Chcę kupić Kodiaqa i mam trochę pytań do użytkowników :)

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Re: Chcę kupić Kodiaqa i mam trochę pytań do użytkowników :)

Post autor: michalmiko »

Ohohoho, ale się dyskusja rozwinęła - Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :)

Muszę to przyspieszenie porównać do tego jakie mam w Qashqaiu, bo trochę jest to naciągnięte na niekorzyść Nissana. Normalnie 60-100 przyspieszał bym ze zmianą biegu 3-4. Ten silnik 130km ma taki sam moment obrotowy jak mój 150km, czyli 320Nm.
Chcę tylko, żeby nie było gorzej, a powinno być lepiej. Nie chcę już diesla, choć bardzo lubię te silniki. Za dużo jeżdżę po mieście i jest to zabójcze dla filtra DPF :(
Super, że napędy sobie radzą. U mnie to będzie bardzo ważne właśnie zimą.

Bardzo dziękuję za rady odnośnie mirror link, już wiem co zrobię 8-)
Pytanie, czy jest możliwość odtworzenia muzyki, stacji internetowej bez parowania telefonu? Czy jest w menu jakaś aplikacja do tego? Czy gniazdo na kartę SIM w schowku robi za router? Jakie pakiety trzeba mieć, aby był tam ten slot?

Odnośnie gniazdka, to super informacja. Idealne do zasilania kamerki :)

Robert65, Nie, w Qashqaiu nie mam spryskiwacza, ale bardzo chcę je mieć w Skodzie. Tak samo jak brakuje mi spryskiwaczy reflektorów ;)

Teraz prosto z mostu :D Czy warto wydać na to auto +- 160 tysięcy, czy szukać coś innego? Chcę samochód na 10 lat, pakowny, dobrze wyposażony, dla rodziny z dwójką dzieci. Trochę zmartwiło mnie, że z forum ktoś je już sprzedaje. Mam nadzieję, że to faktycznie tylko względy wielkościowe, a nie jakościowe :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

w tych pieniądzach to możesz mieć jeszcze outlandera z wypasem na max, który nie dorówna skodzie technologią niestety...
po co Ci dynamika przy prędkościach ponad 100 w mieście skoro głównie tam zamierzasz użytkować auto? - w takim środowisku idealny wybór to 1.4 125-150 km - wystarczy w zupełności.
do słuchania muzyki z telefonu musisz go sparować, no chyba że nie chcesz parować telefonu to sparuj tablet ;) - w menu nie ma oddzielnej apki do muzyki, z telefonem możesz korzystać z google music, spotyfi itd.
żeby mieć gniazdo sim musisz mieć system multimedialny colubmubus - wg mnie wyrzucona kasa, każdy telefon możesz postawić jako router i po problemie.
tylna kamera jest zintegrowana ze spryskiwaczem i stanowi całość (bardzo praktyczne rozwiązanie)
czy warto wydać 160? - wg mnie najwyższa wersja powinna kosztować z silnikiem 2.0 tsi około 120k plus dodatki - w sumie to i tak najtańsza opcja na rynku, auto dla ludu...

Awatar użytkownika
Robert65
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI

Post autor: Robert65 »

Rafał pisze:
11 lut 2018, 0:51
w tych pieniądzach to możesz mieć jeszcze outlandera z wypasem na max, który nie dorówna skodzie technologią niestety...
możesz też mieć Subaru Forestera XT 2,0 w najwyższej wersji Platinium, to benzyna lub 2,0 D w wersji Sport. Dla mnie multimedia nie były najważniejszą opcją, ale mając do wyboru Outlandera, Forestera lub Kodiaqa, wybrałem tego ostatniego. Małżonka np zwracała uwagę na wygodę na tylnej kanapie przy dłuższych wyjazdach; w Qashqaiu z 2011 roku, bo taki posiadam, była bardzo wygodna, to we współczesnych wersjach Qashqaia i Xtraila to są jak określiła" ławki w parku". Dla mnie dużym atutem jest ilość przestrzeni w aucie no i ogromny bagażnik.

Awatar użytkownika
michalmiko

Outlander kompletnie do mnie nie przemawia stylistycznie, Subaru zatrzymało się jakieś 10 lat wstecz. Dla mnie bardzo ważny jest trwały, dynamiczny silnik, ustawne i duże wnętrze i elektroniczne gadżety - choć to jest trochę zgubne, jeżeli chodzi o trwałość samochodu. Dodatki Simply Clever bardzo mi się podobają. I to co do niedawna było dla mnie najważniejsze (w końcu odpuściłem) Oparcie tylnej kanapy dzielone na trzy.
Głównie użytkowane będzie w mieście, ale nie tylko :) Jak jadę w trasę, to chcę czuć, że to auto będzie się zbierało, jak będę chciał wyprzedzić. 1.4 na pewno nie wybiorę. To auto jest za ciężkie do takiego silnika. Jak jeszcze doładuję bagażem i pasażerami, to już widzę swoją złość, że to auto nie jedzie pod górę jak bym chciał. Nie boję się spalania silnika 2.0 jeżeli zapewni dobre osiągi. Może sobie palić i 12 litrów w mieście ;)
Odnośnie radia, to Columbus jest za drogi - faktycznie, ale czym różni się Amundsen, od Bolero? W Pakiecie Fresh wypada bardzo korzystnie cenowo. Czy każde radio ma nawigację? Widziałem, że w Karoqu mimo multimedialnego radia, nie każde ma nawigację, a to muszę mieć :)
Jeżeli chodzi o zwykły router, to taki mam w Qashqaiu, gdzie mam radio na Androidzie, które do niego łączę, a dodatkowo mam WiFi w samochodzie ;) Tu jednak jeszcze musi być oprócz samego dostępu do sieci, system (iOs, Android), który będzie robił za obsługę aplikacji, jak dobrze rozumiem?
Ostatnio samochody bardzo podrożały, szczególnie te "dla ludu", ale to chyba przez ciągłe naciski na dodatki, które do niedawna były tylko w klasie premium. Dawniej opcją były szyby elektryczne, czy inne tego typu rzeczy, co dziś są standardem.
Coś do mnie te nowe Nissany nie przemawiają, a X-trail w szczególności. Choć w końcu poszli po rozum do głowy i wrócili z silnikiem 2.0 dCi do X-a. Szkoda mi będzie się rozstać z moim QQ, ale rodzina się powiększyła i czas już na coś większego. Kodiaq jest pod tym względem idealny. W dodatku wymiarami idealnie zmieści mi się w garażu, a nawet zostanie troszkę zapasu :)

Otium
Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI

Post autor: Otium »

Mam u siebie amundsena. Na pierwszą trasę około 100 km od domu jechałem drogami, które dobrze znam. Dla sprawdzenia odpaliłem nawigację. Wyznaczyła trasę optymalną, zgodnie z ustawieniami. Dla testu pojechałem lokalnymi drogami. I nawigacja fabryczna miała ochotę objeździć ze mną trzy powiaty bardzo przyrodniczo. Od tej pory tylko google maps przez android auto. Także nawigacja fabryczna pewnie sprawdza się na głównych trasach, ale lokalnie licho prowadzi.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

michalmiko pisze:
11 lut 2018, 21:01
Odnośnie radia, to Columbus jest za drogi - faktycznie, ale czym różni się Amundsen, od Bolero? W Pakiecie Fresh wypada bardzo korzystnie cenowo. Czy każde radio ma nawigację? Widziałem, że w Karoqu mimo multimedialnego radia, nie każde ma nawigację, a to muszę mieć :)
Amundsen i Columbus mają nawigację, Bolero i Swing nie. Swing to zwykłe, małe radio. W Bolero masz większy ekran i dodatkowo SmartLink (CarPlay/Android Auto/MirrorLink). W Amundsenie nawigację i obsługę WLAN. A Columbus ma jeszcze większy ekran i dysk twardy na przechowywanie muzyki (i nie tylko). Pamiętaj, że Amundsen i Columbus to dwa różne systemy, wyglądają inaczej i zachowują się inaczej. To nie tylko dysk twardy i większy ekran.
Jak podłączysz telefon po SmartLinku (czyli od Bolero w górę), to możesz mieć nawigację z telefonu: Google Maps (Android Auto), Apple Maps (CarPlay) lub Sygic (MirrorLink).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
michalmiko

Rafał wcześniej pisał, że gniazdo SIM ma Columbus, a jak jest z Amundsenem? Czy Columbusa też są różne rodzaje? Wydawało mi się, że jest to radio tylko z tymi przyciskami dotykowymi z jednej strony, a Amundsen to to z pokrętłami. Teraz po raz kolejny włączyłem sobie filmik i ku mojemu zdziwieniu, jest gniazdo SIM w schowku, a radio wygląda na Amundsena. Zobaczcie 12:28 :
Strasznie dużo tych opcji konfiguracji i człowiek się gubi :) Dobrze, że jeszcze mam trochę czasu na wybór, bo mogę sobie wszystko dokładnie poukładać i zdecydować co chcę :)
Root: Obsługa Wlan, to właśnie to gniazdo SIM, tak? Wlan, czyli też pasażerowie mogą korzystać z tego WiFi jako hot-spota? Piszesz, że to też dwa różne systemy, ale czy aż tak znacząco się różnią? Czy oprogramowanie Columbusa jest znacznie bardziej rozbudowane? Jeżeli tak, to co takiego ma, co może być przydatne?

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

Ja rozwiązałem to tak. W moim i żony iPhone zawsze jest włączony hotspot, w Kodiaqu skonfigurowałem WLAN dla tych telefonów, nie ważne kto z nas jedzie auto zawsze ma dostęp do internetu, a dzieci w tabletach. Nie wymaga dodatkowych kart, routerów itp.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Mam Columbusa, ale nie miałem nigdy Amundsena, więc ciężko mi porównać :)

Swing, Bolero i Amundsen to dokładnie te same jednostki, tylko każda wyższa ma coś więcej (Bolero obsługę SmartLinka, Amundsen nawigację) no i ekran się zwiększa. A Columbus to kompletnie inny sprzęt i system.

Z informacji, jakie znalazłem na kodiaqforums.co.uk i briskoda.net wynika, że Columbus ma przede wszystkim lepszy procesor i kartę graficzną. A poza tym:
  • Mapy 3D (Amundsen ma 2,5D)
  • Mapy aktualizowane online i przechowywane na dysku (nie zajmujące slotu SD)
  • Funkcję window-in-window
  • Dysk SSD (podobno 64 GB)
  • Dwa sloty SD
  • Google Maps i Street View (czy na pewno???)
  • Opcjonalny modem LTE
  • Napęd DVD
Źródła: Amundsen / Columbus - differences and changeover date? i Amundsen vs Columbus.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

A na końcu jest ryzyko, że skończysz z Android Auto po kablu :P

ODPOWIEDZ