Skoda Kamiq

Dyskusje na temat innych modeli marki Škoda oraz koncernu VAG
Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Re: Skoda Kamiq

Post autor: Malenstwo8 »

Tomski pisze:
22 lis 2019, 7:27
To drogi do testów wysokościowych idealne wręcz :)
Zgadza się :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Tomski pisze:
21 lis 2019, 22:44
Jestem bardzo ciekaw jak się jeździ tym autem po Cieszyńskiej Esce, która posiada spore wzniesienia i czy będzie jakakolwiek utrata mocy i obniżenie prędkości pod te górki. Sam na tych drogach jeżdżę prawie codziennie i będę też jeździł Kamiqiem w niedalekiej przyszłości.
Jestem po jazdach testowych Skodą Kamiq 1.0 TSI 115KM DSG7 i VW T-Cross 1.0 TSI 115KM DSG7 i nie moc w tym silniku jest problemem bo jest jej wystarczająca ilość nawet do jazdy w Alpach.
Wiele osób myśli, że skoro to R3 to osiągi będą mizerne.Ale większość zapomina o tym, że 1.0 TSI 115km
generuje aż 200Nm momentu obrotowego dostępnego już od 2000 obr/min ;)
W dodatku łatwość wkręcania się tego silnika na wysokie obroty sprawia ,że ruszając z miejsca mamy wrażenie ,że mocy w nim jest o wiele więcej 8-)
Wyniki pomiarów mówią szame za siebie ,szczególnie elastyczność 1.0 TSI 115KM ze skrzynią DSG 7 powalają na kolana :shock:

https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-n ... cs&utm_v=2

Obrazek

Jednak największą wadą tej jednostki zarówno w Skodzie jak i w VW,
jest jej nieprzyjemny dzwięk i gdyby ten R3 nie wydawał charakterystycznego chrobotania typowego dla silników 3 cylindrowych przy przyśpieszaniu to z racji osiągów i niskiego spalania byłby idealnym rozwiązaniem do miasta i nie tylko :?
W Skodzie Kamiq z racji gorszego wyciszenia jest to niestety dość uciążliwe i szczerze mówiąc z tego też powodu,
wcześniej zakończyłem jazdę testową tym modelem.
W T-Cross silnik też chrobotał ale z racji lepszego wyciszenia nie było to aż tak słyszalne jak w Skodzie.
Kolejny dość duży problem ,który zauważyłem to zarówno w Skodzie jak i w VW przy energicznym ruszaniu z miejsca
występowanie tzw. kangura a także szarpanie skrzyni DSG7 przy energicznym przyśpieszaniu
czyli jej reakcja na tzw. kick down :(
Myślałem, że problem ten dotyczy tylko silnika 1.5 TSI 150M a tu takie buty :shock:
Zresztą już o tym problemie piszą w necie :?
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-n ... cs&utm_v=2

Obrazek

I jeszcze jedna ciekawostka ,na którą zwróciłem moją uwagę to ta, że w Skodzie Kamiq i w VW T-Cross
pomimo takich samych silników i skrzyń DSG 7 w trybie D mamy różne wartości obrotów silnika przy 140km/h,
co skutkuje trochę wyższym spalniem w przypadku Skody :o

Widać to wyraznie w pomiarach w najnowszych testach AC ;)

https://www.autocentrum.pl/filmy/pomiar ... ia-paliwa/

Obrazek
Obrazek

Co do osiągów to są już one niemal identyczne :)

https://www.autocentrum.pl/filmy/pomiar ... -100-km-h/

Obrazek
Obrazek

Reasumując jeżeli potrzebujemy miejskiego wozidła i niskiego spalania to silnik 1.0 TSI 115KM w zupełności wystarczy a przy ruszaniu spod świateł też wstydu nie będzie bo Kamiq z tą jednostką jest naprawdę dynamicznym autem 8-)
Największy problem to niezbyt przyjemny dzwięk tego silnika ale tylko przy wkręcaniu się na wysokie obroty.
Na szczęście jadąc np.140km/h skrzynia wrzuca 7 bieg i w kabinie jest już zadziwiająco cicho.
Czyli jazda poza miastem będzie już komfortowa i przyjemna.
Trzeba też szczerze przyznać, że to VW jest trochę lepiej wyciszony i jest to szczególnie słyszalne podczas jazdy po autostradzie.
Wracając jeszcze do tzw. kangurowania w tym silniku to coś mi się zdaje, że wszystkiemu winne jest najnowsze oprogramowanie dotyczące nowych norm WLTP 2020 bo jezdziłem rok temu Skodą Karoq 1.0 TSI 115KM DSG 7 i wtedy byłem wręcz zachwycony płynnością DSG7 a przy energicznym ruszaniu żaden "kangur" nie występował :?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2019, 12:29 przez Mans, łącznie zmieniany 7 razy.

Mans

Malenstwo8 pisze:
21 lis 2019, 13:15
Kamyk od wczoraj już w Poznaniu. We wtorek u dilera. Potem papierologia i odbiór w przyszłą sobotę :)
Na dzień dobry powrót 200 km do bazy, w poniedziałek rusza na podbój Krakowa, a następnie tydzień później Cieszyn. W tydzień puknie 1000 km. Potestujemy robaczka...:)
@Malenstwo8 to doczekałeś się dość szybko swojego Kamiqa :)
Bardzo jestem ciekaw Twojej opini na temat tego silnika po pierwszych przejechanych km :?
Jeszcze raz gratuluję zakupu Skody 8-)

Skoda Kamiq - prawie jak Rolls Royce :D

https://www.autocentrum.pl/filmy/wideot ... lls-royce/

Wilu
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG

Post autor: Wilu »

Mam u siebie tego T-Crossa z silnikiem 1.0 TSI 115KM i DSG. Na razie kangurowania nie zauważyłem bo dopiero jest docierany i jeżdżony bardzo delikatnie (jeździ nim moja mama). Trochę nim sobie pojeździłem i rzeczywiście ten silnik z tą budą daje radę. Co do jego dźwięku - mi o dziwo się on podoba, brzmi jakby tak, hmmmm, sportowo :) poważnie takie mam odczucia jak się mu przysłuchuję :) na pewno nie drażni mnie ten dźwięk tak jak kiedyś w Citroenie C1 mojej siostry. Ogólnie autko fajnie zrobione, najwyższa wersja Style z R-Style pakietem (pakiet wychodzi kosmiczne pieniądze ale naprawdę nadaje nowy charakter temu autu). Wyposażenie pełne (wszystko to co było w konfiguratorze), brakuje jedynie podgrzewanej przedniej szyby, nie wiedzieć czemu VW jej nie oferuje, a Skoda ma ją w Kamiqu i nawet z tego co widzę w Citigo iV.
Jako że jest to wątek o Kamiqu - był rozważany właśnie T-Cross i Kamiq i serce mamie skradł T-Cross. Na felgach 18" i po detailingu wygląda naprawdę super.

Malenstwo8

Z tym kangurem to chyba większy problem ma 1.5 TSI z tego co wiem. O dziwo zgodzę się z przedmówcą, bo silnik 3 garowy TSI ma taki lekki pomruk (to jest cecha z reguły silników 3 cylindrowych) i brzmi fajnie :)
By the way dziwne, że T-cross nie oferuje grzanej szyby. U mnie z tego powodu na pewno by odpadł. Konfiguracja zaczynała się właśnie od grzanej szyby i kiery i tyłków, to był absolutny must have dla mojej żony.

Mans

Malenstwo8 pisze:
22 lis 2019, 13:24
By the way dziwne, że T-cross nie oferuje grzanej szyby. U mnie z tego powodu na pewno by odpadł. Konfiguracja zaczynała się właśnie od grzanej szyby i kiery i tyłków, to był absolutny must have dla mojej żony.
To, że w T-Cross nie ma grzanej szyby to pikuś w porównaniu z tym ,że nie ma nawet w opcjach podgrzewanej kierownicy czy podgrzewanej kanapy z tyłu :?
Kamiq zdecydowanie tutaj wygrywa ;)
Szkoda ,że nie jest oferowany elektryczny hamulec i funkcja "auto hold" tylko zwykły ręczny.
Jeżdżąc wersją z DSG7 trzeba cały czas trzymać nogę na hamulcu :?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2019, 14:11 przez Mans, łącznie zmieniany 2 razy.

Malenstwo8

Mans pisze:
22 lis 2019, 13:59
Malenstwo8 pisze:
22 lis 2019, 13:24
To, że w T-Cross nie ma grzanej szyby to pikuś w porównaniu z tym ,że nie ma nawet w opcjach podgrzewanej kierownicy czy podgrzewanej kanapy z tyłu :?
Dziwne to trochę.
Rzeczywiście szybko się doczekałem 🙂
Dzięki za gratulacje. Będę chyba pierszy na forum 🙂
Kamiq is coming...

Mans

Prawie jak BMW i rzędowa 6 ...😂😂😂

Mans

Wilu pisze:
22 lis 2019, 12:45
Ogólnie autko fajnie zrobione, najwyższa wersja Style z pakietem R (pakiet wychodzi kosmiczne pieniądze ale naprawdę nadaje nowy charakter temu autu).
@Wilu masz rację bo ten pakiet R rzeczywiście zmienia wygląd tego modelu ;)
No i jeszcze te 18" po prostu miodzio 8-)

Kamiq Monte Carlo też niczego sobie :)

Wilu
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG

Post autor: Wilu »

Mans pisze:
22 lis 2019, 13:59
podgrzewana kierownica - mam w Kodiaqu ale nie sądzę by to było jakoś mega potrzebne. ot fanaberia. grzanie siedzeń z tyłu - Skoda i tak oferuje je tylko częściowo grzane. Rodzice ich z tyłu nie potrzebują bo dzieci dawno poza domem. Dla mnie też zbędny bajer bo z tyłu i tak wożę foteliki dziecięce, a ich grzać nie potrzebuję ;) ale z tą przednią szybą dali ciała.

ODPOWIEDZ