Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Wyraźnie napisane faktura i umowa na firmę, więc prawnik i UOKiK nic tu nie pomoże, umowa to umowa, jedyne wyjście to spróbować się dogadać.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Nie podajesz nazwy dilera. Może i dobrze. Liczysz na polubowne załatwienie sprawy. Od tego trzeba zacząć. Jasne.
W moim przypadku auto było skonfigurowane na ponad 180 tyś. więc logiczną rzeczą ze strony dilera było się zabezpieczyć przynajmniej zaliczką żeby nie zostać z tak drogim towarem.
Nic z tych rzeczy. Sprzedawca stwierdził, że moje auto jest tak dobrze skonfigurowane, że nawet jeśli bym zrezygnował to sprzeda od ręki.
Walcz o swoje bo wydaje mi się, że trafiłeś na zwykłych łobuzów których niestety w tej branży nie brakuje.
Ja miałem szczęście trafić do sprzedawcy któremu zależy na relacji długofalowej z klientem.
Pytanie jeszcze jaka konfiguracja auta? Sprzedawca który mnie obsługuje powiedział że ostatnio klient zamówił Kodiaqa za 220k, wątpię żeby salon to sprzedał w momencie rezygnacji ze strony klienta.
Ludzie litości.fonus pisze: ↑08 paź 2017, 19:00Niekoniecznie
http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsume ... ument.html
Samochód został zamówiony na firmę czyli faktura zaliczkowa również jest na firmę.
Dla wykazania kiedy osoba fizyczna (przedsiębiorca) występuje w roli konsumenta szczególne znaczenie ma zawarte w definicji konsumenta słowo „bezpośrednio”. Jeżeli nie można wykazać związku bezpośredniości pomiędzy dokonaną czynnością prawną, a prowadzoną przez osobę fizyczną działalnością gospodarczą, należy przyjąć, że osoba fizyczna - przedsiębiorca występuje w roli konsumenta.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Jak już było napisane na forum.
Są pewne granice ceny modelu kiedy klient wybiera konkurencję z wyższej półki.
Rzeczywiście w przypadku Kodiaqa za 220 tyś. jest już wybór w autach premium.
W moim przypadku to co w stopce plus m.in.: DCC, ACC, Alcantara, Webasto. Więcej grzechów nie pamiętam.
Moje auto zostało skonfigurowane bardzo rozsądnie, zgodnie z pomocą i wskazówkami dealera czym m.in. zdobył moje zaufanie. Stale podkreślał to nie ma sensu, to nie potrzebne, to nie będzie miało żadnej wartości przy odsprzedaży, a tamto jedynie zniechęci potencjalnego kupującego ze względu na koszt eksploatacji. Na chłodno do dziś uważam, że w tym zakresie dealer był kompetentny. Sam z siebie studził moje emocje, co uznałem za bardzo profesjonalne, ponieważ w mojej branży czynię dokładnie tak samo. Ostatecznie po skromnym rabacie skonfigurowane auto wyniosło 153k. (wersja style, biel Moon, najmocniejszy silnik benzynowy, czarne wnętrze, fotele skóra alcantara i naprawdę podstawowe rzeczy takie jak np kamera cofania, oświetlenie led, pakiet fresh, pakiet pogwarancyjny, kessy full, sportowe nakładki + ewentualne drobiazgi, które uciekły mi z głowy). Ogólnie uniwersalnie, rozsądnie wyposażone auto dla kogoś kto zamierzał podróżować głównie na krótkich trasach i robić małe roczne przebiegi, gdyż posiada drugie auto do celów zawodowych.
Wątek nawiązałem, ponieważ chciałem poznać zdanie kolegów, dowiedzieć się czy uczestniczę w standardowej procedurze czy w sposób celowy nadwyrężono moją naiwność i dobroduszność. W głębi liczę jeszcze na wyrozumiałość ze strony salonu. Zupełnie obiektywnie uważam, że nie poniósł żadnych strat tym bardziej, że auto nie jest jeszcze w produkcji. Nie bez znaczenia jest fakt, że zostałem pośrednio zmanipulowany do podpisania bardzo niekorzystnych i niecodziennych jak się okazuje warunków.
Bardzo dziękuję kolegom za zainteresowanie i poświęcony czas.
Wątek nawiązałem, ponieważ chciałem poznać zdanie kolegów, dowiedzieć się czy uczestniczę w standardowej procedurze czy w sposób celowy nadwyrężono moją naiwność i dobroduszność. W głębi liczę jeszcze na wyrozumiałość ze strony salonu. Zupełnie obiektywnie uważam, że nie poniósł żadnych strat tym bardziej, że auto nie jest jeszcze w produkcji. Nie bez znaczenia jest fakt, że zostałem pośrednio zmanipulowany do podpisania bardzo niekorzystnych i niecodziennych jak się okazuje warunków.
Bardzo dziękuję kolegom za zainteresowanie i poświęcony czas.
Aż z ciekawości zajrzałem do mojego zamówienia. Też na firmę. Mam tylko zamówienie i fakturę, a na niej jest wyraźnie napisane "Faktura zaliczkowa" i tytuł "Zaliczka do zamówienia..". Z tego co opisujesz, osoba sprzedająca jest pewnie w porządku, ale jego szef prawdopodobnie wymusza na swoich pracownikach stosowanie takich podejrzanych konstrukcji związanych z zamówieniem.
- fonus
- Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic
No to u mnie czas oczekiwania dobiega końca. Od zamówienia 10.03.2017 do 10.10.2017 czyli równo 7 miesięcy i auto dotarło do dealera. Wg zamówienia termin odbioru miał być najpóźniej 15.08.2017 czyli opóźnienie 2 miesiące.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Gratulacje! Oczywiście nie poślizgu, tylko samochodu
Pochwal się 
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!