Problem z kodiaqiem

Przydatne porady podczas korzystania z forum
Michal880
Samochód: Kodiaq 2.0 tdi 150km

Problem z kodiaqiem

Post autor: Michal880 »

Chciałem napisać mam kodiaq 2.0 tdi 150 km rok 2019, przebieg 127 tys km, kupiony używany w salonie 2 miesiące temu. Mam problem nie przyjemne mrowienie na kierownicę przy 2000-2200 obrotów na biegu jałowym i w czasie jazdy też przy mniej więcej 2 tys obrotów. Na automacie zawsze jadę w trybie sport i często spotykam jak zmienia bieg przy 2 tys obrotów i mam mrowienie na kierownicę i chyba tak nie było ale nie pamiętam. Czy u was też tak mają? Czasem zauważyłem głośno chodzi? Wiem że wina okolice silnika ale nie wiem co :|. Czekam wiadomość czy u was tak mają?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Problem z kodiaqiem

Post autor: maq »

Wróć do nich i reklamuj.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Co to jest 'przyjemne mrowienie na kierowicę'?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Michal880

Witam was, jak kupiłem używany kodiaq 2019 rok, silnik 2.0 tdi 150 KM w maju w salonie. Od tej pory zawsze mam problem, raz odpalałem samochód super chodził, silnik pracował miękko i cichy przy przyspieszaniu itd a a na następnym zapalam chodził twardo a jak mocnej przyspieszam głośniej pracuje, błędów brak. Byłem w serwisie 3 razy i nic nie poradził. Samochód ma 125 tys przebiegu jak nowy samochód. Nie wiem dlaczego raz super jechało ale rzadko a często słabo, mniej mocy, głośniej pracuje. Narazie nie jestem zadowolony tego samochodu. Mieszkam koło Warszawy. Co to może być problemem autem bo nic nie mogę znaleść co jest popsute? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maq

Aż się prosi zmienić warsztat. Może Towarzystwo na forum podpowie gdzie się dobrze znają na tdi? Swoją drogą, jeździ tego tyle, że nie wyobrażam sobie mechanika, który nie potrafi zdiagnozować takiego silnika.

Michal880

Właśnie szukam dobrego mechanika gdzieś w Warszawie który zna?

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

Michal880 pisze:Witam was, jak kupiłem używany kodiaq 2019 rok, silnik 2.0 tdi 150 KM w maju w salonie. Od tej pory zawsze mam problem, raz odpalałem samochód super chodził, silnik pracował miękko i cichy przy przyspieszaniu itd a a na następnym zapalam chodził twardo a jak mocnej przyspieszam głośniej pracuje, błędów brak. Byłem w serwisie 3 razy i nic nie poradził. Samochód ma 125 tys przebiegu jak nowy samochód. Nie wiem dlaczego raz super jechało ale rzadko a często słabo, mniej mocy, głośniej pracuje. Narazie nie jestem zadowolony tego samochodu. Mieszkam koło Warszawy. Co to może być problemem autem bo nic nie mogę znaleść co jest popsute? Pozdrawiam
Kiedyś miałem TDI w audi a4 i jak wymieniali mi rozrząd to przestawili kąt wyprzedzenia zapłonu na taki który jest lepszy dla osiągów, tyle że to zależy od egzemplarza i silnik był głośniejszy i lekko więcej palił a wcale nie był zrywniejszy, wróciłem na poprawkę i po lekkim przestawieniu wszystko wróciło do normy. Kąt można sprawdzić kabelkiem diagnostycznym np. vcds, jak masz taki lub kogoś kto ma można sprawdzić czy mieści się w normie czy ewentualnie przestawić lekko i sprawdzić jak nie będzie innych błędów. Filtr powietrza i przepływomierz to druga rzecz którą bym sprawdził

Michal880

A u Ciebie jak przestawił rozrząd kat czy wywalał błędny? Wcześniej na próbę wymieniłem przepływomierz i filtr powietrzna i nie ma poprawy.
Właśnie może być rozrząd.

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

Michal880 pisze:A u Ciebie jak przestawił rozrząd kat czy wywalał błędny? Wcześniej na próbę wymieniłem przepływomierz i filtr powietrzna i nie ma poprawy.
Właśnie może być rozrząd.
Jest całkiem spory zakres pracy kiedy nie pokaże komputer błędu, jeśli dobrze pamiętam to od -3' do +3'. U mnie najlepiej silnik pracował na ustawieniu -0.5'.

Awatar użytkownika
maq

Serio? Przestawienie rozrządu może poprawić osiągi silnika? Czy to zwyczajnie tłumaczenie majstra, jak coś spieprzył? Od tego, to zawsze myślałem, że jest oprogramowanie skrzyni i jednostki napędowej.

ODPOWIEDZ