Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Novus
Samochód: Kodiaq RS

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Novus »

Jest i moja padlina 😁
Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Wiktoriusz
Samochód: Kodiaq RS Steelgrey - wkrótce

Post autor: Wiktoriusz »

Novus pisze:
30 paź 2023, 9:43
Jest i moja padlina 😁
Obrazek
Pięknie, gratulacje :)

Moja jeszcze na placu :| - wnioski, dokumenty, papiery....

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

Novus pisze:
Jest i moja padlina 😁
Obrazek
U, to jednak trochę dłużej trwał transport. U mnie już po wstępnej papierologii, jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to odbiór w piątek.

Pozdrawiam -- Spook.

Novus

Obstawiam, że w piątek już był popołudniu. Ja papierologia z grubsza done i piątek 14.20 odbieram 😁

Novus

Wiktoriusz pisze:
30 paź 2023, 11:55
Novus pisze:
Jest i moja padlina 😁
Obrazek
Pięknie, gratulacje :)

Moja jeszcze na placu :| - wnioski, dokumenty, papiery....
Dziękówka 🙋‍♂️

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Panowie a jak to u was było z terminami kiedy zamówiony i kiedy odbiór?
ja dzisiaj się dowiedziałem o kolejnej zmianie...już mnie zaczyna to irytować....czy jest opcja że sprawdzę w innym salonie czy czasem mojego zamówienia nie oddają innemu klientowi? Chciałbym jakoś to zweryfikować bo przestaje gościowi ufać...najlepsze jest to że przelałem już kasę dawno

obecnie czas od zamówienia do odbioru = prawie 6 miesięcy

u mnie update jak to teraz wygląda:

06 Czerwca - negocjacja z 4 salonami wybranej konfiguracji Kodiaqa
15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji
30 Października - miał zacząć się teraz produkować właśnie, a jednak zmiana terminu na 48 tydzień, czyli koniec listopada rozpoczęcie produkcji...niby znowu zatwierdzone.

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

To co możesz na pewno zrobić, to poprosić handlowca o zrzut ekranu (albo lepiej zdjęcie ekranu) z tabelką z systemu zawierającą prognozowane daty etapów produkcji. Oni w systemie mają wpis na każdy możliwy etap zamówienia - od pierwszego zamówienia aż do wydania samochodu zamawiającemu. Możesz też przejść się do salonu - przynajmniej u nas pokazują takie informacje bez większych problemów. W tabelce tej widnieje również wpis "Data oryginalnego zamówienia przez klienta" - możesz porównać z tym, kiedy zamawiałeś. Z tego, czego się domyślam (na bazie znajomości tego typu systemów - szczególnie pisanych dla dużych korporacji), handlowcy nie mają raczej możliwości bezpośredniej zmiany dat, więc jeśli data się będzie zgadzała, to uwiarygodni informacje, które dostałeś.

Czy przekazują zamówienie komuś innemu? Nie da się tego stwierdzić ze 100% pewnością, ale szczerze, to raczej wątpię. Przy odrobinie dobrej woli po numerze zamówienia można byłoby dojść, co się z nim działo, a gdyby wyszło, że handlowiec manipulował przy nim i bez Twojej wiedzy przepisał na kogoś innego, to nie wieszczę mu zbyt długiej przyszłości w firmie, bo to jest wizerunkowy strzał w kolano dla serwisu. Zawsze przecież istnieje opcja eskalacji do "wyższych instancji".

Mojego Kodiaqa zamawiałem w okolicach bodaj 24 sierpnia. Pierwotnie dostałem informację o 43 tygodniu, potem był przestój, a po nim handlowiec powiedział mi, że Skoda podobno "chce nadgonić z produkcja i termin przesunął się do 42. tygodnia. Na koniec - według dat w systemie - produkcja zaczęła się w piątek 42. tygodnia, a w poniedziałek następnego tygodnia auto jechało już do importera. Do salonu dojechał we czwartek tego samego tygodnia (czyli w zeszły czwartek, licząc od dziś), a odbiór mam w ten piątek (za 3 dni). Także u mnie akurat błyskawica - i to drugi raz, bo to już mój drugi misiek.

Reasumując, podjedź do handlowca i poproś o szczegóły. To chyba najlepszy sposób.

Pozdrawiam -- Spook.

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

ZetRTW pisze:
31 paź 2023, 17:48
ja dzisiaj się dowiedziałem o kolejnej zmianie...już mnie zaczyna to irytować....czy jest opcja że sprawdzę w innym salonie czy czasem mojego zamówienia nie oddają innemu klientowi? Chciałbym jakoś to zweryfikować bo przestaje gościowi ufać...najlepsze jest to że przelałem już kasę dawno

15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji
30 Października - miał zacząć się teraz produkować właśnie, a jednak zmiana terminu na 48 tydzień, czyli koniec listopada rozpoczęcie produkcji...niby znowu zatwierdzone.
.
Wg mnie wszystko zalezy od kwot (czy jak to nazywają) jakie mają na dany model przez konkretnego dealera. Jest to coś w rodzaju limitu samochodów jaki gwarantuje fabryka że wyprodukuje dla konkretnego dealera. Może być tak że twój dealer już niema na kodiaqu i dlatego jesteś przesuwany bo produkują dla innego dealera który nie wyrobił tego limitu.
Nie chce mi się wierzyć że tak długo to u ciebie trwa a naprzykład u Spook (pisał o tym) czas jego samochodu od zamówienia do teoretycznego odbioru to ok 2,5miesiąca. I tak jak napisała aby uspokojć swoje nerwy i zobaczyć czy handlowiec nie kłamie to "podjedź do handlowca i poproś o szczegóły", jeżeli bez oporów ci to pokaże to znaczy że nie kręcił. A jak będzie marudził to znaczy że coś na rzeczy jest. Generalnie handlowcy jak coś się im przesuwa np z winy fabryki lub tak jak był sławny przestuj to lubią się pochwalić wydrukiem z systemu że to nie jego wina przez co klient nie ma do nich pretensji.

Ja zamawiałem coś koło 20 marca 2023 a odbiór miałem 22września= równo 6miesięcy style 2.0tsi ze znaczną ilością dodatków

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Rozmawiałem z nim dzisiaj właśnie o tym spisie to powiedział mi że nie mogą mi tego przekazać, a podjechać jest ciężko bo mam do niego 400km (4h drogi w jedną stronę-bo był najlepsza oferta) Auto zamówiłem sportline 1.5 tsi z masą dodatków i 3 rzędem siedzeń...tłumaczył mi się że czasami jeden dodatek w aucie może spowodować przedłużenie produkcji. Czyli jedyna opcja to od niego wyciągną tą informację aczkolwiek widzę że niema zasady w produkcji...jedno auto w 2,5 miesiąca, a drugie w 6 miesięcy. Zacząłem mieć domysły że może je chce sprzedać dla kogoś innego bardziej opłacalnie bo ja znegocjowałem stawkę z konfiguratora o 13tyś zł brutto. może jak bym zdobył jakiś nr zamówienia to może w innym salonie by mi znajomy sprawdził...

Wiktoriusz
Samochód: Kodiaq RS Steelgrey - wkrótce

Post autor: Wiktoriusz »

ZetRTW pisze:
31 paź 2023, 17:48

Tak jak poprzednicy pisali, wszystko zależy od "kwot", "slotów" na danego dealera.

Ja zamawiałem 06.06.23 - z gotową już konfiguracją. Sam on pytał mnie na kiedy chciałbym auto - możliwe było nawet po wakacjach, czyli 2-3 miesiące. Ja poprosiłem o termin "na spokojnie" - celując w październik.
do sierpnia 2023 cisza i spokój, w międzyczasie zmodyfikowałem (dodałem) pakiet Travel. Pod koniec sierpnia zapytanie z mojej strony - po dniu oddzwonił z terminem na 42 tydzień roku.
Produkcja zgodnie z planem (chociaż skończona w tyg 43.). Przerzucenie do importera w PL kolejnego dnia, później kilka dni stał u Importera (bo weekend) - łącznie po tygodniu na placu u dealera. Po 3 dniach zajęli się jego przygotowaniem "na gotowo" :). W międzyczasie ściągnięcie felg i opon na zimę i przełożenie ich w Serwisie.

Teraz czeka na mnie i moje wszelkie papiery :mrgreen:

ODPOWIEDZ