Proszę o poradę 2.0TDI 150km czy 2.0TSI 180KM

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Mazi80
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 150KM

Proszę o poradę 2.0TDI 150km czy 2.0TSI 180KM

Post autor: Mazi80 »

Witam!
Czy ktoś jest w stanie mi poradzić co wybrać i dlaczego akurat to czyli 2.0 tdi 150KM napęd na przód czy 2.0 TSI 180km 4x4.
Zacznę od początku złożyłem zamówienie na 1.4 tsi 150 ośka ale niestety dealer zamówienie przyjął po czy zadzwonił ze nie jest w stanie wysłać zamówienia do fabryki (spóźniłem się 3 dni) bo dostali pismo ze silniki będą wycofane i na chwile obecna nie ma i nie będzie możliwości zamówienia z tym silnikiem.
No więc trudno i teraz mam dwie możliwości albo benzyna albo w/w diesel.
Ogólnie filmików trochę się naoglądałem na temat tego benzyniaka niby osiągi dobre ale dość spore spalanie na temat tego diesla nie wiele umiem znaleźć szczególnie z napędem na przód.
Auto ogólnie będzie użytkowane w mieście czasami jakieś wypady w trasę glównie w weekend lub wczasy ale powiedzmy 80% miasto.
I jest dylemat wersja style bo tylko taka mnie interesuje w 2.0 tsi z dodatkami i rabatami wyjdzie mnie około 155tysiecy
ta sama wersja w dieslu jakieś 145 tys różnica 10 tysięcy ogólnie budżet byt 130 tys i na ten 1.4 by starczyło ale niestety nie ma i nie będzie.
Dodam że tą benzyną jeździłem na jazdach próbnych tym dieslem nie miałem okazji.Cały czas użytkuje diesla od ponad 10 lat brata skody VW passat b5fl 1.9 130km ale już niestety za mały żeby rodzinę zabrać z wózkiem łóżeczkiem i reszta maneli wybór padł na kodiaqa.Proszę o opinie które pomogą mi dokonać wyboru auta głównie przeznaczonego do ruchu miejskiego.
Dodam że tak naprawdę żaden z tych silników nie jest mi znany tak naprawdę budżet i tak zostanie przekroczony pozostaje tylko pytanie o ile ale tutaj liczę na waszą pomoc. :D :D
Pozdrawiam.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

b0b3k
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Ambition DSG

Re: Proszę o poradę 2.0TDI 150km czy 2.0TSI 180KM

Post autor: b0b3k »

dealer nie chce za jakiś czas sprzedać tego demo?:) ja bym celował w benzynę jak przez że większość miasto

Mazi80

raczej demo nie chce sprzedać konfiguracja robiona od nowa demówki z tym wyposażeniem co wybrałem nie mają.A coś więcej o tym silniku w benzynie bo tak jak pisałem wyżej nie bardzo znam.On już jest na pasku czy rozrządzie tak jak 1.8 swego czasu i jak wygląda spalanie względem tego diesla to pytanie raczej do posiadaczy w/w wersji i przede wszystkim czy nie będzie stresu jak będzie trzeba wyprzedzić kogoś czyli jak się zbierają.Jeżeli chodzi o spalanie to fajnie by było jakbym po mieście się w 10 litrach zmieścił powiedzmy przy normalnej jeździe.Chodzą opinie że potrafi i pod 14l na setkę zeżreć i tutaj mnie trochę to spalanie przeraża i już bardziej diesel przemawia aczkolwiek i ten diesel po mieście swoje skonsumuje

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Diesel po mieście bierze tyle co nic. U mnie średnio 6,5 litra.
Jest bardzo oszczędny i ma fajny moment obrotowy. Idzie świetnie. Jest zadziwiająco cichy. Po 20 latach jeżdżenia benzynami, diesel zdobył mnie w sekundzie.
Mogę śmiało polecić zwłaszcza z DSG.

Awatar użytkownika
Carly_pl
Samochód: Mazda 6

Post autor: Carly_pl »

Podstawowym pytaniem powinno być, czy Twój dealer zagwarantuje Ci, że Twoje zamówienie zrealizuje się przed zmianą roku modelowego (poprawcie mnie, ale chyba w 31 tygodniu fabryka zaczyna przerwę produkcyjną i po przerwie wracają z nowym rokiem modelowym). Jeżeli nie, to pamiętaj, że w MY2019 2.0 TSi będzie miał 190KM i prawdopodobnie GPF.

Z drugiej strony z tego co mi wiadomo jest teraz problem z produkcją 2.0TDI z napędem na jedną oś.

Jazda po mieście jeździe po mieście nie równa. Jeżeli większość czasu będziesz spędzał w porannych i popołudniowych korkach, to będziesz miał spore problemy z DPF w dieselu. Jak to będzie z ewentualnym GPF w benzynie - nie wiadomo. Prawdopodobnie tak samo..

Tak samo się ma sprawa ze spalaniem. Jeżeli jeździsz po mieście jadąc 80-90kmh wielopasmowymi drogami bez ruszania/zatrzymywania się, to spali odpowiednio mniej niż jak będziesz jeździł na trasach 2-3km z wiecznym korkiem albo światłami.

Obydwa silniki są od wielu lat na rynku i są to stosunkowo udane konstrukcje, które oczywiście mają swoje słabsze strony, ale z jakiegoś powodu grupa VAG wycofuje inne silniki z rynku, a te zostają (są tylko unowocześniane).
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Już każde porównanie silników chyba mamy na forum :D

Jakie miasto? Jeżeli korkowe, to wątpię w spalanie mniejsze niż 10 l.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

kedzier
Samochód: Skoda

Post autor: kedzier »

Carly_pl pisze:
04 kwie 2018, 15:21
Podstawowym pytaniem powinno być, czy Twój dealer zagwarantuje Ci, że Twoje zamówienie zrealizuje się przed zmianą roku modelowego (poprawcie mnie, ale chyba w 31 tygodniu fabryka zaczyna przerwę produkcyjną i po przerwie wracają z nowym rokiem modelowym). Jeżeli nie, to pamiętaj, że w MY2019 2.0 TSi będzie miał 190KM i prawdopodobnie GPF.
Potwierdzone 100%z Gpf. Przekładka MY w 31tygodniu.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

No to ja mam teraz zagwozdkę. Zamawiać już teraz, natychmiast aby jeszcze się załapać na MY2018, czy czekać na MY2019 z GPF, ale mocniejszym silnikiem? Tylko ciekawe, czy ten "mocniejszy" 190 konny Tsi nie będzie zdławiony filtrem GPF (i przez to mu podnieśli moc)?

robsoniqe
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Style

Post autor: robsoniqe »

Hej. Mam 2.0 TSI 4x4 i o spalaniu poniżej 10 można zapomnieć. W praktyce da się to zrobić ale trzeba jechać na dotyk, a auto namawia nas do bardziej dynamicznej jazdy. Na autostradzie mam ok 9 do 12 l. Zależy od prędkości. 140 to bliżej 9. 140+ i mocny wiatr to jednak 12. Z 1400 km mam 11.6 śr prędkość 50 km/h

Edit: Dodam, że diesla nie brałem pod uwagę. Przejechałem się benzyna na jeździe próbnej i dla mnie fajnie brzmi. Wydaje mi się, że przy tej cenie auta i tak tankujemy ile potrzebujemy. Dziwi mnie niższa cena diesla niż benzyny w tym samym wyposażeniu. Może taka różnica jest przez 4x4?

Mazi80

Carly_pl pisze:
04 kwie 2018, 15:21

Z drugiej strony z tego co mi wiadomo jest teraz problem z produkcją 2.0TDI z napędem na jedną oś.
No właśnie i tutaj już mi nie dają gwarancji czy zdążą z produkcja do 31 tygodni a potem już 190 KM i filtr i już wiem że będzie dopłata napewno do wersji style chyba coś koło 3 tysięcy a nie wiadomo czy będzie doplata do silnika.

I tak człowiek się cały czas waha chyba bardziej jednak jestem nastawiony na benzynę tym bardziej jak kolega pisał że produkcja 2.0 tdi na jedną oś jest problem i jeszcze się nie dowiedziałem.Całe życie człowiek w dieslu jeździł i jakoś było bezproblemowo(niezawodny 1.9 TDI 130KM w passacie).
A jak wygląda sprawa z tym napędem 4x4 raczej mało awaryjny czy raczej bardzo no i kwestia serwisowania tzn o co w tym napędzie trzeba zadbać i co ewentualnie regularnie wymieniać (dodam że też będzie to moje pierwsze auto z 4x4 jak się zdecyduje).
Może i wiele pytań ale jednak chciałbym mieć pełen obraz zanim zdecyduje się na taki wydatek ;)

ODPOWIEDZ