Rozpacz bierze jak się czyta te subiektywne opinie. Kto z Was zna warunki gwarancji na samochód którym jeździ? Kto z Was przeczytał ze zrozumieniem OWU ubezpieczenia? Żeby nie było, jedną minutę zajęło mi znalezienie i dwie minuty przeczytanie tego pierwszego.
To są jedyne punkty odniesienia w dyskusji. I nie, to nie jest ani trochę porównywalne z kręceniem licznika.
♦ Tuning 2.0 TDI - DTE Systems ♦
-
FIRCYK
- Samochód: VV TIGUAN II HL 2.0 150HP
Re: ♦ Tuning 2.0 TDI - DTE Systems ♦
Koleś zapytał czy auto na gwarancji powiedziałem że tak, on na to że strace gwarancje ale jak chce to zrobi, to powiedziałem że chce box, on ze to niema znaczenia. To jest info potwierdzone, powiedział to prawie ze łzami w oczach, bo codziennie tracą klientów. A jego i nie tylko jego klienci już potracili gwarancje!!!
Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
W takim razie jaki sens ma temat w którym się wypowiadamy?
Czyż nie ma na celu - założę powerboxa, będę mial coś lepiej ponad fabrykę, ale żeby tylko się nie dowiedzieli. Trzeba sprawdzić na ile mogę ich wy....ać, żebym wrazie awarii mógł palić skruszonego, biednego klienta i domagać się uznania gwarancji z powodu bubla, który kupilem.
Czyż nie o to chodzi? Pytanie czy zawini w tej sytuacji Skoda czy klient?
Pytanie jest retoryczne.
Czyż nie ma na celu - założę powerboxa, będę mial coś lepiej ponad fabrykę, ale żeby tylko się nie dowiedzieli. Trzeba sprawdzić na ile mogę ich wy....ać, żebym wrazie awarii mógł palić skruszonego, biednego klienta i domagać się uznania gwarancji z powodu bubla, który kupilem.
Czyż nie o to chodzi? Pytanie czy zawini w tej sytuacji Skoda czy klient?
Pytanie jest retoryczne.
-
FIRCYK
Re: [emoji815] Tuning 2.0 TDI - DTE Systems [emoji815]
Ja miałem na celu tylko poinformować ludzi że od niedawna ma miejsce taki proceder. Do dziś sam byłem pewien że tylko box jest nie do wykrycia okazuje się że mozna było wgrywać na nowo stary program przed wizyta w ASO i też bylo ok, niestety już nie, wszystko sprawdzą. W mojej sytuacji i tak nic to nie zmieni bo jestem już umówiony na program.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2019, 22:55 przez FIRCYK, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawy ten "proceder".
A wiesz dokładniej co to za zmiana nastąpiła od lutego? Dostali nowe oprogramowanie diagnostyczne? Automatyczna weryfikacja przy każdym podpięciu do kompa / systemu?
Najczęściej w serwisie minimalizują czas i koszty pracy, więc nie sądzę aby nagle dodatkowo weryfikowane jakieś dane...
A wiesz dokładniej co to za zmiana nastąpiła od lutego? Dostali nowe oprogramowanie diagnostyczne? Automatyczna weryfikacja przy każdym podpięciu do kompa / systemu?
Najczęściej w serwisie minimalizują czas i koszty pracy, więc nie sądzę aby nagle dodatkowo weryfikowane jakieś dane...
-
FIRCYK
Tak maja jakieś nowe oprogramowanie. Co do kosztów to utrata gwarancji przez klienta i obciążenia za naprawy zrekompensuja te max 10 minut pracy.
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Myślicie, że są w stanie wykryć pedalboxa, czy tylko te boxy modyfikujące sterownik silnika?
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Przeniosłem z innego wątku. Nie mam zamiaru nikogo zachęcać ani zniechęcać. Przy podejściu zerojedynkowym zamontowanie PedalBoxa jest złamaniem warunków gwarancji.PeWu pisze: ↑02 kwie 2019, 23:29Nie chce zasmiecać wątku, ale co masz na myśli pisząc "pominąć"? Właśnie obawa z ubezpieczeniem to jedyny fakt powstrzymujacy mnie przed zakupem PB.D10ni pisze: ↑02 kwie 2019, 10:51Może poprosimy @root o przeniesienie tych postów o PedalBoxie do innego wątku?
Adammm spowodowałeś że znowu zainteresowałem się tematem PedalBoxa. Jestem po ciekawe rozmowie z HPFactory. Same konkrety i idę dalej z tematem. Tematy gwarancji i ubezpieczenia można ...pominąć![]()
[...]
Z drugiej strony - PedalBox uważam za modyfikację nie nieszczącą, nie zmieniamy kompresji, mocy i nie mam podstaw przypuszczać że użycie PedalBoxa może spowodować usterkę innych części samochodu.2. Gwarancja nie obejmuje:
- usterek, które związane są z faktem, że części były zamontowane, obsługiwane lub naprawiane w niefachowy sposób,
- usterek powstałych na skutek działania zewnętrznych czynników mechanicznych lub chemicznych, jak również powstałych
na skutek niedbałości użytkownika,
- uszkodzeń i usterek spowodowanych siłowym otwieraniem części zamykanych lub powstałych na skutek takich działań,
- uszkodzeń części spowodowanych wypadkiem, kolizją drogową, klęską żywiołową (gradobicie, powódź itp.),
- naturalnego zużycia eksploatacyjnego, usterek spowodowanych niewłaściwym obchodzeniem się z produktem, niedostateczną obsługą lub
niedozwolonymi modyfikacjami części lub bezpośrednio z nimi współpracującymi podzespołami nie zatwierdzonymi przez producenta
Škoda Auto a.s.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie - jak już wspomniałem, ważne są konkretne zapisy w OWU.
Rozumiem że masz na myśli że jakaś elektronika samochodu zapamięta że były inne parametry, a nie że serwisant znajdzie kable?michalmiko pisze: ↑03 kwie 2019, 0:41Myślicie, że są w stanie wykryć pedalboxa, czy tylko te boxy modyfikujące sterownik silnika?
Według HPFactory nie. Ktoś ma jakieś konkrety że jest inaczej?
Zadowolny z GunMetal Sportline 
jeśli PB nie powoduje zmiany poziomu maks momentu obrotowego , zwiekszenia mocy , podniesienia stopnia spreżania itp .... to co ma być zapisane w pamięciu ECU ? chyba tylko rogal użytkownika 
pozostaje faktyczne znalezienie ustrojstwa
pozostaje faktyczne znalezienie ustrojstwa
gust frajera jest nieodgadniony ! 
-
JED
- Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K
JESLI ja dobrze rozumiem, co robi pedalbox, to tez nie widze mozliwosci wykrycia czegokolwiek czy ryzyka uszkodzenia czegokolwiek.
To taki "short-shifter" pedalu gazu, po prostu
To taki "short-shifter" pedalu gazu, po prostu
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL.