Czas oczekiwania na Kodiaqa
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Jak tam sytuacja na froncie? Macie Państwo jakieś nowe, ciekawe ciekawostki?
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Czasy realizacji bez zmian.
Opis winowajcy poniżej:
WIELKI ELEKTRONIK powrócił, czyli kryzys półprzewodników...
Zbieg okoliczności, czy efekt wojen politycznych Trumpa???
Od samego początku pandemii COVID-19 branża motoryzacyjna zbiera cięgi z każdej ze stron. Najpierw drastycznie zmniejszony popyt na nowe auta spowodowany falą lockdown'ów, a teraz brak podaży ze strony fabryk usprawiedliwiany przez wszystkich deficytem tzw. półprzewodników.
Czy ktoś wie o co tak naprawdę chodzi?
Sfrustrowani właściciele punktów dealerskich wątpią w nagłe zatrzymanie produkcji samochodów z powodu braku dostępności niezbędnej elektroniki. Ale po kolei....
Aż 70% światowych półprzewodników jest produkowanych przez zaledwie dwie firmy, Taiwan Semiconductor (TSMC) i Samsung. Bariery wejścia do produkcji półprzewodników są astronomicznie wysokie. Wymagana jest inwestycja w fabrykę rzędu 10-12 miliardów $, a następnie co najmniej trzy lata, aby była ona w pełnej gotowości produkcyjnej.
Niestety nie ma żadnej gwarancji, że wydajność chipów nowego producenta będzie równa wydajności dotychczasowych graczy. Chipy szybko stają się przestarzałe, a presja cenowa jest głównym problemem w sektorze technologicznym, więc istnieje wiele zagrożeń dla rentowności tego biznesu.
Ze względów pandemicznych branża motoryzacyjna spodziewała się znaczącego spadku zamówień nowych pojazdów więc odwołała swoje zamówienia u producentów. Ci zaś widząc popyt na elektronikę użytkową, przekierowali swoją produkcję na graczy z sektora telefonów, tabletów i komputerów.
W tym samym czasie wojna handlowa Trumpa z Chinami doprowadziła do nowych regulacji, które utrudniły chińskim firmom pozyskiwanie półprzewodników od TSMC i Samsunga. Ponieważ chińska technologia półprzewodnikowa jest gorsza od liderów branży, chińskie giganty technologiczne, takie jak Huawei, gromadziły układy półprzewodnikowe przed nowymi ograniczeniami w 2020 r., pochłaniając wszelkie wolne moce producentów.
Dodatkowo pojawił się ogromny popyt na procesory graficzne wykorzystywane do "wydobywania" bitcoinów
. O zgrozo!
Wszystko to wystarczyło, aby TSMC i Samsung wyczerpały swoje możliwości i znacznie wydłużyły czas realizacji zamówień, prowadząc do kryzysu, który obserwujemy do dziś. Oby nie za długo...!

Opis winowajcy poniżej:
WIELKI ELEKTRONIK powrócił, czyli kryzys półprzewodników...
Zbieg okoliczności, czy efekt wojen politycznych Trumpa???
Od samego początku pandemii COVID-19 branża motoryzacyjna zbiera cięgi z każdej ze stron. Najpierw drastycznie zmniejszony popyt na nowe auta spowodowany falą lockdown'ów, a teraz brak podaży ze strony fabryk usprawiedliwiany przez wszystkich deficytem tzw. półprzewodników.
Czy ktoś wie o co tak naprawdę chodzi?
Sfrustrowani właściciele punktów dealerskich wątpią w nagłe zatrzymanie produkcji samochodów z powodu braku dostępności niezbędnej elektroniki. Ale po kolei....
Aż 70% światowych półprzewodników jest produkowanych przez zaledwie dwie firmy, Taiwan Semiconductor (TSMC) i Samsung. Bariery wejścia do produkcji półprzewodników są astronomicznie wysokie. Wymagana jest inwestycja w fabrykę rzędu 10-12 miliardów $, a następnie co najmniej trzy lata, aby była ona w pełnej gotowości produkcyjnej.
Niestety nie ma żadnej gwarancji, że wydajność chipów nowego producenta będzie równa wydajności dotychczasowych graczy. Chipy szybko stają się przestarzałe, a presja cenowa jest głównym problemem w sektorze technologicznym, więc istnieje wiele zagrożeń dla rentowności tego biznesu.
Ze względów pandemicznych branża motoryzacyjna spodziewała się znaczącego spadku zamówień nowych pojazdów więc odwołała swoje zamówienia u producentów. Ci zaś widząc popyt na elektronikę użytkową, przekierowali swoją produkcję na graczy z sektora telefonów, tabletów i komputerów.
W tym samym czasie wojna handlowa Trumpa z Chinami doprowadziła do nowych regulacji, które utrudniły chińskim firmom pozyskiwanie półprzewodników od TSMC i Samsunga. Ponieważ chińska technologia półprzewodnikowa jest gorsza od liderów branży, chińskie giganty technologiczne, takie jak Huawei, gromadziły układy półprzewodnikowe przed nowymi ograniczeniami w 2020 r., pochłaniając wszelkie wolne moce producentów.
Dodatkowo pojawił się ogromny popyt na procesory graficzne wykorzystywane do "wydobywania" bitcoinów
Wszystko to wystarczyło, aby TSMC i Samsung wyczerpały swoje możliwości i znacznie wydłużyły czas realizacji zamówień, prowadząc do kryzysu, który obserwujemy do dziś. Oby nie za długo...!

"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
- Czarny
- Samochód: Mercedes Benz GLC 200d
Witam raz jeszcze. Ja zamówiłem swojego Kodiaqa 06.10.2021. W umowie termin realizacji do 30.06.2021. Wersja L&K w kolorze Blue Lawa, wymaksowany, bez paru rzeczy. Diler optymistycznie podał, że auto może być już w marcu. Ale po przeczytaniu całego wątku raczej się nie nastawiam.
. Mam nadzieją, że termin czerwcowy będzie realistyczny 

- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Informuj na bieżąco, proszę.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Realizacja raczej 30.06.2022 - bez antycypacji 
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
większe problemy są jeszcze z aluminium, a Aluminium (stopy) jest wszędzie.
Generalnie to jakiś obłęd, ceny samochodów (po-)lecą w kosmos. A przecież
to tylko blacha. Puk, i nie ma serca ... Obłęd.
Generalnie to jakiś obłęd, ceny samochodów (po-)lecą w kosmos. A przecież
to tylko blacha. Puk, i nie ma serca ... Obłęd.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Cena będzie taka jak stosunek popytu do podaży.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
patrząc z perspektywy czasu to trochę się dalem naciągnąć na kodiaqa po fl, chciałem kupić w kwietniu ale sprzedawcy mówili zeby poczekać na facelift, do tej pory byłby wyprodukowana wersja stara a tak czekaj tatka latka, jedyne pocieszenie że jeśli kiedyś się wyprodukuje to będzie wersja pi lifcie.
znalazłem roczna używkę z wyposażeniem takim jak chce nawet trochę lepiej wyposażona tylko cena jest o 30tys wyższa od mojego zamówienia i wersja przed fl, jak by ktoś chciał namiar po niech da znac
No to jeszcze zaraz się okaże, że blach nawet nie wyprodukują https://magazynauto.pl/wiadomosci/niedo ... i,aid,1548
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka