Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Ja swojego odebrałem i jest na oklejaniu zew i wew oraz powłoce. Jak porównywałem do XC60 to dostałem 10% rabatu na volvo i wersja z wyposażeniem L&K to jednak + 100k (Ja swojego za 189k a volvo fakt że rok później ale spokojnie 300k). Porównywalne tzn z fotelami wentylowanymi, kamery 360 i szyby warstwowe (bez topowego audio), w volvo chyba w std był dach szklany więc L&K z dachem to właśnie obecnie +100k. Po krótkiej jeździe z salonu do salonu stwierdzam, że Kodiaq jest dobrze wyciszony, fotele przyjemne (choć jak ktoś pisał wentylacja w wersji ergo to min średni poziom żeby w ciepły dzień coś poczuć, a masaż odcinka lędźwiowego faktycznie tylko raczej dla osób które tam mają jakiś problem. Jeszcze się nie nacieszyłem autem więc na pewno coś więcej będzie można powiedzieć po jakimś dłuższym wyjeździe. W volvo jeszcze jest sprawa nowego systemu z dużym ekranem gdzie nawet ustawienie byle gówna trzeba robić dotykowo - to dla mnie minus.
mpirek: moje porównanie cenowe wyglądało tak że obecnie zamówiony L&K to 193 kPLN po 8 &K% rabacie
Volvo XC60 B4 Mild Hybrid (w tym przypadku 197 km diesel plus 14 KM) wersja Inscription doposażona we wszystkie systemy bezpieczeństwa, Harman Kardon, kamery 360 itp - w stosunku do Kodiaqa nie brałem tylko wentylowanych foteli i nie ma matrixów a zamiast tego Full led ale i mild hybrid no i Harman Kardon kardon który gra świetnie.
Ten setup wyszedł 289100 PLN a po rabacie 244 kPLN czyl 51 kPLN drożej niż Kodiaq
Nowe multimedia w sensie nawigaja googla i wogóle obługa w Volvo moim zdaniem bardzo intuicyjna, świetne audio i fotele, super wydajna klima,
Miałem to XC60 na 1,5 godziny jazdy, potem wysiadłem i prosto do Kodiaqa by mieć porównanie i się .. załamałem. Generalnie to nie było uczciwe porównanie bo top była dosyć słabo wyposażona wersja Style bez skóry ale generalnie biednie to porównanie wyszło. Jedyne co było porównywalne do tego XC60 to zawieszenie o podobnej charakterystyce,
Jak włączyłem navi w Kodiaq i usłyszałem tą Panią to parsknąłem śmiechem. Wydajnośc klumy też słabo, dokładnie ja w mojej 14 letniej Octaviii, 5 mibut nie słyszałem audio bo tak szumiało zanim schłodził . W Volvo tego nie było . Mam nadzieję że dużo lepszy będzie odbiór wersji L&K ...
Volvo XC60 B4 Mild Hybrid (w tym przypadku 197 km diesel plus 14 KM) wersja Inscription doposażona we wszystkie systemy bezpieczeństwa, Harman Kardon, kamery 360 itp - w stosunku do Kodiaqa nie brałem tylko wentylowanych foteli i nie ma matrixów a zamiast tego Full led ale i mild hybrid no i Harman Kardon kardon który gra świetnie.
Ten setup wyszedł 289100 PLN a po rabacie 244 kPLN czyl 51 kPLN drożej niż Kodiaq
Nowe multimedia w sensie nawigaja googla i wogóle obługa w Volvo moim zdaniem bardzo intuicyjna, świetne audio i fotele, super wydajna klima,
Miałem to XC60 na 1,5 godziny jazdy, potem wysiadłem i prosto do Kodiaqa by mieć porównanie i się .. załamałem. Generalnie to nie było uczciwe porównanie bo top była dosyć słabo wyposażona wersja Style bez skóry ale generalnie biednie to porównanie wyszło. Jedyne co było porównywalne do tego XC60 to zawieszenie o podobnej charakterystyce,
Jak włączyłem navi w Kodiaq i usłyszałem tą Panią to parsknąłem śmiechem. Wydajnośc klumy też słabo, dokładnie ja w mojej 14 letniej Octaviii, 5 mibut nie słyszałem audio bo tak szumiało zanim schłodził . W Volvo tego nie było . Mam nadzieję że dużo lepszy będzie odbiór wersji L&K ...
Ja do samej klimy nie mam zastrzeżeń, odbierałem nagrzane samochód więc zapodałem auto i wiadomo, ze nadmuchy słychać ale 5 min i już cisza, wychłodzony. Co do Volva to dostałeś dobry rabat więc cena była niższa. Ja jednak wolę guziki i gałki a nie dotyk więc jednak tu Kodiaq dla mnie wygrywa. Ja jeszcze brałem pod uwagę szyby klejone których w wersji Inscription nie można dołożyć. Ale Volvo gdybym miał czekać dłużej na Kodiaqa byłoby pewnie na topce (jeszcze X3 BMW brałem pod uwagę i GLC ale w Mercedesie zakończyli produkcję i nie można było już zamawiać z konfiguracji)
Też tak myślałem odniśnie tego że lepiej mieć fizyczne przyciski a nie wszystkio na dotykowym ale .... kikka przyciskó w Volvo jeszcze jest, sam interfejs dotykowy jest łatwy w obłudze a wiel ustawień włącasz raz, dopasowujesz do siebie i tyle. Start stopu nie możma wyłączyć wiec po co klawisz, działa odealnie z mild hybrid, teybów jazdu nie ma wiec po co klwisz i tak dalej, Tym autem po prostiu jedzieszz. Szyby faktycznue klejone są dopiero jako droga opcja w Ultimate ale czy są potrzebne to nie sądzę i tak jest cicho.
Przy okazji mpirek skąd jesteś ? Jest tu ktoś z szeroko rozimianych okolic Katowic, generalnie woj, śląskie co ma L&K FL? Zanim się doczekam to mnie coś trafi a chciałem zobaczy na żywo jak to wygląda.
Przy okazji mpirek skąd jesteś ? Jest tu ktoś z szeroko rozimianych okolic Katowic, generalnie woj, śląskie co ma L&K FL? Zanim się doczekam to mnie coś trafi a chciałem zobaczy na żywo jak to wygląda.
chris24, Rzeszów więc troszkę dalekochris24 pisze: ↑09 cze 2022, 21:51Też tak myślałem odniśnie tego że lepiej mieć fizyczne przyciski a nie wszystkio na dotykowym ale .... kikka przyciskó w Volvo jeszcze jest, sam interfejs dotykowy jest łatwy w obłudze a wiel ustawień włącasz raz, dopasowujesz do siebie i tyle. Start stopu nie możma wyłączyć wiec po co klawisz, działa odealnie z mild hybrid, teybów jazdu nie ma wiec po co klwisz i tak dalej, Tym autem po prostiu jedzieszz. Szyby faktycznue klejone są dopiero jako droga opcja w Ultimate ale czy są potrzebne to nie sądzę i tak jest cicho.
Ja robię full front, z tyłu zderzak, przy wejściach do samochodu progi, słupki B z piano black, full środek (plastiki i ekran folia mat), impregnacja skór, plastiki zewnętrzne, ceramika na pozostałej powierzchni, netto ok 8k
folia Llumar, min 4 dni robocze (do tego przy nakładaniu folii na błotnik trzeba L&K usunąć kupić w salonie nowe i nakleić na folię (wycinany kształt widać i kijowo wygląda.
Mnie oklejenie całości wycenili wstępnie na 12k/netto, co by nie było to sporo kasy,
ale zdarza się jeździć lasem lub polnymi drogami więc chyba warto.
Na razie ciągle czekam.
ale zdarza się jeździć lasem lub polnymi drogami więc chyba warto.
Na razie ciągle czekam.
z innej beczki: gdzie najpewniej zdekodować vin dla wyprodukowanego już auta:)?
co do oklejenia, to ceny sie mocno roznia w zaleznosci od firmy i folii, u mnie rozrzut byl od 7k do 20k, w dwu przypadkach okolo 12-12,5 za okelejenie calosc folia z zewnatrz.