No to szybko sie nie doczekamy
Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Spróbuj AR Stelvio Veloce to na Kodiaqa nie będziesz chciał spojrzeć.Malenstwo8 pisze:Czekajcie, bo warto. To niesamowite, ale od roku już nie jeżdżę Kodiaqiem, a tęsknię za nim. Nie miałem tak z żadnym autem. Serio. Zaglądam tutaj i śledzę forum, a na ulicy oglądam się za każdym Kodiaqiem. Coraz poważniej myślę o powrocie do Kodiaqa Sportline, choć niestety czas oczekiwania jest bardzo długi. Kodiaq to jedyne auto w mojej karierze do którego chcę wrócić. Jestem bardzo wymagający co do aut, ale Kodiaq to było złoto. Ostatni tydzień spędziłem z Superbem 2.0 tsi dsg. Zrobiłem nim 1200 km i jestem zachwycony. Kamiq mojej żony również jest świetnym, sympatycznym autem. Z Kodiaqa przesiadłem się do nowego XC90 i to…był błąd. Kodiaq dawał radochę z jazdy, prostotę obsługi, intuicyjność. Brakuje mi tego. Zacząłem nim jeździć na początku 2018 r. Można powiedzieć, że byłem jednym z pierwszych użytkowników tego forum. Do dzisiaj mam kaca moralnego, że pozbyłem się Kodiaqa. Czuję się, jakbym zdradził przyjaciela. To auto nigdy mnie nie zawiodło i przez trzy lata nie było z nim żadnego problemu. Gratuluję przyszłym nabywcom świetnego wyboru.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak twierdził mój handlowiec - od stycznia jest termin - połowa marca i nic się nie zmieniło. Dzisiaj przyjechał do dealera, jak odbiorę w przyszłym tygodniu to praktycznie równe 9 miesięcy oczekiwania. Rozumiem wszelkie przesunięcia terminów, wiem z czego to wynika. Nie spieszyło mi się też specjalnie, bo moja Octavia daje radę, ale cieszę się, że udało mi się na ten "rzut".

-
BigDaddy
- Samochód: Kodiaq Sportline FL 2022 1,5 TSI manual
Ja próbowałem, w rodzinie w ostatnim roku kupili 3 sztuki Stelvio (2 w styczniu). Ładne w środku, szybkie ale z tyłu ciasne, ledwie się wygramoliłem. Strasznie mnie namawiali abym dołożył 50 tysi do ceny mojego i kupił Stelvio ale dla mnie misiek ładniejszy i praktyczniejszy. W tych samych pieniądzach pewnie bym się zawahał bo 280 kucy z bardzo dobrym automatem i 5 letnia gwarancja w porównaniu do moich 150 kucyków i 2 letniej gwarancji to ogromny plus ale za 50 tysi więcej dla mnie nie ma sensu. Tym bardziej, że nie jeżdżę dynamicznie
Identycznego L&K odbieram jutro ranobalzaak pisze: ↑16 mar 2022, 21:39Jak twierdził mój handlowiec - od stycznia jest termin - połowa marca i nic się nie zmieniło. Dzisiaj przyjechał do dealera, jak odbiorę w przyszłym tygodniu to praktycznie równe 9 miesięcy oczekiwania. Rozumiem wszelkie przesunięcia terminów, wiem z czego to wynika. Nie spieszyło mi się też specjalnie, bo moja Octavia daje radę, ale cieszę się, że udało mi się na ten "rzut".
![]()
czekajcie spokojnie tez to przezywalismy w tam tym roku (moje zamowienie koniec 24.06.2021 odbior 03.03.2022), warto kodiaq to naprwde fajne auto w tej klasie i za ta cene. jako flagowy produkt ktory sie szybko sprzedaje pewnie bedzie produkowany najdluzej razem z superb, inne modele tez w tamtym roku byly zawieszane, a kodiaqi jakos powoli ale szly, wiec uzbrojcie sie w cieprpliwosc. niestety 9 mcy oczekiwania lub wiecej i slaba komunikacja ze strony skody (zwlaszcza potwierdzanie terminow) to juz smutny standard z tamtego roku:(, takze wiemy jak to jest
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Głowa do góry! Jak przyjdzie to będzie!
Może teraz jest mi łatwo tak gadać, lecz w swoim czekaniu też miałem np. przerwy w produkcji, przesunięcia terminu itd.
Taki długo oczekiwany "lepiej smakuje".
POZDRAWIAM SERDECZNIE OCZEKUJĄCYCH.
A tam napisali:
Ponadto zostały odwołane wszystkie sobotnie zmiany w obu zakładach produkujących auta, w Mladej Boleslav i Kvasinach.
Jak informują w tym tygodniu czeskie media Škoda Auto zawiesiła już produkcję elektrycznego Enyaq ale zagrożona jest również produkcja modeli Scala i Kamiq.
Nie dotyczy Kodiaq'a! To jest optymistyczne!!!
sobotnie zmiany to pikuś...
Może teraz jest mi łatwo tak gadać, lecz w swoim czekaniu też miałem np. przerwy w produkcji, przesunięcia terminu itd.
Taki długo oczekiwany "lepiej smakuje".
POZDRAWIAM SERDECZNIE OCZEKUJĄCYCH.
A tam napisali:
Ponadto zostały odwołane wszystkie sobotnie zmiany w obu zakładach produkujących auta, w Mladej Boleslav i Kvasinach.
Jak informują w tym tygodniu czeskie media Škoda Auto zawiesiła już produkcję elektrycznego Enyaq ale zagrożona jest również produkcja modeli Scala i Kamiq.
Nie dotyczy Kodiaq'a! To jest optymistyczne!!!
sobotnie zmiany to pikuś...
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
Rok temu miałem Veloce TI na weekend. 280 KM i skrzynia ZF naprawdę robi robotę, wgniata w fotel, do 200km/h idzie jak strzała. Design deski dla mnie sztos i drewno. Jako posiadacz dwóch Alf (147, 159 SW) i fan marki, przeżyłbym mniej miejsca z tyłu i trumnę na dach. Przeżyłbym też szum przez uszczelki drzwi bocznychBigDaddy pisze: ↑16 mar 2022, 21:40Ja próbowałem, w rodzinie w ostatnim roku kupili 3 sztuki Stelvio (2 w styczniu). Ładne w środku, szybkie ale z tyłu ciasne, ledwie się wygramoliłem. Strasznie mnie namawiali abym dołożył 50 tysi do ceny mojego i kupił Stelvio ale dla mnie misiek ładniejszy i praktyczniejszy. W tych samych pieniądzach pewnie bym się zawahał bo 280 kucy z bardzo dobrym automatem i 5 letnia gwarancja w porównaniu do moich 150 kucyków i 2 letniej gwarancji to ogromny plus ale za 50 tysi więcej dla mnie nie ma sensu. Tym bardziej, że nie jeżdżę dynamicznie![]()
Ale nie przeżyłbym finansowania, było tragiczne dla Stelvio w tamtym momencie. Cena po rabacie, oczywiście wyższa, ale w okolicach 200k PLN wylądował po rabatach.
Oczywiście to nadal 30k więcej niż Kodiaq, który powinien być już w Gdańsku (mam nadzieję).
Cześć,
Zamówiłem Skodę Kodiaq z Polski jako nowy pojazd u dealera z UE w Niemczech w kwietniu 2021 roku. Zamówienie zostało potwierdzone pisemnie przez dealera z UE, który poinformował mnie, że wiążąco zamówił samochód u dealera Skody w Polsce.
Nie otrzymałem żadnych informacji o dacie produkcji pomimo wielokrotnych próśb od dealera z UE. Dzisiaj diler z UE poinformował mnie, że wycofuje się z umowy, bo Skoda rzekomo ogłosiła, że auta nie można wyprodukować z powodu Corony i że w związku z tym Skoda anulowała zamówienie.
Teraz moje pytanie i mam nadzieję na twoją pomoc:
Czy to naprawdę jest tak, że Skoda w Polsce anuluje złożone od dawna zamówienie? Tutaj w Niemczech zamówienie jest wiążące i musi być przestrzegane, więc tylko terminy produkcji i dostawy są stale przesuwane. Skoda jednak całkowicie anulowała tutaj zamówienia.
Byłbym wdzięczny za informację o anulowaniu zamówień przez Skodę na Skoda Kodiaq. Dealer z UE może rozwiązać umowę tylko wtedy, gdy Skoda faktycznie anuluje. Mam jednak tutaj wątpliwości. W międzyczasie dealer z UE mógł sprzedać pojazd po znacznie wyższej cenie.
Zamówiłem Skodę Kodiaq z Polski jako nowy pojazd u dealera z UE w Niemczech w kwietniu 2021 roku. Zamówienie zostało potwierdzone pisemnie przez dealera z UE, który poinformował mnie, że wiążąco zamówił samochód u dealera Skody w Polsce.
Nie otrzymałem żadnych informacji o dacie produkcji pomimo wielokrotnych próśb od dealera z UE. Dzisiaj diler z UE poinformował mnie, że wycofuje się z umowy, bo Skoda rzekomo ogłosiła, że auta nie można wyprodukować z powodu Corony i że w związku z tym Skoda anulowała zamówienie.
Teraz moje pytanie i mam nadzieję na twoją pomoc:
Czy to naprawdę jest tak, że Skoda w Polsce anuluje złożone od dawna zamówienie? Tutaj w Niemczech zamówienie jest wiążące i musi być przestrzegane, więc tylko terminy produkcji i dostawy są stale przesuwane. Skoda jednak całkowicie anulowała tutaj zamówienia.
Byłbym wdzięczny za informację o anulowaniu zamówień przez Skodę na Skoda Kodiaq. Dealer z UE może rozwiązać umowę tylko wtedy, gdy Skoda faktycznie anuluje. Mam jednak tutaj wątpliwości. W międzyczasie dealer z UE mógł sprzedać pojazd po znacznie wyższej cenie.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Wg mnie to jakieś kuriozum.
Jeśli napiszesz zapytanie do SKODA, nie ważne czy Czechy, Polska itd. pewnie odpiszą Ci, że leży to w gestii importera.
Jeśli napiszesz zapytanie do SKODA, nie ważne czy Czechy, Polska itd. pewnie odpiszą Ci, że leży to w gestii importera.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.