Ceramika

Czyli jak dbać o nasze samochody
Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Re: Ceramika

Post autor: stingerA6 »

Mi z X7 zostało 10ml z 50 więc Kodiaq spokojnie 30 wystarczy.

"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Panowie którzy użyli ceramiki już po dłuższym okresie, polecicie coś konkretniejszego? lub jakieś uwagi po czasie czy się ceramika trzyma itd? chce kupić ale na rynku jest tyle rodzajów ceramiki że masakra, ale wole wydać z 500zł na ceramikę(3-5 letnią) i ją sam nałożyć niż dać ze 4k komuś. Nakładałem już na swoje poprzednie auta ale zawsze jakieś tańsze z ciekawości... i fajnie ale wytrzymywały 6miesiecy. więc decydowałem się na wosk np Fuscho który moim zdaniem dawał lepszy efekt.

Poproszę o polecenie jakiś konkretnych sprawdzonych wg was producentów lub linki

zalezi
Samochód: Superb w drodze

Post autor: zalezi »

Sorry, ale 3-4 tysiące za ceramikę i 500 zł za jej serwis co pół roku to zdzierstwo. Ja tez sam położę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

zalezi pisze:
09 wrz 2023, 11:17
Sorry, ale 3-4 tysiące za ceramikę i 500 zł za jej serwis co pół roku to zdzierstwo. Ja tez sam położę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Też tak uważam tym bardziej że ten "serwis" jest często o wiele prostszy niż samo nałożenie, tak więc jak by ktoś miał sprawdzoną ceramikę której przynajmniej po roku efekt nadal się utrzymuje to poproszę o linki.

Nickbrown407
Samochód: Toyota Corolla Altis 1.8-liter inline-four engine

Post autor: Nickbrown407 »

ZetRTW pisze:
08 wrz 2023, 13:57
Panowie którzy użyli ceramiki już po dłuższym okresie, polecicie coś konkretniejszego? lub jakieś uwagi po czasie czy się ceramika trzyma itd? chce kupić ale na rynku jest tyle rodzajów ceramiki że masakra, ale wole wydać z 500zł na ceramikę(3-5 letnią) i ją sam nałożyć niż dać ze 4k komuś. Nakładałem już na swoje poprzednie auta ale zawsze jakieś tańsze z ciekawości... i fajnie ale wytrzymywały 6miesiecy. więc decydowałem się na wosk np Fuscho który moim zdaniem dawał lepszy efekt.

Poproszę o polecenie jakiś konkretnych sprawdzonych wg was producentów lub linki

Rozumiem Twoje obawy i chęć wyboru odpowiedniej ceramiki, zwłaszcza po wcześniejszych doświadczeniach.

jaro3
Samochód: Kodiaq LK, produkcja początek 2023

Post autor: jaro3 »

Pozwolę sobie dodać swoje 5 groszy po ponad 1.5 roku używania białego Kodiaqa z ceramiką (Gtechniq Crystal Serum Ultra + EXO) aplikowaną w studiu detailingowym. Auto mimo powłoki nadal się brudzi, nie jest tak że można zapomnieć o myciu. Wiadomo każdy ma indywidualny próg "czystości" - dla mnie czyste auto to takie na którym nie ma brudu ;)
Z powłoką mycie jest prostsze ale wcale nie jest takie banalne ani łatwe jak polanie 3 minuty wodą na bezdotykowej.
Nie można już puścić auta na "Szczotki" i pójść sobie na kawkę. Każde mycie trzeba robić ręcznie i się przy tym sporo namachać (spore auto ten Kodiaq).
Dodatkowo żeby domyć brud uliczny z zagłębienia karoserii (a te są na każdych drzwiach kodiaqa) nie wystarcza nawet aktywna piana ani proszek myjni BP - tutaj trzeba ręcznie robić oprysk z TRFu, odczekać i dopiero płukanie + proszek. Całość zajmuje mi ok 15 minut jak się spieszę ...

Każdy kto pisze że po 3 minutach ma czyste auto - miał je czyste zanim pojechał na myjnię, albo zaparowały mu okulary jak mył przez 3 minuty ;)

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

jaro3 pisze:
18 lis 2024, 11:16
Pozwolę sobie dodać swoje 5 groszy po ponad 1.5 roku używania białego Kodiaqa z ceramiką (Gtechniq Crystal Serum Ultra + EXO) aplikowaną w studiu detailingowym. Auto mimo powłoki nadal się brudzi, nie jest tak że można zapomnieć o myciu. Wiadomo każdy ma indywidualny próg "czystości" - dla mnie czyste auto to takie na którym nie ma brudu ;)
Z powłoką mycie jest prostsze ale wcale nie jest takie banalne ani łatwe jak polanie 3 minuty wodą na bezdotykowej.
Nie można już puścić auta na "Szczotki" i pójść sobie na kawkę. Każde mycie trzeba robić ręcznie i się przy tym sporo namachać (spore auto ten Kodiaq).
Dodatkowo żeby domyć brud uliczny z zagłębienia karoserii (a te są na każdych drzwiach kodiaqa) nie wystarcza nawet aktywna piana ani proszek myjni BP - tutaj trzeba ręcznie robić oprysk z TRFu, odczekać i dopiero płukanie + proszek. Całość zajmuje mi ok 15 minut jak się spieszę ...

Każdy kto pisze że po 3 minutach ma czyste auto - miał je czyste zanim pojechał na myjnię, albo zaparowały mu okulary jak mył przez 3 minuty ;)
Ja po pół roku użytkowania auta w pełni oklejonego folią ppf mam podobne odczucia.

1. to jest duuuuży samochód więc trzeba więcej czasu spędzić na myciu.
2. Folia mega ułatwia mycie, ale trzeba używać specjalnych płynów, szamponów etc, aby powłoka działała.
3. Ja myję ręcznie tak raz na miesiąc i w międzyczasie raz czy 2 razy na myjkę, ale tak jak kolega napisał trzeba ręcznie bo na bezdotykowej auta nie domyjesz. W starym aucie po prostu się nie przejmowałem i wycierałem mikrofibrą brud po myciu :lol:
4. Szczególnie widać to na felgach. Bezdotykową myjką nieważne jakich środków byś użył to nie domyjesz. Musi być szczota i gąbka... a prawdziwy świr to i pędzelka używa ;)

ALE... ja to na prawdę lubię robić :D

i to jest trochę o tym, jak ktoś ma podejście, że auto ma służyć i za 5 lat i tak wymieni i się tym nie spina to chwała mu za to.

Każdy lubi to co lubi 8-)

ODPOWIEDZ