Też przesiadam się z 1.8 Octavia (u mnie 2017 rok) a kodiaq 2.0 TSI i bazując na tych dwóch filmach:chris24 pisze: ↑17 sty 2022, 14:38Mans:
"To pewnie zasługa wyższego momentu obrotowego dla wersji 2.0 TSI 190KM, która wynosi 350Nm"
Wg danych ma stronie Skody 2.0 TSI 190KM ma 320Nm
Nie widzę tych obrazków które wkleiłeś odnośnie różnic w elastyczności 1.5 do 2.0 ale widzę filmy wklejone i jeden odnosi się do 2.0 TSI w Kodioaq a drugi do 1.5 TSI ale Karoq.
Kodiaq 80-120 ok 5s, Octavia 80-120 ok 4s.
Wchodzi że w porównaniu do mojej poprzedniej octavii różnica jest około 1s przy najpopularniejszym zakresie kiedy się wyprzedza. Wydaje mi się że włączanie się do ruchu przy 2.0 TSI nie jest żadnym problemem a jeżeli chodzi o elastyczność przy wyprzedzaniu np. tira to te 5s w tym zakresie to jest moim zdaniem minimum. Bazując na moich doświadczeniach, kilkukrotne wyprzedzanie z pełnym kickdown w mojej poprzedniej Octavii 1.8 powodowało u pasażerów mdłości jedynie się kierowca cieszył
Jak porównamy wyniki z film z tym testem z gazety, wychodzi że 2.0 TSI 190km jest w tym zakresie o około. 1,5s lepszy. Oczywiście nie wiem jak tamto testowali czy na driftboxie, ale wyniki mogą być trochę przekłamane i lepsze przy patrzeniu na film. Ale i tak mi się wydaje że 2.0 TSI w tym zakresie nie będzie mieć straty do 1.5 TSI i napewno będzie się nim sprawniej poruszać.
Ja zdecydowalem się na 2.0 TSI 4x4 głównie z tego powodu, że brałem udział na szkoleniu auto drom skoda w Poznaniu i akurat tam dostałem 2.0 TDI 4x4 do zabawy na slalomie. Tak samo ruszanie pod górkę nawet na mokrym czy wyprowadzenie auta z poślizgu, jest prostsze przy 4x4.
Był gdzieś na filmie test, gdzie przyjechali na autodrom autem 4x4, i przy teście po okręgu ten z napędem 4x4 wylatywał dopiero wtedy gdzie w normalnych warunkach na autostradzie przy wjeździe będzie się już łuk prostować.
Ruszanie w deszczu Octavią 1.8 z napędem na przód to była kompletna tragedia, dlatego ze względów bezpieczeństwa napęd 4x4, a silnik 2.0 TSI ze względu na możliwość sprawniejszego wyprzedzania, zawsze wyprzedzam tam gdzie mogę i nigdy na wariata jak coś jedzie z naprzeciwka. Ale wolę zrobić to o tę sekundę szybciej niż byłoby to w 1.5 TSI