chciałbym prosić Was o radę. Wybrałem już poziom wyposażenia (Style) i kilka dodatkowych bajerów (martwe pole, 360, Fresh). Mam jednak dylemat z wyborem silnika. Od razu zaznaczam, iż nie jestem fanem diesli
Wybór mam zatem ograniczony do: 1.4 TSI DSG FWD albo 2.0 TSI DSG 4x4. Na jazdach próbnym były same 190 KM Diesle
Styl użytkowania:
Dwie dorosłe osoby, trasa 70% (przejazdy pomiędzy miastami na Śląsku, czasem wyjazd do Wawy), wypady do lasu, w góry (ale bez szaleństwa - KIA RIO daje tam radę).
Obecnie mam toyotę Avensis 2.0 CVT 152 KM, która jest dla mnie "wystarczająca" pod względem osiągów - żona już się cieszy na przejęcie 6 miesięcznego samochodu
I teraz pytanie: Jak wygląda paliwożerność dwulitrowego silnika. Czy warto do niego dopłacać? Czy są dostępne już jakieś realne informacje o spalaniu... Tiguan II z 2.0 pali ponoć średnio 10,5 ale w mieście potrafi podjechać pod 14l. Słyszałem, iż mniejszy silnik trzeba bardziej "żyłować" i ma bardzo zbliżoną ekonomię jazdy do większego brata... prawda? Czy 1.4 realnie nadaje się do samochodu o tej masie.
Na chwilę obecną jestem raczej zdecydowany na mniejszą jednostkę (przekonuje mnie do niej nawet mój dealer
Spalanie w okolicach 9l/100 km jest dla mnie ok.
Samochód biorę na 4 lata, z przebiegiem do 100 000 km, zatem długowieczność nie jest moim priorytetem
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam,
Ethel