Przebite opona Hankook

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
mysliwy
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI 4x2 DSG Style

Przebite opona Hankook

Post autor: mysliwy »

Dziś mila/niemiła niespodzianka. W oponie wbita śruba, ciśnienie spadło, czujnik zadziałał i do wulkanizatora. Demontuja oponę i stwierdzają że nie było sensu tego robic bo ona po wyciągnięciu sruby/gwoździa sama się zasklepia. Jest nieregenerowalna bo robi to sama :) od środka moje fabryczne hankooki 19 cali wyłożone są takim jakby lepikiem, smołą... Też tak macie? Słyszałem że kodiaq wyjeżdżają nie tylko na hankookach ale też innych oponach. One też mają taki system?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Re: Przebite opona Hankook

Post autor: Malenstwo8 »

Mam te Hankooki, ale nic ba ten temat nie wiem. W sumue kapcia nie zlapałem od nowości przez prawie 20 tys km więc ciężko stwiwrdzić.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Też mam Hankooki i ciekawe to co piszesz :) Niestety nie potwierdzę, bo nie przerzucam opon na zimę (mam drugi komplet), więc może wypowie się ktoś, kto zmienia opony na fabrycznych felgach?
Oczywiście mowa o Hankook Ventus S1 Evo suv?

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

Ciekawe, to co powiedział gumiarz.
Zerknąłem na portal OPONEO i tam, w opisie wzmiankowanej opony, nie ma ani słowa, że opona ma samouszczelniające właściwości.
Wydaje się, że gdyby opona była od wewnątrz wyścielona jakąś masą uszczelniającą, to producent i dystrybutor by piali o tym z zachwytu nad ową właściwością i wzmianka byłaby w opisie zapewne zamieszczona.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Post autor: Vibor »

zerknij czy na oponie nie ma napisu SEAL , Pirelli też montowali z tym " dodatkiem"

mysliwy

Vibor pisze:
08 paź 2018, 9:43
zerknij czy na oponie nie ma napisu SEAL , Pirelli też montowali z tym " dodatkiem"
Dokładnie jest to opona hankooki sealguard. Czyli ten sealguard ma takie właściwości. Jestem miło zaskoczony że takie opony montuja fabrycznie.

Malenstwo8

Ja też mam ten napis pod Hankook. Nieźle :)
Poczytałem i już wiem, że to jest technologia Hankooka. W środku jest jakaś pianka plastyczna, która pozwala kontynuować jazdę na przebitej oponie. Jest ona dostępna w najwyższych modelach opon Hankook i chyba przez nich opatentowana. Brawo Hankook, brawo Skoda!!!

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

No to idę sprawdzić swoje opony :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

mysliwy

Malenstwo8 pisze:
08 paź 2018, 11:34
W środku jest jakaś pianka plastyczna, która pozwala kontynuować jazdę na przebitej oponie.
Z tą jazdą to wyglądało u mnie tak, że jednak wbity gwóźdź powodował spadek ciśnienia w oponie ale podobno po jego wyciągnięciu wg. info od wulkanizatora wystarczy dopompować oponę i ciśnienie spowoduje wepchnięcie tego lepika do dziury i jej zasklepienie. Czyli trzeba wozić ze sobą szczypce aby takiego gwoździa najpierw wyciągnąć/wykręcić a później dopompować i w drogę :) Jak już ktoś (tak jak ja) zdjął oponę z felgi to można w miejscu przebicia od wewnętrznej strony np. palcem lekko napchać tego lepiku do dziury aby mu pomóc. Żadna łata/korek nie jest potrzebna. Z ciekawości pryskałem wodą z mydłem po miejscu wbitej uprzednio śruby i o dziwo serio to trzyma i działa. A śruba miała z 5 mm średnicy !!
Ciekaw jestem tylko czy z tym lepikiem nie zacznie się coś dziać po czasie jak np. będę te opony składował zimą, w sensie czy np. nie wyschnie itp. Na pewno trzeba będzie uważać aby worki foliowe się do niego nie przykleiły.
Generalnie jestem pod wrażeniem, że SKODA zastosowała takie opony z nazwijmy to "wyższej" półki jeśli chodzi o technologię ich wykonania.

Malenstwo8

Bardzo fajna sprawa. Tak jak pisałem, brawa dla Skody za mobtaż takich opon.

ODPOWIEDZ