ja kiedys tez bardzo 'kochalem' diesle i patrzylem tylko na TDI i nic innego. Po ok 6-7 latach uzytkowania roznych turbo diesli, przesiadlem sie na turbo-benzyny i od tamtej pory na diesle nawet nie patrze...
Diesel, czy benzyna?
Re: Diesel, czy benzyna?
Przechodzę podobną "transformację" i kupuję 2.0 TSI. Poza tym, dodatkowym argumentem jest perspektywa banowania diesli przez niektóre miasta europejskie.
DO developer
argumentow jest jeszcze kilka innych, natomiast zwolennicy wysokopreznych beda odpowiadac na nie masa swoich, rownie slusznych argumentow i tak w kolko... to taka niekonczaca sie wojna, jak np. CANON vs NIKON itp...
PS. @ lighting - dobra transformacja nie jest zla
PS. @ lighting - dobra transformacja nie jest zla
-
krzysiek
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów
Zgadza sie ze kazdy ciagnie w swoja strone, ja nikogo do niczefo nie namawiam pisze tylko jak jest u mnie jeali chodzi o diesel vs bemzyna. Ja wybieram diesla mimo ze mieszkajac w szwecji place za niego wiekszy podatek roczny. Ale kazdy sam musi so ie odpowiedziec co jest dla niego lepsze. "Organista lubi ogórki a ksiadz jego córki " wiec co kto woli 
Myślę, że Kodiaq ten problem z wjazdem do miast nie będzie dotyczył gdyż spaliny dopalane są AdBlue... Ale może się mylę
-
krzysiek
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów
Z tego co sie orientuje z rymi zakazami to nie jest staly zakaz a tylko miasta sobie rezerwuja mozliwosc zakazu wjazdu w okresie zwiekszonego zanieczyszczenia powietrza (cos jak problem ze smogiem w PL)
Witam dzisiaj mialem przyjemnaść pojeździć 1.4 tsi 150 km w manualu. Interesuje mnie tylko benzyna z uwagi na jazde miejską i wypady w trase do 50 km. Pzez godzinę zrobilem okolo 40 km na obwodnicy trójmiasta i drogach dojazdowych lekko zakorkowanych, średnie spalanie przy 3 osobach w pojeździe to okolo 9L , myśle ze przy pojedyńczej oszczędnej jeździe zejdzie ten silnik do okolo 7.5-8 l. Dla osoby ktora w wiekszosci będzie sama uzytkowaka to auto bez wiekszych bagaży to ten silnik jest ok. Ja jeszcze nie podjąlem decyzji chcę przetestować silnik 2.0 tsi. Może ktoś z was podzieli się opinią głownie interesuje mnie spalanie!! Z góry dziękuję!
-
karbab
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG
Czy ktoś porównywał (ale na żywo, a nie teoretyzując) 2.0 w benzynie i dieslu dla Kodiaqa? Chcę kupić najdynamiczniejszy możliwy silnik. Jeżdżę +/- 20 tys. km rocznie, przede wszystkim drogami ekspresowymi (dojeżdżam do pracy codziennie 25 km Drogową Trasą Średnicową na Śląsku). Przy takich przebiegach różnica w cenie diesla zacznie mi się zwracać po ok. 4 latach, a możliwe, że do tego czasu go sprzedam.
Ekonomia jest dla mnie na dalszym miejscu. Najważniejsza jakość jazdy (dynamika, głośność). Ktoś porównywał?
Ekonomia jest dla mnie na dalszym miejscu. Najważniejsza jakość jazdy (dynamika, głośność). Ktoś porównywał?
Różnica w cenie to 11 tys. zł. Różnica w spalaniu to około 1l/100km, może troszkę więcej, dizel trochę tańszy czyli jakieś 6-7 zł taniej odcinek 100km. Matematyka podpowiada, że aby to się zwróciło trzeba przejechać co najmniej 160-180 tys. km, więc skoro robisz 20 tys. rocznie to zwrot po 8-9 latach to tak średnio wypada. Mnie nawet sprzedawcy w VW mówili, żebym sobie dizla wybił z głowy jeśli nie robię co najmniej 40-50k rocznie. Benzyna jest cichsza, na papierze szybsza, a w praktyce to zależy pewnie od ilości osób w aucie, wydaje mi się, że przy załadowanym aucie większy moment dizla pozwoli się szybciej rozpędzić ale to trzeba byłoby sprawdzić w praktyce na prostej:)karbab pisze: ↑16 cze 2017, 8:41Czy ktoś porównywał (ale na żywo, a nie teoretyzując) 2.0 w benzynie i dieslu dla Kodiaqa? Chcę kupić najdynamiczniejszy możliwy silnik. Jeżdżę +/- 20 tys. km rocznie, przede wszystkim drogami ekspresowymi (dojeżdżam do pracy codziennie 25 km Drogową Trasą Średnicową na Śląsku). Przy takich przebiegach różnica w cenie diesla zacznie mi się zwracać po ok. 4 latach, a możliwe, że do tego czasu go sprzedam.