Radar ACC (2Q0 907 561 G)

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Heheszek
Samochód: Skoda Kodiaq

Radar ACC (2Q0 907 561 G)

Post autor: Heheszek »

Witam,
Drodzy Koledzy na 90% padł mi radar ACC ( pęknięty / nieszczelność) o numerze 2Q0 907 561 G (ten za kratka od front ass).
Zastanawiam się czy może podejść taki sam rada tylko z inna literą na końcu np: C lub J
Proszę o szybka i merytoryczna odpowiedz ponieważ za 3 dni wyjeżdżam za granice na wakacje, a boje się ze bez sprawnego radaru nie obrócę (auto stanie mi na drodze / nie odpale po dojedzie na miejsce).
Z góry dziękuje.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Re: Radar ACC (2Q0 907 561 G)

Post autor: RoznieBywa »

Moim zdaniem nie - co najwyżej możesz go zamienić na taki z ozn. "P". Używanych "G" w cenach 400-500 zł jest całkiem sporo więc w czym problem? Chyba, że myślałeś o zakupie nowego po za ASO (bo tam koszt to ponad 3 tys.) za podobne pieniądze, ale wtedy pytaj najpierw czy mają takie z oznaczeniami "VW AG" czy tylko AG bo te drugie na Ali chodzą poniżej 300 zł z dostawą i nawet tyle bym się zastanawiał czy za to dać. Trudno zweryfikować sprawność takiego elementu, a już nie raz się naciąłem chociażby na rezystorach do GM które Chińczyki sprzedają w cenach 10 krotnie niższych niż oryginały, ale jakość zastosowanych w nich ścieżek jest tak marna, że dochodzi do przepalania instalacji. Nie twierdzę, że tutaj jest podobnie, ale z radarem bym nie kombinował.

Awatar użytkownika
mackowski30
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: mackowski30 »

W zasadzie radar powinien być taki sam, jaki miałeś, ale w VAG'ach podmiana na nowszy indeks też jest możliwy (więc tu szedłbym raczej w J).
Ale pamiętaj, jak tylko go zmienisz, musisz zrobić jego kalibrację, inaczej nie będzie działać, także poszukaj przy okazji warsztatu, który Ci to ogarnie.
I ostatnia rzecz, niedziałający radar nie ma żadnego wpływu na pracę silnika itd. Po prostu będzie Ci się świecić kontrolka z błędem, a sam radar nie będzie działał, więc to jedyna niedogodność.
Możesz śmiało jechać w trasę jeśli nie ogarniesz sprawy.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Będzie działał tempomat?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Heheszek

Dziękuje za wiedzę, pomoc oraz szybką odpowiedz szanownych Kolegów (RoznieBywa, mackowski30).

Dziś wskoczyła aukcja na aledrogo radaru z końcówka G (rok starsza od mojej, ale myślę że nie ma to znaczenia) za 450 złotych. Przesyłka będzie na środę wiec powinienem zdążyć zamontować oraz sprawdzić czy wszystko działa.

Jak zamontuje to się oczywiście pochwale się.

Awatar użytkownika
mackowski30
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: mackowski30 »

Heheszek pisze:
05 sie 2024, 22:53
Dziękuje za wiedzę, pomoc oraz szybką odpowiedz szanownych Kolegów (RoznieBywa, mackowski30).

Dziś wskoczyła aukcja na aledrogo radaru z końcówka G (rok starsza od mojej, ale myślę że nie ma to znaczenia) za 450 złotych. Przesyłka będzie na środę wiec powinienem zdążyć zamontować oraz sprawdzić czy wszystko działa.

Jak zamontuje to się oczywiście pochwale się.
Pamiętaj tylko, że jakakolwiek ingerencja w radar (nawet jego delikatne przesunięcie), będzie wiązało się z koniecznością kalibracji, a to już kolejnych kilka "stówek"..

Heheszek

Dobra jest finał.

Skoda bez problemu obleciała 3000 km po Bałkanach (jedynie brak tempomatu na autostradzie przeszkadzał).

Serwis SKODA Rzeszów zażyczył sobie za adaptacje radaru 1200 zł dając gwarancje adaptacji pod warunkiem że zakupie u nich radar (nowy) za 4000 zł.
Za adaptacje mojego radaru (używanego kupionego legalnie od Pana mającego auto-szrot na allegro) za 450 zł chcą tyle samo, ale nie dają gwarancji adaptacji (a za usługę każą sobie zapłacić).

Ogólnie obleciałem 3 rzekomych mistrzów VAGu (którzy nie dali rady nic z tym zrobić) aż do momentu otrzymania telefony do Pana z Rzeszowa.
Pan Jarosław zażyczył sobie paru dokumentów z numerem części na fakturze oraz informacji o firmie która dana cześć sprzedała, gdzie następnie przystąpił do adaptacji ww. radaru
(za 800 zł).

I w tym miejscu pragnę podziękować jeszcze raz za wiedze radę Panom: RoznieBywa, mackowski30 (a jeśli ktoś potrzebuje namiar do Pana Jarosława z pod Rzeszowa to dorzucam link do firmy: https://torquefactory.eu/).

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ