Standardowe Audio - modyfikacja

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Re: Standardowe Audio - modyfikacja

Post autor: pepeEL »

Kurczę u mnie po zakodowaniu tego surround pojawia się błąd na jednostce 1543 Sterownik zakodowany nieprawidłowo
Mimo skasowania błędu od razu wraca ponownie. Też tak macie ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

pepeEL

Ma ktoś też taki problem ?

pepeEL

Hejka wszystkim
Wracam do was ponownie z upgradem mojego standardowego audio :)
Pierwsze myślałem żeby bawić się w dokładanie CANTONA. Jednak po opiniach wielu osób CANTON nie gra tak super. Owszem lepiej niż standardowe. Jednak ja poszedłem w inną stronę. Postanowiłem zmienić głośniki w drzwiach na Audio system X165em EVO2. Założyłem je na przód i na tył. Dodatkowo obowiązkowe wygłuszenie drzwi matami bitumicznymi, zarówno wewnątrz drzwi, pod tapicerką oraz wygłuszenie pianką kauczukową częściowo 6mm a częściowo 3mm. Mata bitumiczna 1,5mm. Po tym zabiegu audio już gra pięknie. Mam Columbusa jednostkę. Do tego dołożyłem w deskę centralny głośnik. Tutaj dałem oryginalny głośnik SKODA z uwagi że w desce jest wycięcie odpowiednie oraz na jego wtyczkę. Trzeba wpinać się w piny wtyczki jednostki ale są tam normalnie styki dla głośnika centralnego jak i subwoofer. Ale aby uruchomić ten głośnik trzeba niestety w parametryzacjach jednostki uaktywnić wyjście na 6 głośników. Jest do tego celu fajny projekt kolegi z Ukrainy i to co można zrobić jego edytorem to poezja. Tak samo wyedytowałem equalizer i inną masę parametrów dźwięku. Zwiększyłem sobie nim wzmocnienie tonów wysokich i teraz audio gra bajecznie. Dźwięk jest soczysty.
link do edytora:
https://mqb-blog.com/

Aktywowałem u siebie opcje 6/4/2 compatibility . Nie generuje to błędów jeśli któryś głośnik jest nie podłączony. Dodałem centralny i jeszcze dodam subwoofer w koło zapasowe ale też marki Audio System Sw11 z uwagi że ma wbudowany wzmacniacz oraz ma większy głośnik basowy niż CANTON. Kolejna sprawa że do wzmacniacza można dać zwykły sygnał z głośnika czyli tak jak w moim wypadku jest wyjście na subwoofer to z tego dam sygnał i zmostkuje go na wzmacniaczu bo z dwóch kanałów musi być. Kolejna sprawa jaka przemawia za Audio System to że wzmacniacz wybudza się po wykryciu sygnału z głośnika czyli nie trzeba mieć przewodu sterującego co w przypadku Columbusa byłoby problemem bo takiego nie ma. No i zasilanie jedyne pozostaje jedyne z aku doprowadzić.
Jedyne nie wiem którędy można przejść pod maskę.

Ogólnie system jak dla mnie już chyba gra lepiej niż CANTON a dużą robotę robi edytor parametryzacji w adresach 0x003000 oraz 0x003B00. Polecam wszystkim projekt i edytor który wrzuciłem link wyżej. Jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe pytania to śmiało piszcie.

Awatar użytkownika
Bulsons
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI Sportline

Post autor: Bulsons »

Czy ciężko było zamontować Audio System X165EM EVO2 165mm 16,5cm 2x110W? Jakie dystanse trzeba dać? Po ich zamontowaniu będzie w końcu bass w skodzie :roll:

pepeEL

Ciężko nie było. Ja kupowałem z tego ogłoszenia/sprzedawcy. Dystanse były w komplecie. A zamontowałem je na takie specjalne śruby z castoramy.
https://allegro.pl/oferta/skoda-octavia ... 7155699795
Powiem tak jeśli wygłuszysz drzwi matami i tapicerkę pianką falistą oraz wykonasz sobie parametryzację ustawień audio DSP za pomocą edytora który podałem wcześniej to jest niebo a ziemia. Wygłuszenie drzwi daje mega efekt i w muzyce i wycisza auto. Tylko trzeba się do tego przyłożyć i zrobić dobrze. I wtedy bas uzyskasz i ładne wysokie tony :) ja osobiście polecam.

Awatar użytkownika
Bulsons

Mi polecają takie dedykowane głośniki https://www.audio-system-hurt.pl/hx165- ... p-593.html

A czy Ty musiałeś coś docinać lub lutować w instalacji pod głośniki?

Wolałbym nie wygłuszać drzwi - dodatkowe obciążenie... a może się mylę?

Ustawień raczej sam też nie zmienię, także chyba skuszę się na samą wymianę głośników :)

pepeEL

Te co Ci polecają zapewne jeszcze lepsze ale myślę że do nich już trzeba by dać wzmacniacz.
Wygłuszenie nie obciąża aż tak drzwi nie przesadzaj :) Ja dawałem takie maty:
Bitumiczne w środek drzwi i na blachę już pod tapicerką drzwi:
https://allegro.pl/oferta/mata-izolacyj ... 2697938466

A pianka na tapicerkę od środka....
https://allegro.pl/oferta/pianka-akusty ... 5643821159

A czemu ustawień nie zmienisz ? Wystarczy adapter na BT do OBD za ok 45zł plus opłata za modyfikację tych ustawień DSP ok 80zł za 1 miesiąc dostępu

Awatar użytkownika
Bulsons

Wiesz, ja bym chciał je tylko podłączyć pod instalację samochodową. Pod wzmacniacz jest więcej pracy.

Być może i ja wygłuszę. Nie było problemu z zamknięciem tapicerki, jak dałeś piankę?

Mam adapter BT. Może najpierw zainstaluję głośniki + może dam wygłuszenie i zobaczymy. N

Najpierw zrobię sam przód :)

Masz jakieś zdjęcia z przebiegu Twoich prac?

pepeEL

Zdjęć nie mam z przebiegu prac. Dając piankę tapicerkę zamkniesz bez problemu ona dobrze się ściska.
Jak zmienisz same głośniki to mało zauważysz efekt. Zalecam jeszcze zrobienie adaptacji DSP poprzez parametryzacje za pomocą edytora co dalem link. Inaczej kiepsko to zagra.
Dokładnie wzmacniacza to kolejny już etap. Ja nie dokładam póki co bo wystarcza mi to jak zmieniłem wszystkie głośniki + dołożyłem centralny też Audio System+ dołożyłem w koło zapasowe subwoofer Audio System US08 Evo Active. Teraz to gra mega mega fajnie. Śmiem powiedzieć lepiej niż Canton.

W razie czego służę pomocą. Pytaj śmiało.
Przy wygłuszeniu dobrze się do tego przyłóż. Dobrze odtlusc drzwi w środku i dobrze rozwalkuj wałkiem maty bitumiczne tym co dokładają do mat. Ja wnętrze wyklejalem kawałkami bo nie da się włożyć całego kawałka do drzwi przez otwór rewizyjny. Maty najlepiej jak idealnie się stykają lub zachodzą na siebie np 2-3mm. Ale możesz mi wierzyć efekt jest super. Drzwi zamykają się też lepiej tak czuć w nich że dobrze się zamykają. A tak były takie głuche. Przy naklejaniu mat na drzwi pod tapicerkę nie naklejaj tam gdzie idą spinki tapicerki-ja wycinałem okręgi w tym miejscu. Bo inaczej spinki tapicerki mogą się nie zapiąć albo ciężko.

ODPOWIEDZ