Pochwal się jaki leasing wybrałeś

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: Pochwal się jaki leasing wybrałeś

Post autor: kamilR »

Tzn. co dobrze policzyć? Jeżeli auto po 5 latach straci na wartości 50% to bedzie warte 60tys PLN. Czyli odzyskamy 60tys. z auto. Mowię o wartościach fakturowych, pomijam korzyści podatkowe i koszty leasingu. Chodzi o ogólny obraz przykładu leasingu ktory chce Dag, ze przy najmie długoterminowym i zwrocie auta po 4 latach spłaci 100k PLN a auto warte 135k wg faktury zakupu i bedzie musiał oddać auto plus reszta o których napisałem post wyzej(tylko 2 lata gwarancji, brak wyliczonego w raty serwisu ktory z kieszeni trzeba bedzie opłacić itd.). Ogólnie rzecz ujmując kompletnie nie opłacalny interes.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Ethel pisze:
16 maja 2017, 19:20
Pytanie jaka będzie utrata wartosci samochodu po np. 5 latach. Jak 50-55% to już trzeba dobrze policzyć...
Fakt nie wiadomo jeszcze jak będzie w przypadku Kodiaqa po tym czasie. Jednak pokuszę się o symulację na podstawie auta o którym wiem bo mam i żeby nie było .
Kia Sportage XL 2,0 crdi 184 KM wartość początkowa 104 000 zł. w 2011 r. Obecnie po 6 latach niżej 60 000 zł nikt nie zejdzie w tej wersji.
A tutaj przykład:
https://www.otomoto.pl/oferta/kia-sport ... acb559769b
Jeszcze dodam, że u mnie jest biały który podbija w tym przypadku cenę o dobre parę... złotych.
Dlatego nie powinien mieć zmartwienia ktoś jeśli wybierze normalny leasing w Kodiaqu zamiast najmu długoterminowego (jak zwał tak zwał).
Pozbyć się takiego auta po tak krótkim czasie normalnie grzech. Chyba, że dany osobnik chce zmieniać auta szybciej niż kobiety?
Sarkazm.

kamilR

Poza tym wystarczy zobaczyć na wartość końcową jaka jest prognozowana u Daga w tej symulacji- jest to 69 tyś brutto po 4 latach- i to nie jest wzięte z kosmosu tylko właśnie z tego że jest to wyliczone na podstawie utraty wartości auta, przy najmie długoterminowym właśnie spłacamy tą ,,utratę wartości pojazdu,,. A idę o zakład że Skoda odbierając takie auto po 4 latach wystawia je do dalszej odsprzedaży za jeszcze większą kwotę niż te 69 brutto.
Kolejna rzecz która powoduję że Kodiaq będzie bardzo dobrze trzymał wartość to fakt iż jest to kompletnie nowy model jakiego rynek jeszcze nie widział(i po 4-5 latach jeszcze następcy czyli Kodiaq II generacji nie będzie widać na horyzoncie), jest mega praktycznym dużym autem, zazwyczaj będzie dobrze wyposażony, Skoda ma WIEEEELU zwolenników na rynku i zbudowała już dobrą solidną markę/silną pozycję na rynku(o takie zaufanie, taką rzeszę klientów auta koreańskie ciągle walczą).

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Te "koreańskie" auta są produkowane na Słowacji a te "niemieckie" w Czechach. Jeszcze nie tak dawno te kraje nazywały się Czechosłowacja i tam wspólnie produkowali Śkodawkę.

kamilR

Auta koreańskie miałem na myśli oczywiście koncern Hyundai/Kia.

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Po zakończeniu leasingu niskich rat VW można chyba auto wykupić. A co za tym idzie można brać kolejny leasing. Nie trzeba go oddawać.

kamilR

Tak można wykupić- ale nie ma to kompletnie sensu- tak jak cały ten leasing na 4 lata, o czym pisałem wyżej. Wykup jest w tym przypadku za 69 brutto!! plus spłacone przez 4 lata 100 brutto - daje nam 169tyś PLN. Wartość auta na fakturze 135k PLN czyli sam koszt tego leasingu to 34 tysiące złotych!!
Zwykły leasing operacyjny na 4 lata będzie na poziomie 106-108% czyli ok. 8-9 tysięcy. Naprawdę Panie i Panowie trochę prostych kalkulacji wystarczy zrobić.
Dlatego dwoję się i troję od 2 dni żeby pokazać jak kompletnie nieopłacalny jest ten leasing- zwłaszcza na taki albo dłuższy okres..

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

Ten leasing niskich rat nie jest do końca taki głupi - w moim przypadku.
W końcu oferta będzie ta tańsza - z marca (chodzi o limit przebiegu).
Zakładam, że zmieszczę się w przebiegu 60tys. km - dlatego w cenie auta jest też rozszerzenie gwarancji na taki przebieg i 4 lata.
Do tej pory nigdy nie udało mi się przekroczyć 15 tys, a nawet poniżej 10 tys wykręcam.
Włącznie z pierwszą ratą po 4 latach spłacę im 85 tys. brutto.
Gdzie tu sens? ano w pierwszej wpłacie 5 tys zł. - tyle wystarczy, żeby dostać od razu auto i płacić za jego użytkowanie przez kolejne 4 lata niewielkie kwoty. Nie potrzebuję tego auta na własność, nie przywiązuję się do niego - całkiem możliwe, że za 4 lata przyjadę do salonu i bez zmartwienia przesiądę się do kolejnego kontynuując raty.
W normalnym leasingu musiałbym wpłacić sporo na początku (np 50 tys) - a te pieniądze pozostawione w firmie dadzą większe zyski, niż strata ok 420 zł brutto na każdej racie.
Można w normalnym leasingu pozostawić większy wykup, ale to już się całkiem mija z celem, w przypadku, kiedy chciałbym po 4 latach odsprzedać auto i wziąć kolejne.
Przy dużej racie końcowej wypadałoby wykupić auto na firmę, żeby odliczyć te 50% vat, bo jak na osobę prywatną, to odliczenia nie ma ivat trzeba pokryć w całości. Z drugiej strony jeśli jako firma będę chciał sprzedać auto - to koniecznie Vat muszę doliczyć i zapłacić państwu.
Można wykupić na osobę prywatną i po 6 miesiącach bezpodatkowo sprzedać - ale tu tworzy się luka w firmie, bo nie odliczam przez ten czas rat jakie bym miał przy kolejnym leasingu.
Chcąc uniknąć drogiego wykupu i szukania klientów, którzy całkiem możliwe nei docenią napakowania auta gadżetami - trzeba ponieść dużą opłatę początkową - a tego nie chcę, wolę trochę droższe, ale comiesięczne raty i spokój na koniec.
W leasingu niskich rat opłaca się maksymalnie napakować auto, jeśli chcemy je oddać - za wszystko płaci się połowę + %, i nie ma zmartwienia , że ktoś odkupując zaniży mi cenę mówiąc, że mu bajery niepotrzebne są.
Gap płacony comiesięcznie jest jednak lepszy, niż zapłata jednorazowa - np 5500 zł. Czemu? Jak auto się skasuje powiedzmy po 6 miesiącach, to GAPu ponad te 6 rat nie trzeba płacic - po prostu zadziała dzięki dotychczasowym wpłatom ok 700 zł.

kamilR

Obrazek

Zwykły leasing operacyjny na 4 lata.
Po 4,5 roku(wykup po 4 latach i sprzedaż po 6 miesiącach od wykupu żeby uniknąć płacenia Vat-u) sprzedajesz takie auto które tym bardziej będzie miało 60 kkm zrobione za 65-70 tysięcy z palcem w nosie, wiem bo sam sprzedawałem auta które leasingowałem, pierwszy własciciel, auto salon PL bezwypadek, i takie auto Ci się sprzeda w max 24-48 godzin od puszczenia ogłoszenia w internecie- gwarantuje Ci to.

W 4 lata łącznie z pierwszą wpłatą odliczjąc 114zł rti od raty zapłacisz 92tyś pln

Twoje argumenty nie mają sensu, spłacisz niemal całe auto oddasz nie odzyskując złotówki.
a co za problem w momencie gdy wykupisz auto z leasingu wziąć kolejne w kolejny leasing operacyjny??

TO nie jest kwestia przywiązywania się do auta czy potrzeby jego wykupienia, to czysta matematyka i kalkulacja. Umoczysz kupe kasy. Korzyści podatkowe i tu i tu są takie same.

Mówie Ci dorzuć 30 tyś pln na 1 wpłatę i weź klasyczny leasing operacyjny a nie pożałujesz i nie umoczysz kasy.

A już wogóle nie wspominam żebyś obliczył ile wyniesie Cię koszt przejechania 1 km w tym Leasingu niskich rat zakłądając twój przebieg max 60 tyś.

W klasycznym leasingu VW też jest RTI płatne co miesiąc.

GAP jednorazowy to koszt np. 3300 brutto u mnie na 5 lat. auto też wartośc na fakturze trochę ponad 135KPLN po rabatach.

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

Dag wspomniał jeszcze o płynności i utrzymaniu buforów kapitałowych w firmie... a to też kosztuje. Te 30k też trzeba mieć wolne, aby wyłożyć.

ODPOWIEDZ