Doposażenie wersji Style - co wybrać

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Doposażenie wersji Style - co wybrać

Post autor: root »

Mazi80 pisze:
07 kwie 2018, 10:09
I kwestia mirror link czy wszystko co mam na telefonie moge rzucic bez kabla na wyswietlacz czyli rozne aplikacje ktore mam na telefonie jak i muzyke czy filmy??
Jaki masz telefon?

Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Nie mylę. Mając Iphona i podłączając go pod usb z góry odpala mi się Apple Car. Mirror link nigdy mi sie nie odpalił (pewnie dlatego, że nie mam Androida), choć jest też Android auto. Czym to się różni od Mirror linka, to nie wiem.

root
Administrator

Dobra, żeby była jasność. SmartLink w Skodzie to zestaw trzech systemów:
  1. Android Auto
  2. Apple CarPlay
  3. MirrorLink
Android Auto
Obrazek

To jest wynalazek Google'a. Po podłączeniu telefonu na ekranie w samochodzie masz alternatywny widok ekranu z drobnymi widżetami (jak pogoda) i dostępnymi wybranymi aplikacjami. Listę aplikacji można znaleźć na stronie sklepu Google Play. Przede wszystkim to Google Maps, Waze, Spotify, dużo aplikacji do podcastów, audiobooków, muzyki czy radia internetowe.

Android Auto uruchomisz na wybranych telefonach z Androidem, ale jak działa, to raczej stabilnie. Oficjalnie jednak aplikacja Android Auto nie jest dostępna w Polsce, więc trzeba pobierać plik .apk z jakichś szemranych stron!

Więcej na https://www.android.com/auto/

Teoretycznie istnieje możliwość uruchomienia każdej aplikacji na ekranie w samochodzie, ale to jest hack, działa na wybranych wersjach Android Auto i Androida i może być w każdej chwili ubite przez Google (po upgrade wersji Androida już nie działa). Opis na forum Passata.

Apple CarPlay
Obrazek

To alternatywa dla iPhone'a. Po podłączeniu telefonu na ekranie w samochodzie masz alternatywny widok ekranu (bardzo podobny jak na iPhone'ie) z dostępnymi wybranymi aplikacjami. Listę aplikacji proponuję przejrzeć na stronie CarPlay Life. Przede wszystkim to Apple Maps, Spotify, dużo aplikacji do podcastów, audiobooków, muzyki czy radia internetowe. Nie ma Google Maps, Waze'a czy Yanosika!

CarPlay uruchomisz na każdym (!) iPhone ≥ 5 i działa bardzo stabilnie. Raczej nie słyszy się, żeby komuś nie chciało działać (chyba, że zapomniał włączyć Siri).

Więcej na https://www.apple.com/ios/carplay/

Teoretycznie istnieje możliwość uruchomienia każdej aplikacji na ekranie w samochodzie, ale wymaga to telefonu z JailBreakiem. Opis na forum Passata (nie testowałem, bo nie mam takiego telefonu).

MirrorLink
Obrazek

To jest niezależna inicjatywa o nazwie Car Connectivity Consortium, tworzona przez wielu producentów telefonów i samochodów.

Po podłączeniu telefonu na ekranie w samochodzie na postoju masz widok ekranu telefonu 1:1, a po ruszeniu (chyba po przekroczeniu 5 km/h) alternatywny widok ekranu z dostępnymi wybranymi aplikacjami. Listę aplikacji można znaleźć na stronie MirrorLink. Przede wszystkim to Sygic, Spotify, dużo aplikacji do podcastów, audiobooków, muzyki czy radia internetowe. Nie ma Google Maps, Waze'a czy Yanosika!

MirrorLink uruchomisz na wybranych telefonach z Androidem i działa mało stabilnie. Czasem się nie chce połączyć, czasem się odłączy itp.

Więcej na https://mirrorlink.com/

Teoretycznie istnieje możliwość uruchomienia każdej aplikacji na ekranie w samochodzie, nawet w czasie jazdy, ale to jest hack, działa na losowych telefonach i bardzo niestabilnie. Szczegółów teraz nie znajdę, ale w skrócie chodzi o zainstalowanie aplikacji LG MirrorDrive i chyba BackButton (ale nie wiem którego).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

root
Administrator

Kurde, chyba zrobię z tego osobny wpis :)

Jeszcze kilka słów o moim setupie: korzystam regularnie (codziennie) z CarPlay i bardzo sobie chwalę. Przede wszystkim używam (oprócz funkcji telefonu) Apple Maps do map, Casts do słuchania podcastów, Spotify jeśli potrzebuję muzyki i TuneIn Radio do radia. Apple Maps naprawdę daje radę, bardzo dobrze pokazuje korki (czasem lepiej niż Waze) i tylko trochę gorzej wyszukuje niż Google Maps. Brakuje mi tylko Waze i może Audioteki, ale bez tego ostatniego bym przeżył. W tej chwili robię tak, że odpalam Waze w tle na telefonie i mam ostrzeżenia dźwiękowe odtwarzane z głośników w samochodzie, ale bez podglądu ekranu. Gdyby Apple poszło po rozum do głowy i dopuściło Waze'a, to ja naprawdę nic więcej nie potrzebuję.

Czyli jeśli ktoś używa Androida i działa mu Android Auto, to w zasadzie ma wszystko (jest Google Maps i Waze) :)

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Dzięki za świetny opis. Co do sprawności działania Apple car, to nie mam uwag - działa bardzo dobrze. Yanosika włączam w tle i mam komunikaty, więc ok, natomiast bark wyszukiwarki w Spotify to jest absolutna porażka. Powinna być możliwość wyszukania z poziomu ekranu w aucie, tak jak adresu w nawigacji. To jest najważniejsza opcja zabierająca najwięcej czasu i uwagi, a trzeba sięgnąć po telefon, żeby wyszukać utwór.
To, że mogę sobie ustawić ulubione playlisty z poziomu ekranu, to za mało.
Co do nawigacji to potwierdzam. Jest bardzo dobra i intuicyjna. Dla mnie lepsza niż google. Korzystam tylko z niej.

msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Post autor: msolak81 »

Android Auto w Polsce mi przestało działać niestety. Działało przez pewien czas (apk zainstalowane z apkmirror) - teraz dostaje komunikat o konieczności aktualizacji (sciągnięta najnowsza wersja). Apple Car działa za to bez problemu. Nawiagacja (mam columbusa) ma niestety sporo wad zwłaszcza jeśli chodzi o wytyczanie tras - czasami są kompletnie odjechane względem np. google mapsów. Poza tym na Columbusie jest problem z aktualziacją mapy - aktualizacja na 2018 nie zawiera wielu oddanych dróg (polskich). Infromacje o wypadkach / ruchu drogowym możliwa jest wyłącznie przez Infotaiment Online (informacja z serwisu) - dostaje się livetraffic i inne przydpatne informacje drogowe które nawigacja bierze pod uywagę wytyczajac trasy. Po aktywacji w Polsce systemu TMC wszystko powinno iść radiem (ale TMC u nas to długa droga przez mękę - niby miała być oddana we wrześniu 2017...).

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

msolak81 pisze:
09 kwie 2018, 14:16
Android Auto w Polsce mi przestało działać niestety. Działało przez pewien czas (apk zainstalowane z apkmirror) - teraz dostaje komunikat o konieczności aktualizacji (sciągnięta najnowsza wersja).
Miałem to samo. Pomogło:
1. Odinstalowanie AndroidAuto
2. Wyczyszczenie danych aplikacji AndroidAuto (ważne).
3. Zainstalowanie najnowszej wersji z apkmirror.
DO developer

Mazi80
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 150KM

Post autor: Mazi80 »

root pisze:
09 kwie 2018, 11:47
Mazi80 pisze:
07 kwie 2018, 10:09
I kwestia mirror link czy wszystko co mam na telefonie moge rzucic bez kabla na wyswietlacz czyli rozne aplikacje ktore mam na telefonie jak i muzyke czy filmy??
Jaki masz telefon?
Mam s7 Edge
Chodzi mi o to czy bez kabla zadziała bo na kablu to wiem że podobno jest w standardzie.
A druga kwestia czy jest sens brać bluetooth plus o ile ma być tylko ładowanie indukcyjne i nic więcej nie wnosi czy nie lepiej nie zamienić tego np na dwa gniazda 230V i podpiąć ładowarke fast charge na kablu gdzie można jeszcze np dla dzieci podlłączyc tablet lub laptop
oraz zastanawiam się również czy nie warto wybrać elektrycznie podgrzewanej przedniej szyby.
Jak myślicie??
Mam jeszcze parę dni na wprowadzenie jakiś zmian.

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Doposażenie wersji Style - co wybrać

Post autor: jankess4 »

Szybę grzaną i gniazdo 230 mam i obie rzeczy polecam. Dla dzieciaków z tylu w sam raz mogą ładować i przez usb i 230 a jak to zwykle bywa ładować muszą na raz. Szyba kiedyś była grzana w moim fordzie i juz wtedy pomimo widocznych drutów była nieoceniona w zimie lub jesienią gdy jest pełno wilgoci. W kolejnym samochodzie tego nie miałem i dla mnie to był po prostu dyskomfort dlatego w Kodiaqu ucieszyłem sie ze jest taka możliwość i wziąłem od ręki, dodatkowo technika poszła do przodu i druciki zastąpili folią. Ponadto w Kodiaqu działa tez podgrzewanie przedniej szyby automatycznie, a dzieje się to wtedy Jeżeli climatronic rozpozna, że szyba mogła zaparować, automatycznie włą-czane jest ogrzewanie przedniej szyby. Ta funkcja może być aktywowana / de-zaktywowana na panelu obsługowym climatronic, w menu  → .
Więc wg mojego doświadczenia jak najbardziej warto.
Polecam także cały wątek na naszym forum o podgrzewaniu przedniej szyby.

root
Administrator

Mazi80 pisze:
09 kwie 2018, 17:48
Mam s7 Edge
Android Auto powinien działać.
Mazi80 pisze:
Chodzi mi o to czy bez kabla zadziała bo na kablu to wiem że podobno jest w standardzie.
Nie, bez kabla to tylko przesyłanie dźwięku po bluetooth i na ekranie będziesz miał przewijanie, przełączanie utworów itp. Ale ogólnie sterowanie będziesz musiał robić telefonem.
Mazi80 pisze:
A druga kwestia czy jest sens brać bluetooth plus o ile ma być tylko ładowanie indukcyjne i nic więcej nie wnosi
Teoretycznie masz też wzmocnienie sygnału GSM.

ODPOWIEDZ