Wybór samochodu dla użytkownika @Peterka

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Peterka
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190 KM

Post autor: Peterka »

Nie mam problemu aby jechać za traktorem 50 i więcej km. TIR-ów z reguły nie wyprzedzam na drogach jednopasmowych. Ze względu ba bezpieczeństwo. A na autostradach unikam prędkości powyżej 120. Czasem zdarzyło się i 140 a le nie czułem się wtedy komfortowo.

Już jest Kodiaq 2.0 TSI DSG 190KM i 4x4? :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

golob
Samochód: Kodiaq Style 1.5 DSG 4x2

Re: Wybór samochodu dla użytkownika @Peterka

Post autor: golob »

@Peterka weź sobie na jazdę próbną 1.5 i sie przekonasz, na pewno będzie znacznie bardziej dynamiczny niż mazda 2.5 którą masz w podpisie. 1.5 w zupełności Ci wystarczy moim zdaniem.

Peterka

Jeździłem 1,5 TSI DSG. Było spoko

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Peterka pisze:
29 lip 2019, 22:16
Napisałem ze 2 l benzyny mniej to rocznie ok 2100 przy obecnych cenach paliwa . W 4 lata to daje ponad 8000 PLN oszczędności. Wam to nie robi roznicy. A ja i tak będę jeździć w trybie . ECO.
Jeszcze raz - nie da się podać dokładnego zużycia paliwa. Nikt Ci tutaj tego nie powie. W myśl Twojego rozumowania (przepraszam za ironię) jak będziesz jeździł z wiatrem i z górki to kolejny litr zaoszczędzony, jak nie będziesz woził pasażerów i bagaży to będzie kolejny litr, a to da w 4 lata kolejne 8000 oszczędności. Kodiaq ma aerodynamikę kiosku ruchu i to nie jest auto, które jest mistrzem oszczędzania. Owszem da się bardzo oszczędnie jeździć, ale wtedy raczej diesel, z kolei w Twoim przypadku przy takich przebiegach nie ma to żadnego sensu. Nie mnie oceniać, ale jak już pisałem wcześniej może jakieś bardziej opływowe auto rozważ. Wyżej podano Ci już wyniki spalania i nic i nikt tego nie zmieni. Nie zaczarujesz rzeczywistości. Zaletą tego forum jest to, że tutaj ludzie piszą prawdę, bo jak wejdziesz na inne, to tam wszystkim auta palą 3 litry :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Weź sobie na weekend od dealera 1.5 i weź sobie 2.0 na kolejny. Pojeździj swoimi trasami i swoim stylem, zobacz czy 1.5 jest wystarczający i ile oba będą spalały. To jest chyba najlepsza metoda porównania, jeśli zależy Ci na spalaniu, a Twój styl jazdy jest pewnie różny od większości ludzi na tym forum (bo przecież każdy jest inny).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Peterka

Tak zrobiłem i miałem na weekend 1,5 . Jak napisałem jest spoko. Ale jeździłem sam bez bagażu po po normalnych drogach i spalił mi jeśli dobrze pamietam ok 7,2 w Warszawie ok 10:00. Jadąc z Ursusa na Pragę.
Wierzcie mi ze nie jest prosto wziąć samochód od dilera na weekend.

JED
Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K

Post autor: JED »

Mnie szokuje, że nie możesz pojąć, że nikt nie wywróży, ile będzie palił TWÓJ samochód 😭
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. :mrgreen:

Peterka

Spoko. Doskonale to rozumiem i nie oczekuje ze ktoś da mi gwarancje ze będzie palić tyle i tyle a nie więcej. Mnie interesują Wasze doświadczenia i uwagi ( najlepiej te merytoryczne). Na ich podstawie buduje obraz czego można się spodziewać. Teraz jak jeżdżę Mazda 6 to średnia ok 8,2 ale ba krótszych dystansach to jest ok 12-13. Ba dłuższych płynnych przejazdach raj do 15 km to zużycie spada do 7,4

JED
Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K

Post autor: JED »

Pomijam fakt niezrozumienia, jak można przez X miesięcy wałkować temat litra czy dwóch benzyny.
Naprawdę.
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. :mrgreen:

Awatar użytkownika
borek
Samochód: Skoda Kodiaq L&K TSI 229 (chip)

Post autor: borek »

Ja tak samo, dlatego też wypisuje się z tego wątku. Temat męczący, Masz Mazde która pali od 8 do 13 więc nie rozumiem teraz Twoich oczekiwań i dywagacji. Kup Priusa, po mieście będzie prawie darmo.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ