Czym zabezpieczacie skóry?

Czyli jak dbać o nasze samochody
RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Re: Czym zabezpieczacie skóry?

Post autor: RoznieBywa »

maq pisze:
18 sty 2025, 21:04
Czy Kodiaq z wentylacją foteli nadaje się do zastosowania wspomnianego środka? Nie zapcha otworów wentylacyjnych w tapicerce? Mamy zdaje się skórę sztuczną. Dobrze reaguje na środki przeznaczone do naturalnej?
Skóra na siedziskach jest naturalna. Ja stosuje Leather Care od Furniture Clinic i podczas aplikacji dziurki od wentylacji które tracą prześwit (tak <10 na fotel) czyszczę wykałaczką.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Dzięki. Furniture clinic znam, bo ich środkami robiłem regenerację fotela kierowcy w Land Cruiser. Wyglądało dobrze :)

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Możecie podać, który to dokładnie środek.

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

Ja używam tego, choc kupowałem go za 76 zł: https://www.amazon.pl/piel%C4%99gnacji- ... r=8-5&th=1

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

maq pisze:
19 sty 2025, 19:39
Sprawdzę Meguiar’sa najpierw na tylnych siedzeniach. Nie mają wentylacji, ale są dziurki w eko skórze. Eksperymentów się boję. Ktoś czyścił kanapę za 20k płynem do szyb. Po krótkim czasie była do wywalenia.
jest to przerażające ale prawdziwe, mało tego, robią tak w niektorych firmach detailingowych , o zgrozo, gość który mi czyścił skóry, a ja byłem zachwycony efektem i dałem mu nawet napiwek , na pytanie czym to robić samemu by taki był piękny efekt, gość w tajemnicy szepnął na ucho :"płynem do szyb"... szok ...
Oczywiście więcej tam , ani nigdzie indziej w tym celu nie jeżdżę ,od tej chwili. Skóry czyszczę sam. Ale efekt wizualny rzeczywiście miażdży. podobnie miażdży zapewne strukturę perforowanej skóry wachetta.
Marcin

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

WaC pisze:
19 sty 2025, 20:53
MałGorzata pisze:
18 sty 2025, 22:09
Odkąd mam skóry i odkąd znam higieniczne husteczki dla dzieci nie znam innej metody.
Też na razie co jakiś czas używam chusteczek, lecz tych do skór samochodowych. Zapomniałem nazwy, takie dosyć popularne, są różne: do szyb, kokpitu itp.
Zapomniałem dodać, że skóry mam mało, bo mam alcantarę (czy jakoś tak).
chusteczki do skór są b. słabym pomysłem i tylko na krótką metę. Każdorazowo przed impregnacją , skóry należy odtłuścić, a dopiero po tym zakonserwować Inaczej po jakimś czasie , skóra traci swoje właściwości i przestaje oddychać wskutek impregnacji de facto tłustym brudem, który zatyka pory skóry z warstwy na warstwę. Szczególnie istotne i wrażliwe na to są perforowane skóry wentylowane. Ja polecam spróbować środek Gyeon . Piękny zapach i aksamitna w dotyku skóra po zabiegu nawet prze z kilka m-cy. Bardzo łatwy i przyjemny w aplikacji.
Wszystko w zestawie a instrukcja /filmiki w necie. pzdr
Marcin

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Podsumowanie dyskusji z wątku dotyczącego pielęgnacji skórzanej tapicerki

Główne zalecenia i produkty:
  • Furniture Clinic Leather Care: Użytkownik RoznieBywa poleca ten środek do pielęgnacji naturalnej skóry na siedziskach. Zaleca szczególną ostrożność przy otworach wentylacyjnych, które w razie potrzeby należy oczyszczać wykałaczką aby uniknąć ich zatkania.
  • Meguiar’s: Maq planuje testować produkty tej marki na tylnych siedzeniach (perforowana eko-skóra bez wentylacji). Zwraca uwagę na ryzyko uszkodzenia tapicerki przy użyciu nieodpowiednich środków czyszczących.
  • Gyeon: Marcin B. rekomenduje produkty Gyeon, podkreślając ich przyjemny zapach i trwały efekt aksamitnej skóry. Sugeruje dokładne odtłuszczenie powierzchni przed impregnacją, szczególnie w przypadku perforowanej skóry wentylowanej.
Ostrzeżenia:
  • Marcin B. przestrzega przed używaniem płynów do szyb do czyszczenia skóry gdyż mimo chwilowego efektu mogą one uszkodzić strukturę materiału.
  • Forumowicze odradzają stosowanie chusteczek do skór jako stałego rozwiązania pielęgnacyjnego z powodu ich ograniczonej skuteczności i potencjalnej szkodliwości.
Podsumowanie:
Stosowanie dedykowanych środków do pielęgnacji skórzanej tapicerki takich jak Furniture Clinic, Meguiar’s czy Gyeon, jest kluczowe aby zapewnić jej długotrwałą ochronę i estetyczny wygląd. Ważna jest dbałość o detale oraz unikanie środków mogących uszkodzić delikatną strukturę skóry.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Czym zabezpieczacie skóry?

Post autor: maq »

Lepiej późno niż później. Meguiar’s doskonale sprawdza się na skóry wentylowane. Ani jeden otwór nie został zapchany. Żadnego śladu na fotelach. Dodatkowo ścierka z białej zrobiła się brązowa. Środek czyszczący z odżywką sprawdza się świetnie. 15 minut i po robocie. Polecam.

[edit] Nie wiem jak po innych środkach, ale po Meguiar’s, skóry są nieco śliskie.

ODPOWIEDZ