Od jakiegoś czasu (od ok 10 000 km) mam problemy ze skrzynią biegów - drugi i trzeci bieg wchodzą z oporem . Po rozgrzaniu auta jest to najbardziej odczuwalne. Trzeba użyć sporo siły żeby zmienić bieg na wyższy, podobnie jest z redukcją.
Dodam, że jeżdżę spokojnie. Przez te opory trudno jest zachować płynność jazdy (zmiana biegu trwa ułamki sekundy dłużej niż powinna).
Co jakiś czas zdarza się że po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła słychać głuche dźwięki w okolicy komory silnika (jakby ktoś przywalił młotkiem gumowym). Jeśli chodzi o skuteczność zmiany biegów to jest ok, wszystkie wchodzą. Problemem jest komfort podróżowania, szczególnie w mieście (w korkach i ciasnych uliczkach) gdzie biegi 2 i 3 są często używane.
W serwisie powiedzieli że ich zdaniem wszystko działa jak powinno i nie widzą żadnego problemu (można było się tego spodziewać). Do tego, jak na złość Kodiaq miał lepszy dzień i biegi wchodziły trochę lepiej niż zwykle ale i tak nie idealnie.
Nie chcę wyjść na jakiegoś upierdliwca ale nie spotkałem się jeszcze z tak kiepsko pracującą skrzynią biegów a jeździłem w swoim życiu wieloma autami (niekoniecznie nowymi, niekoniecznie wyższej klasy).
Czy ktoś może spotkał się z podobnymi problemami
Poza tą jedną rzeczą nie mam do auta większych uwag i ogólnie jestem zadowolony z zakupu.