Zastanawiam się nad silnikiem 2,0 TSI 180 KM z DSG i 4x4.
Warto?
Te silniki miały problemy z dużym zużyciem oleju. Jak jest teraz z doświadczeń w innych samochodach grupy VW?
Silniki TSI - problem z braniem oleju
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Re: Silniki TSI - problem z brainem oleju
Problem z braniem oleju został wyeliminowany w 2011 r. Od tego czasu już jest ok, chociaż nigdy nie wiadomo jak te nowe silniki zachowają się w przyszłości.
Ja w każdym razie mam 1.8 (też 180 KM) w Superbie 3 i oleju nie bierze wcale.
Ja w każdym razie mam 1.8 (też 180 KM) w Superbie 3 i oleju nie bierze wcale.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
dołączę się, zamówiłem auto z silnikiem 1,4 i mam z tym problem, różnica między 2.0 to 16,5 kpln i dla mnie to już granica, przy której warto rozważyć zakup auta u innego producenta. boje się, że ten silnik w takim dużym nadwoziu będzie za bardzo wysilony i będzie miał krótką żywotność, a auto przy odsprzedaży auto będzie miało relatywnie niższą wartość. na szczęście, auto ma służyć do codziennego wożenia dzieci do szkoły (dzienny przebieg około 50km) i dwa razy do roku zapakowany po dach wypad nad morze lub w góry. czekam na premierę auta i liczę, że gdzieś w PL znajdę auto testowe z małym benzynowym motorkiem. jeździłem octawią z tym silnikem i było wszystko poprawnie, ale bez szału, w końcu to tylko 150 KM.
co do samego brania oleju - w instrukcji do insigni jest napisane, że silnik ma prawo spalić 0,6 l oleju na każdy przejechany 1000 km, ale ja nigdy nie dolałem ani grama - jedno auto przejechało 150kkm inne dopiero 30kkm
co do samego brania oleju - w instrukcji do insigni jest napisane, że silnik ma prawo spalić 0,6 l oleju na każdy przejechany 1000 km, ale ja nigdy nie dolałem ani grama - jedno auto przejechało 150kkm inne dopiero 30kkm
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
-
bodzioxl
- Samochód: Skoda, Kodiaq, Ambition 1,4 TSI, 125kM
Przy okazji wymiany opon w serwisie sprawdzenie płynów nie wykazało żadnego ubytku. Ps. Na liczniku 11000km.
bodzioDW Skoda, Kodiaq, Ambition 1,4 TSI, 125kM, 7-os
to takie zabezpieczenie ,że niby jest okmichalmiko pisze: ↑14 kwie 2018, 11:38Czytałem na forum, że ponoć problem olejożernych TSI został wyeliminowany. Tak sobie czytam instrukcję, bo mam pewnie jeszcze z pół roku oczekiwania na Miśka i oczom nie wierzę![]()
Silnik może wciąż do 0,5l oleju na 1000km, a w okresie pierwszych 5000km może być nawet więcej![]()
Jak to jest u Was?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
U mnie przez 28500km poziom oleju na górze miarki ale kolor już nieświeży 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Rozmawiałem też dziś z sąsiadem co ma już czwartą Skodę. W Rapidzie 1.4 również nie ma problemu z ubywaniem oleju.
Bardzo dziwny ten zapis w instrukcji, faktycznie chyba w formie zabezpieczenia się producenta, ale wartość mocno przesadzona
Bardzo dziwny ten zapis w instrukcji, faktycznie chyba w formie zabezpieczenia się producenta, ale wartość mocno przesadzona
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
U mnie w Superbie w 1.8 TSI też poziom oleju się nie zmniejsza.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Jednym słowem żadnych dolewek?MałGorzata pisze: ↑14 kwie 2018, 21:44U mnie przez 28500km poziom oleju na górze miarki ale kolor już nieświeży![]()
A propos świeci się Tobie serwis, że za 1500 km. warsztat?
Ja mam podobny przebieg tylko w dieslu i od przekroczenia 27000 km woła że przegląd za 3000 km.