Witam
Mam swojego Kodiaqa jeszcze nie tak długo bo od października... ale mam pytanie. Bo jak jeżdżę autem to ok skrzynia zmienia biegi płynnie. Natomiast jak puszcze gaz i hamuję może nie jakoś mega gwałtowanie ale średnio to odczuwam jak budą auta szarpnie mi tak jak zrzuca biegi.... tak jakby nie zdążył zredukować.... Nie wiem czy dobrze to tłumaczę.... Czy też tak macie ? Motot to 2.0 TDI 190KM , skrzynia DSG 7 biegów. Najechane mam 167000km. Chyba że ta skrzynia tak pracuje.... jak jadę delikatniej po mieście i hamowania silnikiem itd to takich szarpań nie ma.
Szarpanie DSG- też tak macie ?
-
__atomek__
- Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K
Re: Szarpanie DSG- też tak macie ?
no ale z każdego biegu na każdy?
Nie z każdego chyba nie.... muszę dokładniej zweryfikować zwrócić uwagę z którego na który.... ale na pewno przy redukcji.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Nic nie szarpie. W ogóle nie czuć redukcji biegów.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
U mnie z czasem skrzynia stawała się coraz głośniejsza ale nigdy żadnych szarpnięć. Wg mnie twój objaw może sugerować luzy w zawieszeniu. Także zawieszeniu silnika lub skrzyni. Przebieg spory a skoro nie jesteś pierwszym użytkownikiem to nie do końca wiadomo jak Misiek był traktowany wcześniej.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
a co ma zawieszenie do biegów.... u mnie jak widzę najczęsciej jest to przy redukcji z 3 na 2. Skrzynia DQ500 7 biegowa. Jak piszę z ludzmi na FB to większość osób mówi że ma podobnie.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Luz wagonowy może być inicjowany zmianą biegów w skrzyni. Nie znaczy to, że u Ciebie tak jest bo to tylko opis w internecie.
----
- maq
Przed zakupem auta, jeździłem trzema, dokładnie takimi samymi modelami L&K 1 FL 2.0 TDI 4x4. Przebiegi 16, 30 i 165 k km. We wszystkich skrzynia pracowała bez żadnych szarpnięć. Olej zdaje się wymieniałeś i wcześniej również to było praktykowane?
Oleju jeszcze ja nie zmieniałem. A był ostatnio wymieniany przy 120tys. Teraz przymierzam się u sienie. Wymieniałem olej w HALDEXie.
- maq
Przy tej operacji koniecznie trzeba porównać spuszczany olej z nowym. Pozwoli to ocenić czy coś się nie dzieje w skrzyni biegów. Tym bardziej, że ma dziwne objawy.