Witam. Mam ubytki oleju- 0,5 l na 4000 km.
Serwis mówi, ze wszystko ok.
2.0 TDI 150 koni
Możecie mi pomóc;((
Ubytek oleju
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Ubytek oleju
Wygląda, że zgodnie z normą.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
mam ten sam silnik i mam około 0,5L na 10000km (Przejechane już 160kkm). poprzednie auto do Caddy z 2016 też 2.0TDI 102KM i tam miałem podobnie. TTTM - ten typ tak ma 
jeździć - obserwować
jeździć - obserwować
Czyli to normalne ze zawsze coś oleju się doleje czy trzeba coś z tym zrobić ?
Jaki lejecie olej ??? oryginalny vw 0w20 czy inny ??? a możne jak by inny wlał to by tak nie wpieprzał tego czarnego soku? ??
Jaki lejecie olej ??? oryginalny vw 0w20 czy inny ??? a możne jak by inny wlał to by tak nie wpieprzał tego czarnego soku? ??
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
Olej w silniku służy m.in. do smarowania a konstrukcja silnika - każdego wskazuje, że pewna jego ilość może zostać spalona.
Branie oleju przez silnik to raczej norma - jeden bierze więcej drugi mniej ale bierze olej każdy motor.
0,5 l/ 4 tys to nie jest dużo - w VW normą jest 0,5 l/tys i do tego momentu nikt w serwisie nie powie, że bierze za duzo.
Jakby Ci brał litr /tysiąc to faktycznie byłoby się czym martwić ale w Twoim przypadku daj sobie spokój ze zmartwieniami tylko obserwuj czy ilość nie zwiększa się.
Jakby silnik w ogóle nie brał oleju to bardziej bym sie tym martwił niż w Twoim przypadku.
Ja mam TDI 150 km i jeźdżę na 0W/30 wymieniając co 10 tys - pierwsze wymiany zrobiłem po 2 tys a dalej po 3 tys potem po 10 tys i tak wymieniam.
pzdr
Włodek
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz Bury_Kocur :]
-
kizior
- Samochód: Skoda, kodiaq I, 2.0 TSI DSG7, 4x4
Mam mazdę cx5 z 2016r. która od nowości zalewana tylko co rok przy przelotach 12-13 tys.km olejem 0w20. Do teraz nic nie siorbie, czyli coś nie tak z moim silnikiem ?? Miałem 6 przejazdów po 1900km na raz bez praktycznie gaszenia silnika i nic. A może wyższość Japończyków??
Dlatego twierdzenie, że jak nie bierze, to źle, to bzdura.
To samo Yaris 1.33 z 2016, teraz 45tys.km. salon zalał 5w30, przeszedłem na 0W20 -książkowe. Nic nie siorbie. Na zapytanie w serwisie Toyoty dlaczego leją 5w30?? Odpowiedź- bo można i tańszy, a jak tańszy, to klient bardziej zadowolony przy przeglądzie, bo rachunek niższy.
Dlatego twierdzenie, że jak nie bierze, to źle, to bzdura.
To samo Yaris 1.33 z 2016, teraz 45tys.km. salon zalał 5w30, przeszedłem na 0W20 -książkowe. Nic nie siorbie. Na zapytanie w serwisie Toyoty dlaczego leją 5w30?? Odpowiedź- bo można i tańszy, a jak tańszy, to klient bardziej zadowolony przy przeglądzie, bo rachunek niższy.