Co innego wyprzedzanie na autostradzie i eskach jak Ci nic z na przeciwka nie jedzie a co innego jak trzeba sprawnie i bezpiecznie wyprzedzic tiraRoznieBywa pisze: ↑08 wrz 2023, 7:53Dla tego silnika wszystko w normie - nawet w zeszłym roku ten motor schodził w 3 miesiące. Co do jego mocy i obciążenia 7 os. - testowałem wyprzedzanie na autostradach oraz ekspresówkach i bezproblemowo.
Czas oczekiwania na Kodiaqa
- robkio76
- Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
A to samochód widząc z naprzeciwka nadjeżdżający pojazd zamiera w bezruchu?
- robkio76
Oczywiście tym silnikiem da się wyprzedzić bez dwóch zdań ale osobiście uważam że 1.5 jest ciut przy slaby a szczególnie przy dużym załadowaniu. Swoją subiektywna opinie opieram na tym ze jeździłem oboma silnikami w kodiaqu i mi bardziej podpasowal 2.0tsi a do tego napęd na 4RoznieBywa pisze: ↑08 wrz 2023, 8:46A to samochód widząc z naprzeciwka nadjeżdżający pojazd zamiera w bezruchu?Tak serio: pisząc "bezproblemowo" o tych drogach miałem na myśli to że nawet jadąc 120 czy 140 ten motor zbiera się do 160 i więcej wystarczająco żwawo aby wyprzedzanie jednego czy całej kolumny tirów nie trwało wieki ani nie powodowało pojawiania się mrugaczy na zderzaku z tyłu. Tym bardziej na drogach krajowych do 90 elastyczność będzie lepsza. Kto jeździ po A2 ten wie jak wygląda w tygodniu ten odcinek Łódź-Warszawa - spokojnie na tej trasie załadowany Kodiaq 1,5 prowadzi się na tyle żwawo aby nie czekać aż ktoś łaskawie wpuści nas na lewy pas i aby po zakończeniu manewru nie trzeba było uciekać jak najszybciej na prawy. To że 2,0 jeździ w tych warunkach lepiej nie podlega żadnej dyskusji, tak samo jak to że Superb z tym samym silnikiem 2,0 będzie jeszcze "bezpieczniejszy" co nie oznacza wcale że tylko dlatego trzeba w ogóle rezygnować z Kodiaqa. Niemniej jednak ponieważ najeździłem się oboma motorami stwierdzam po prostu (oczywiście subiektywnie) że nie ma obaw jeśli chodzi o bezpieczne i szybkie wyprzedzanie tym 1,5.
Widzisz, moja historia jest taka, że gdy kupowaliśmy obecnego Kodiaqa stwierdziliśmy, że przyoszczędzimy te 20k właśnie na 2.0/4x4/DSG i skończyło się tak, że teraz na upgrade na nowego będziemy musieli dopłacić ~60k.robkio76 pisze: ↑08 wrz 2023, 7:38Tez tak myślę że te 1.5 to trochę mało ale z drugiej strony te 6 i 7 siedzenie to tylko na krótkie przejazdy bo na dłuższe podróże to strasznie niewygodnie i bagażnika brak.
No i dochodzi aspekt finansowy dołożenie mocniejszego silnika a co za tym idzie trzeba też 4x4 to plus minimum 20tys.
Każdy pod siebie wybiera auto opierając się na swoich potrzebach i mozliwosciach
Mam bardzo mieszane uczucia w zakresie potrzeb i możliwości
Nie chodzi mi też o to, żeby wszystkim wciskać na siłę 2.0. Faktycznie wszystko zależy od potrzeb i możliwości. Ale 7 osób Kodiaqiem... to jest powiedzmy mniej więcej pół tony do przewiezienia. 1.5 moim zdaniem jest już troszkę mały na takie eskapady. Szkoda się potem denerwować na nowe auto
Pozdrawiam -- Spook.
Dzięki za odpowiedzi, u mnie padło na 1,5 TSI ze względów ekonomicznych w codziennym użytkowaniu, ponieważ auto w 90% będzie jeździło wokół komina po mieście. A ten silnik w takich warunkach i z tym napędem miał najlepsze spalanie. Zaś 3 rząd siedzeń nie oszukujmy się ale nie jest na trasy...on jest tylko awaryjnie jak bym miał np wziąć jeszcze swoją 2 chrześniaków na wycieczkę po okolicach, lub jechać większą brygada do baru - a żona wtedy prowadzi
Na pewno pomimo tego szukam jeszcze chip boxa aby troszkę podnieść jego moc i żwawiej ruszyć z pod świateł
no i wiem że bez sensu ale też myślę o zmianie dźwięku z wydechu...tylko tutaj próbuje doczytać się na temat gwarancji.
Jak bym się znudził to z większą mocą mam druga zabawkę dodge chargera z silnikeim V8
Na pewno pomimo tego szukam jeszcze chip boxa aby troszkę podnieść jego moc i żwawiej ruszyć z pod świateł
Jak bym się znudził to z większą mocą mam druga zabawkę dodge chargera z silnikeim V8
- robkio76
Tez tak miałem z poprzednim samochodem, przydziadowałem na 4x4 a teraz sprzedałby się w mgnieniu oka i za lepszą kasęspook pisze: ↑08 wrz 2023, 12:42Widzisz, moja historia jest taka, że gdy kupowaliśmy obecnego Kodiaqa stwierdziliśmy, że przyoszczędzimy te 20k właśnie na 2.0/4x4/DSG i skończyło się tak, że teraz na upgrade na nowego będziemy musieli dopłacić ~60k.robkio76 pisze: ↑08 wrz 2023, 7:38Tez tak myślę że te 1.5 to trochę mało ale z drugiej strony te 6 i 7 siedzenie to tylko na krótkie przejazdy bo na dłuższe podróże to strasznie niewygodnie i bagażnika brak.
No i dochodzi aspekt finansowy dołożenie mocniejszego silnika a co za tym idzie trzeba też 4x4 to plus minimum 20tys.
Każdy pod siebie wybiera auto opierając się na swoich potrzebach i mozliwosciach
Mam bardzo mieszane uczucia w zakresie potrzeb i możliwościZ jednej strony budżet to budżet i go nie przeskoczysz (o ile nie chcesz się wpakować w poważne problemy). Ale z drugiej strony jeżeli stać Cię na wydanie przynajmniej 140-180k PLN, to w tej skali dorzucenie 20k nie stanowi już aż tak dużej różnicy. Jeśli mam być szczery, to mocno żałuję, że się nie zdecydowałem wtedy na ten mocniejszy silnik (zależało mi też na 4x4 i na adaptacyjnym tempomacie), bo prawdopodobnie teraz nie zmienialibyśmy już samochodu.
Nie chodzi mi też o to, żeby wszystkim wciskać na siłę 2.0. Faktycznie wszystko zależy od potrzeb i możliwości. Ale 7 osób Kodiaqiem... to jest powiedzmy mniej więcej pół tony do przewiezienia. 1.5 moim zdaniem jest już troszkę mały na takie eskapady. Szkoda się potem denerwować na nowe auto
Pozdrawiam -- Spook.
Także się zastawiałem się nad 1.5 ale po jazdach próbnych wybór padł n 2.0tsi
-
KamiloGda
- Samochód: Skoda Kodiaq SportLine 1.5 TSI w produkcji
Masz rację z pewnością w przyszłości jest łatwiej sprzedać auto a i prawie całą sumę za 4x4 i większy silnik odzyskasz. Tylko jak kolega wyżej napisał, w mieście nie ma sensu napęd 4x4 i 40 koni wiecej kosztem spalania 3-4 litrów więcej. To zwyczajnie nieuzasadnionerobkio76 pisze: ↑08 wrz 2023, 14:33Tez tak miałem z poprzednim samochodem, przydziadowałem na 4x4 a teraz sprzedałby się w mgnieniu oka i za lepszą kasęspook pisze: ↑08 wrz 2023, 12:42Widzisz, moja historia jest taka, że gdy kupowaliśmy obecnego Kodiaqa stwierdziliśmy, że przyoszczędzimy te 20k właśnie na 2.0/4x4/DSG i skończyło się tak, że teraz na upgrade na nowego będziemy musieli dopłacić ~60k.robkio76 pisze: ↑08 wrz 2023, 7:38Tez tak myślę że te 1.5 to trochę mało ale z drugiej strony te 6 i 7 siedzenie to tylko na krótkie przejazdy bo na dłuższe podróże to strasznie niewygodnie i bagażnika brak.
Mam bardzo mieszane uczucia w zakresie potrzeb i możliwościZ jednej strony budżet to budżet i go nie przeskoczysz (o ile nie chcesz się wpakować w poważne problemy). Ale z drugiej strony jeżeli stać Cię na wydanie przynajmniej 140-180k PLN, to w tej skali dorzucenie 20k nie stanowi już aż tak dużej różnicy. Jeśli mam być szczery, to mocno żałuję, że się nie zdecydowałem wtedy na ten mocniejszy silnik (zależało mi też na 4x4 i na adaptacyjnym tempomacie), bo prawdopodobnie teraz nie zmienialibyśmy już samochodu.
Pozdrawiam -- Spook.
Także się zastawiałem się nad 1.5 ale po jazdach próbnych wybór padł n 2.0tsi
-
Wiktoriusz
- Samochód: Kodiaq RS Steelgrey - wkrótce
The situation is likely to improve in the week starting September 18, as Skoda is currently working with Chinese suppliers to replace the missing part, CTK quoted works council and union leader Jaroslav Povsik as saying.Wiktoriusz pisze: ↑11 wrz 2023, 12:42https://autokult.pl/skoda-wstrzymuje-pr ... 316751456a
Wstrzymano produkcję![]()
Hmm, info dobre i złe jednocześnie.
To przykry news na początek tygodnia :/