Diesel, czy benzyna?

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Re: Diesel, czy benzyna?

Post autor: dawajrapa »

krzysiek pisze:
13 mar 2017, 10:50
Ja sie tak do diesla przyzwyczailem ze na benzynowe nawet nie patrze :) niezaleznie czy przejade 10 czy 40tys w roku wybor zawsze jest jeden :) obecnie padlo na 2.0 TDI 140 KW :)
ja kiedys tez bardzo 'kochalem' diesle i patrzylem tylko na TDI i nic innego. Po ok 6-7 latach uzytkowania roznych turbo diesli, przesiadlem sie na turbo-benzyny i od tamtej pory na diesle nawet nie patrze... :) niezaleznie od pokonywanego rocznie przebiegu...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

dawajrapa pisze:
13 mar 2017, 15:14
ja kiedys tez bardzo 'kochalem' diesle i patrzylem tylko na TDI i nic innego. Po ok 6-7 latach uzytkowania roznych turbo diesli, przesiadlem sie na turbo-benzyny i od tamtej pory na diesle nawet nie patrze... :) niezaleznie od pokonywanego rocznie przebiegu...
Przechodzę podobną "transformację" i kupuję 2.0 TSI. Poza tym, dodatkowym argumentem jest perspektywa banowania diesli przez niektóre miasta europejskie.
DO developer

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

argumentow jest jeszcze kilka innych, natomiast zwolennicy wysokopreznych beda odpowiadac na nie masa swoich, rownie slusznych argumentow i tak w kolko... to taka niekonczaca sie wojna, jak np. CANON vs NIKON itp...
PS. @ lighting - dobra transformacja nie jest zla ;)

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Zgadza sie ze kazdy ciagnie w swoja strone, ja nikogo do niczefo nie namawiam pisze tylko jak jest u mnie jeali chodzi o diesel vs bemzyna. Ja wybieram diesla mimo ze mieszkajac w szwecji place za niego wiekszy podatek roczny. Ale kazdy sam musi so ie odpowiedziec co jest dla niego lepsze. "Organista lubi ogórki a ksiadz jego córki " wiec co kto woli :)

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

lighting pisze:
13 mar 2017, 15:19
dawajrapa pisze:
13 mar 2017, 15:14
Przechodzę podobną "transformację" i kupuję 2.0 TSI. Poza tym, dodatkowym argumentem jest perspektywa banowania diesli przez niektóre miasta europejskie.
Myślę, że Kodiaq ten problem z wjazdem do miast nie będzie dotyczył gdyż spaliny dopalane są AdBlue... Ale może się mylę :?:

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Z tego co sie orientuje z rymi zakazami to nie jest staly zakaz a tylko miasta sobie rezerwuja mozliwosc zakazu wjazdu w okresie zwiekszonego zanieczyszczenia powietrza (cos jak problem ze smogiem w PL)

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

loboss1 pisze:
13 mar 2017, 11:22
Krzysiek, a nie przeraża cię DPF, pompowtryski, turbina i stres przy minus 20st C? :)
Nie wygłupiajmy się z tymi mrozami. Jeśli aku jest sprawny to żaden mróz cię nie zaskoczy. ;)

adison
Samochód: Kodiaq

Post autor: adison »

Witam dzisiaj mialem przyjemnaść pojeździć 1.4 tsi 150 km w manualu. Interesuje mnie tylko benzyna z uwagi na jazde miejską i wypady w trase do 50 km. Pzez godzinę zrobilem okolo 40 km na obwodnicy trójmiasta i drogach dojazdowych lekko zakorkowanych, średnie spalanie przy 3 osobach w pojeździe to okolo 9L , myśle ze przy pojedyńczej oszczędnej jeździe zejdzie ten silnik do okolo 7.5-8 l. Dla osoby ktora w wiekszosci będzie sama uzytkowaka to auto bez wiekszych bagaży to ten silnik jest ok. Ja jeszcze nie podjąlem decyzji chcę przetestować silnik 2.0 tsi. Może ktoś z was podzieli się opinią głownie interesuje mnie spalanie!! Z góry dziękuję!

karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Post autor: karbab »

Czy ktoś porównywał (ale na żywo, a nie teoretyzując) 2.0 w benzynie i dieslu dla Kodiaqa? Chcę kupić najdynamiczniejszy możliwy silnik. Jeżdżę +/- 20 tys. km rocznie, przede wszystkim drogami ekspresowymi (dojeżdżam do pracy codziennie 25 km Drogową Trasą Średnicową na Śląsku). Przy takich przebiegach różnica w cenie diesla zacznie mi się zwracać po ok. 4 latach, a możliwe, że do tego czasu go sprzedam.

Ekonomia jest dla mnie na dalszym miejscu. Najważniejsza jakość jazdy (dynamika, głośność). Ktoś porównywał?

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

karbab pisze:
16 cze 2017, 8:41
Czy ktoś porównywał (ale na żywo, a nie teoretyzując) 2.0 w benzynie i dieslu dla Kodiaqa? Chcę kupić najdynamiczniejszy możliwy silnik. Jeżdżę +/- 20 tys. km rocznie, przede wszystkim drogami ekspresowymi (dojeżdżam do pracy codziennie 25 km Drogową Trasą Średnicową na Śląsku). Przy takich przebiegach różnica w cenie diesla zacznie mi się zwracać po ok. 4 latach, a możliwe, że do tego czasu go sprzedam.

Ekonomia jest dla mnie na dalszym miejscu. Najważniejsza jakość jazdy (dynamika, głośność). Ktoś porównywał?
Różnica w cenie to 11 tys. zł. Różnica w spalaniu to około 1l/100km, może troszkę więcej, dizel trochę tańszy czyli jakieś 6-7 zł taniej odcinek 100km. Matematyka podpowiada, że aby to się zwróciło trzeba przejechać co najmniej 160-180 tys. km, więc skoro robisz 20 tys. rocznie to zwrot po 8-9 latach to tak średnio wypada. Mnie nawet sprzedawcy w VW mówili, żebym sobie dizla wybił z głowy jeśli nie robię co najmniej 40-50k rocznie. Benzyna jest cichsza, na papierze szybsza, a w praktyce to zależy pewnie od ilości osób w aucie, wydaje mi się, że przy załadowanym aucie większy moment dizla pozwoli się szybciej rozpędzić ale to trzeba byłoby sprawdzić w praktyce na prostej:)

ODPOWIEDZ