Czyszczenie szyb z zewnątrz

Czyli jak dbać o nasze samochody
Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Nie mówię o myciu szyb, ale o czyszczeniu. Mam problem z przednią szybą. Tak jest od nowości, czyli od roku, tyle że była to mała smuga, a teraz jest gruby pasek i miejsc jakby "zatłuszczonych" przybywa. Smuga była od nowości w miejscu gdzie wycieraczka pasażera kończy bieg w lewo (naprzeciwko oczu kierowcy) i zaczyna wracać na podszybie.
To wygląda jakby szyba była tłusta, jakby była pokryta jakimś silikonem. Próbowałem różnych preparatów. Płyn do mycia naczyń do odtłuszczenia - nic, Cleanery do szyb - nic, skrobia ziemniaczana - nic.
Czy nikt nie miał "efektu tłustej szyby" ?
Czy jedyną metodą na pozbycie się tego jest lekkie polerowanie tlenkiem ceru ?
Może macie jakieś doświadczenia z likwidacją takich smug ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
jeżu
Samochód: Sportline 2.0 TDI DSG 150KM 4x2

Re: Czyszczenie szyb z zewnątrz

Post autor: jeżu »

Mam podobnie u siebie, tylko, że u mnie wygląda ten pasek jak bardziej wypolerowany w stosunku do reszty. Nigdy nad tym się nie zastawiałem ale przy delikatnym deszczu jest to trochę irytujące.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

viewtopic.php?f=5&t=2700&p=55294#p55294
WaC pisze:
05 lip 2025, 21:07
WaC pisze:
04 lip 2025, 22:20
maq pisze:
04 lip 2025, 21:12
...bo dopiero co myłem auto miesiąc temu...
:lol:
Ja w ub. niedzielę, przygotowałem auto do mycia. Zajęło mi to ze trzy godziny. Planuję wkrótce umyć i nałożyć ręczny wosk.
Kruca bomba, mało casu.
Dziś umyłem szyby Glaco, a wcześniej opłukałem (z szamponem) dach i maskę. Jutro będę próbował nałożyć wosk.

Obrazek

Obrazek
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

herman00 pisze:
15 lis 2021, 13:44
Nie mówię o myciu szyb, ale o czyszczeniu. Mam problem z przednią szybą. Tak jest od nowości, czyli od roku, tyle że była to mała smuga, a teraz jest gruby pasek i miejsc jakby "zatłuszczonych" przybywa. Smuga była od nowości w miejscu gdzie wycieraczka pasażera kończy bieg w lewo (naprzeciwko oczu kierowcy) i zaczyna wracać na podszybie.
To wygląda jakby szyba była tłusta, jakby była pokryta jakimś silikonem. Próbowałem różnych preparatów. Płyn do mycia naczyń do odtłuszczenia - nic, Cleanery do szyb - nic, skrobia ziemniaczana - nic.
Czy nikt nie miał "efektu tłustej szyby" ?
Czy jedyną metodą na pozbycie się tego jest lekkie polerowanie tlenkiem ceru ?
Może macie jakieś doświadczenia z likwidacją takich smug ?
Hej!
Polerowanie odradzam - tlenek ceru jest dobry do ręcznej produkcji soczewek (szkieł) np. do lunet amatorskich. Szyby też się tak zachowają, więc zniknie pewnie efekt tłustej szyby, ale może pojawić się efekt soczewki. Dawno temu w czasach Opla Zafiry B czytałem o tym na forum i skutecznie mnie z tego wyleczyli, kiedy zobaczyłem efekty.
Trudo mi sobie wyobrazić to co opisujesz, ale miesiąc po tym, jak odebrałem auto, moje wycieraczki właśnie w skrajnym "górnym" położeniu strasznie charczały. Być moze wtedy to się też u mnie zaczynało. Od razu zmieniłem na BOSCH, ale nie podróby z Allegro, i ani nic nie charczy ani nie mam efektu tłustej szyby. Nie wiem, trudno mi powiedzieć, tylko dywaguje, że silikon z wycieraczek zaczął osadza się na szybie i masz efekt w postaci takiej smugi.
Podkreślam - to tylko przypuszczenie, obym się mylił.
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

U mnie taki feler. Po myciu auta, nad spojlerem na klapie bagażnika zbiera się aktywna piana z myjni i potem powoli przecieka na szybę. Mam zaciek pod dyszą spryskiwacza. Myślałem wcześniej, że z niego cieknie, ale jednak nie. Sączy się spod spojlera. Dzisiaj chciałem to umyć, ale za żadne skarby nie schodzi. Jest zaciek na amen. Co teraz? Zgłosiłem to na gwarancji, przy okazji skrzypiącej podsufitki i mają na to zerknąć. Ciekawe co powiedzą w serwisie. Szyba tak czy siak uszkodzona.

Obrazek

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Zgłosiłem to na gwarancji na wiosnę tego roku. Uznali, że sączy się z dyszy spryskiwacza tylnej szyby. Wyczyścili jedno i drugie. Od tamtej pory spokój.

ODPOWIEDZ