Kodiaq 1,5 tsi

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Re: Kodiaq 1,5 tsi

Post autor: Xeor^ »

chris24 pisze:
17 sty 2022, 14:38
Mans:
"To pewnie zasługa wyższego momentu obrotowego dla wersji 2.0 TSI 190KM, która wynosi 350Nm"
Wg danych ma stronie Skody 2.0 TSI 190KM ma 320Nm

Nie widzę tych obrazków które wkleiłeś odnośnie różnic w elastyczności 1.5 do 2.0 ale widzę filmy wklejone i jeden odnosi się do 2.0 TSI w Kodioaq a drugi do 1.5 TSI ale Karoq.
Też przesiadam się z 1.8 Octavia (u mnie 2017 rok) a kodiaq 2.0 TSI i bazując na tych dwóch filmach:

Kodiaq 80-120 ok 5s, Octavia 80-120 ok 4s.
Wchodzi że w porównaniu do mojej poprzedniej octavii różnica jest około 1s przy najpopularniejszym zakresie kiedy się wyprzedza. Wydaje mi się że włączanie się do ruchu przy 2.0 TSI nie jest żadnym problemem a jeżeli chodzi o elastyczność przy wyprzedzaniu np. tira to te 5s w tym zakresie to jest moim zdaniem minimum. Bazując na moich doświadczeniach, kilkukrotne wyprzedzanie z pełnym kickdown w mojej poprzedniej Octavii 1.8 powodowało u pasażerów mdłości jedynie się kierowca cieszył 8-) .

Jak porównamy wyniki z film z tym testem z gazety, wychodzi że 2.0 TSI 190km jest w tym zakresie o około. 1,5s lepszy. Oczywiście nie wiem jak tamto testowali czy na driftboxie, ale wyniki mogą być trochę przekłamane i lepsze przy patrzeniu na film. Ale i tak mi się wydaje że 2.0 TSI w tym zakresie nie będzie mieć straty do 1.5 TSI i napewno będzie się nim sprawniej poruszać.

Ja zdecydowalem się na 2.0 TSI 4x4 głównie z tego powodu, że brałem udział na szkoleniu auto drom skoda w Poznaniu i akurat tam dostałem 2.0 TDI 4x4 do zabawy na slalomie. Tak samo ruszanie pod górkę nawet na mokrym czy wyprowadzenie auta z poślizgu, jest prostsze przy 4x4.

Był gdzieś na filmie test, gdzie przyjechali na autodrom autem 4x4, i przy teście po okręgu ten z napędem 4x4 wylatywał dopiero wtedy gdzie w normalnych warunkach na autostradzie przy wjeździe będzie się już łuk prostować.

Ruszanie w deszczu Octavią 1.8 z napędem na przód to była kompletna tragedia, dlatego ze względów bezpieczeństwa napęd 4x4, a silnik 2.0 TSI ze względu na możliwość sprawniejszego wyprzedzania, zawsze wyprzedzam tam gdzie mogę i nigdy na wariata jak coś jedzie z naprzeciwka. Ale wolę zrobić to o tę sekundę szybciej niż byłoby to w 1.5 TSI :P Miejmy nadzieję że moje teorie się sprawdzają i jednak 2.0 TSI nie będzie tak samo wyprzedzać jak 1.5 TSI bo będę musiał sprzedać i znowu rok czekać, tym razem na Superba 4x4 :P

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

tomek000
Samochód: Kodiaq 1.5tsi DSG Style

Post autor: tomek000 »

Nie mam żadnych wątpliwości, że będziesz bardziej zadowolony z 2.0tsi, w mojej opinii 1.5tsi w kodiaqu jest za słabe żeby wyprzedzanie na jednojezdniowych sprawnie szło.

to poniżej zwróciło moją uwagę, obroty/prędkości są zupełnie inne w kodiaq niż w octavii, co mogłoby świadczyć, że kodiaq ma dużo dłuższe przełożenia w 2.0tsi co może powodować że jedzie słabiej, no ciekawe...

Obrazek

piotar1000
Samochód: skoda superb 2.0t

Post autor: piotar1000 »

Wszystko zalezy do czego to auto ma sluzyc bo jesli tylko do wycieczek na zakupy i ogolnie tylko rodzinne wyprawy 2 razy do roku to wyprzedzania bedzie tyle co nic bo inaczej jezdzi sie z dziecmi a inaczej samemu. Np moja zona praktycznie nie wyprzedza no chyba ze traktor i zawsze b przepisowo. Jezeli natomiast ktos potrzebuje auta tez do pracy i latania tu i tam na roznych rodzajach drog to naturalnie do tej masy min 190kucy i 4x4 ze wzgledow bezp. Nawet bym pomyslal o 245 bo to zawsze dodatkowy fun tylko wtedy spalanie juz dosc znaczne. Aczkolwiek trase i czeste wyprzedzanie to poszedlbym w superba bo nawet inny komfort. Ale to tylko moje osobiste zdanie.

BigDaddy
Samochód: Kodiaq Sportline FL 2022 1,5 TSI manual

Post autor: BigDaddy »

Ja jeżdżę mało dynamicznie i, na szczęście, świadomie wybrałem 1,5 tsi z manualem. Oczywiście cena miała tu najważniejszy wpływ bo 2,0 tsi jest tylko z automatem a to już byłoby chyba ze 30 tysiaków więcej. Ze 25 lat temu jeździłem astrą kombi 1,6 benz i miało to chyba 75KM, potem Transitem dieselem 70KM (muł to był straszliwy) więc 150KM w miśku nie przeraża mnie :)
Obejrzałem pierdyliard filmów o jeździe 1,5 tsi i uważam, że dramatyzujecie. Z resztą, na forum, jest sporo wpisów w temacie.

VoytaZ
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG

Post autor: VoytaZ »

Wydaje mi się, że opinie o za słabym 1,5 TSI w Kodiaqu wygłaszają jedynie osoby, które takowym nie jeździły. Pozory mylą. Brakuje tylko 4x4 w tej wersji. Misiu jest całkiem dynamiczny. Zwłaszcza jak się samemu manetkami operuje.
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Ja nie mówię że 1.5 TSI jest słaby, tylko że 2.0 TSI przy większych prędkościach powinien sobie lepiej radzić przy wyższych prędkościach. Miałem kiedyś zastępczego Rapid'a z silnikiem chyba 1.0. Ani to nie przyspieszało, ani hamowało (większy silnik przeważnie ma mocniejszy układ hamulcowy). Dlatego decydowałem się na 2.0, jak mogłem mieć więcej to chcę więcej :D Ale wg mnie w każdym aucie przednionapędowym nieważne czy 100km czy 180km zawsze brakowało mi trakcji przy ruszaniu na mokrym i tutaj zgodzę się z VoytaZ, gdyby 1.5 TSI miało 4x4 to bym miał mocny dylemat bo nie często już jeżdzę z prędkościami powyżej 100 na krajówkach, ale z drugiej strony HAK będzie więc do przyczepy lepszy 2.0, każdy musi sobie sam zrobić rachunek sumienia co będzie dla niego najlepsze.

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

1.5 TSI to dory silnik ale jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego, a jak to mówi Pertyn, jak jest dostępne 4x4 to zalecam 4x4 :)

tomek000
Samochód: Kodiaq 1.5tsi DSG Style

Post autor: tomek000 »

VoytaZ pisze:
22 sty 2022, 22:58
Wydaje mi się, że opinie o za słabym 1,5 TSI w Kodiaqu wygłaszają jedynie osoby, które takowym nie jeździły. Pozory mylą. Brakuje tylko 4x4 w tej wersji. Misiu jest całkiem dynamiczny. Zwłaszcza jak się samemu manetkami operuje.
Faktycznie, 25kkm kodiaq 1.5tsi to może za mało żeby się wypowiadać. 4x4 z 1.5tsi w kodiaq'u było ale już nie ma od dawna, pewnie dlatego że było jeszcze gorzej z dynamiką.

Piszesz, że dynamiczny jest na manetkach... jakby był dynamiczny normalnie jadąc na D czy nawet S, to byś nie kombinował z manetkami.

Żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, da się nim zupełnie normalnie jeździć, bez bycia żadnym zawalidrogą.

VoytaZ
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG

Post autor: VoytaZ »

Zarówno 1,5 jak i 2,0 bez operowania manetkami ma laga, wiec operowanie manetkami ma za zadanie go wyeliminować. Jeżeli 2,0 by był w tej samej cenie, albo 5-10 tys droższy to OK, ale czy warto dopłacać około 20 tys? Tu już się trzeba zastanowić.
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7

sylwekr
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI

Post autor: sylwekr »

Ja jak wybierałem to priorytetem wyboru był napęd 4x4. To nie prawda, że ten napęd sprawdza się tylko w górach lub terenie (kto nie jeździł ten nie doceni). Jeżdżę od kilkunastu lat autem z napędem na 4 koła i nie chcę tego zmieniać. 11 lat temu jak kupowałem Audi A8 to tez na forum poświęconym temu autu dużo osób pisało, kup 4.2 bo kupisz z małym silnikiem będziesz żałował. Kupiłem z silnikiem 2.8 (najmniejszy w A8) i do dnia dzisiejszego nie żałuję, ale napęd na 4 koła. W Kodiaqu 4x4 jest tylko przy większym silniku, więc wybór mógł być tylko jeden.

sylwekr

ODPOWIEDZ