Ja wymieniam raz na rok
Gdyby nie urlop to pierwszą wymianę zrobiłbym po ~2-3 kkm. Zrobiłem przy przebiegu 7kkm. Opiłki w filtrze były.
Z doświadczenia z innym autem ze stajni VAG to przestrzeganie interwałów producenta prowadzi do przedwczesnego zgonu silnika.
Mam zamiar wymieniać co ~10kkm.
-
"Z doświadczenia z innym autem ze stajni VAG to przestrzeganie interwałów producenta prowadzi do przedwczesnego zgonu silnika." - to tego nie wiedziałam. Sa gdzies też artykuły w tym temacie ?
W poprzednim aucie miałem kumulację. Typ EA888 skonstruowany przez księgowych i dodatkowo przeglądy robiłem według wskazań komputera. Mniej więcej co 26-28 kkm. Suma sumarum skończyło się kompletnym remontem silnika po 146kkm.Margaretka777 pisze: ↑09 wrz 2022, 15:02"Z doświadczenia z innym autem ze stajni VAG to przestrzeganie interwałów producenta prowadzi do przedwczesnego zgonu silnika." - to tego nie wiedziałam. Sa gdzies też artykuły w tym temacie ?
-
Masakra :/ To po co oni robią te wszystkie instrukcje ? Jak oni to robią ? :/elmiko pisze: ↑09 wrz 2022, 15:29W poprzednim aucie miałem kumulację. Typ EA888 skonstruowany przez księgowych i dodatkowo przeglądy robiłem według wskazań komputera. Mniej więcej co 26-28 kkm. Suma sumarum skończyło się kompletnym remontem silnika po 146kkm.Margaretka777 pisze: ↑09 wrz 2022, 15:02"Z doświadczenia z innym autem ze stajni VAG to przestrzeganie interwałów producenta prowadzi do przedwczesnego zgonu silnika." - to tego nie wiedziałam. Sa gdzies też artykuły w tym temacie ?
Klient po 3 latach/100kkm ma przyjść po nowe auto.Margaretka777 pisze: ↑13 wrz 2022, 15:40Masakra :/ To po co oni robią te wszystkie instrukcje ? Jak oni to robią ? :/elmiko pisze: ↑09 wrz 2022, 15:29W poprzednim aucie miałem kumulację. Typ EA888 skonstruowany przez księgowych i dodatkowo przeglądy robiłem według wskazań komputera. Mniej więcej co 26-28 kkm. Suma sumarum skończyło się kompletnym remontem silnika po 146kkm.Margaretka777 pisze: ↑09 wrz 2022, 15:02"Z doświadczenia z innym autem ze stajni VAG to przestrzeganie interwałów producenta prowadzi do przedwczesnego zgonu silnika." - to tego nie wiedziałam. Sa gdzies też artykuły w tym temacie ?
-
No tak... i wszystko jasne... Jak ze wszystkim dzisiaj tak robią. Z samochodami, ze sprzętem rtv, agd itd.elmiko pisze: ↑14 wrz 2022, 14:16Klient po 3 latach/100kkm ma przyjść po nowe auto.Margaretka777 pisze: ↑13 wrz 2022, 15:40Masakra :/ To po co oni robią te wszystkie instrukcje ? Jak oni to robią ? :/
Panowie, będę miał pierwsza wymianę poza ASO. I teraz pytanie - zostać przy 0W20 czy przejść bardziej na 0W30 lub 5W30? Dodam że nie będę praktykował LongLife tylko wymiana co 15 tys. Dodatkowo ciągam przyczepę kempingowa wiec latem temp oleju jest ważna oraz dojdzie jakiś program silnika w niedalekiej przyszłości.
Co polecacie? W Mazdzie jeżdżę na Penrite oraz Ravenol i jestem bardzo zadowolony.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co polecacie? W Mazdzie jeżdżę na Penrite oraz Ravenol i jestem bardzo zadowolony.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk