Usterki po przejechaniu pierwszych 10 tys. km

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
krzysztofkodiaq
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150KM STYLE

Re: Usterki po przejechaniu pierwszych 10 tys. km

Post autor: krzysztofkodiaq »

Witajcie, mój Kodiaq TDI 2.0 150KM, 20.000km przebiegu i było już kilka wizyt w serwisie, a były:

1. Zaczęło się od resetu systemu CAR CONNECT.
2. Reset radia i błąd 'emergency call' - tu myślę ważna informacja dla Wszystkich SKODA POLSKA wydała akualizację MIB-a, sterownika radia i komputera pokładowego, jednak inżynierowie nie wiedzą na razie, jak podpiąć się do KODIAQA - SERIO! - już byłem na serwisie na update, po 3 godzinach usłyszałem, że jak się dowiedzą i "przetestują" -zadzwonią podobnie,
3. Poprawka listwy chromowanej na drzwiach tylnych - odchodziła,
4. Wymiana spryskiwacza reflektora- nota bene, znów czasem wyskoczy i się nie chowa co widzę dopiero na parkingu po dojeździe,
5. Wymiana oświetlenia (latarka gniazdo) w bagażniku
6. Ostatnia awaria to zacinająca się szyba lewa kierowcy - i tu też ważna informacja - również aktualizacja oprogramowania do KODIAQ już jest.

Więcej grzechów nie pamiętam, aha, uważajcie przy sprzątaniu - bo bardzo rysują się czarne plastikowe elementy drzwi przy szybach no i chemia źle działa na te listwy "chromowane".

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

nasty
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM

Post autor: nasty »

@krzysztofkodiaq masz MY2017 czy MY2018?

mkes
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI L&K

Post autor: mkes »

BikeBert pisze:
12 lis 2017, 10:37
U mnie po 11.000 km stan płynu chłodniczego wygląda jak poniżej [zdjęcie robione przy rozgrzanym silniku].
Kontrolka się nie zapala.

Obrazek
U mnie wystąpił ten sam problem. Mam 1800 km przebiegu. Kiedy odbierałem auto w grudniu, trochę dziwny wydał mi się niski poziom płynu. Teraz wygląda to tak jak na Twoim zdjęciu. Czy dolewka coś pomogła? Czy serwis załatwia to od ręki? Czy traktowane to jest jako "naprawa gwarancyjna"?

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Układ się odpowietrza. Trzeba dolać i po sprawie. Miałem to samo w 1.5 ecoboost w Mondeo. Po 4 tys przestało w zasadzie ubywać. W nowych silnikach turbobenzynowych sprężarka chłodzona jest płynem, dlatego ubytki będą zawsze.

mkes
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI L&K

Post autor: mkes »

Malenstwo8 pisze:
05 lut 2018, 22:24
Układ się odpowietrza. Trzeba dolać i po sprawie. Miałem to samo w 1.5 ecoboost w Mondeo. Po 4 tys przestało w zasadzie ubywać. W nowych silnikach turbobenzynowych sprężarka chłodzona jest płynem, dlatego ubytki będą zawsze.
Dzięki! Poprzednim samochodem była Honda, która przez 9 lat nie straciła ani grama. Za to olej w Kodiaqu ani drgnie z maksimum, oby jak najdłużej.

Malenstwo8

mkes pisze:
05 lut 2018, 22:32
Malenstwo8 pisze:
05 lut 2018, 22:24
Dzięki! Poprzednim samochodem była Honda, która przez 9 lat nie straciła ani grama. Za to olej w Kodiaqu ani drgnie z maksimum, oby jak najdłużej.
Przez pierwsze 6 ts km tez nie zauważałem ubytków. Potem zaczęło być widać. Turbobenzyny trochę piją. To normalne.Ja w swoim dolewam 600 ml na 20.000 km. Silniki podobne choć 1.5 Eco to jednostka Forda.

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Kodiaq przebieg 21 000 km.
Jakiś tydzień temu pojawił się komunikat o usterce automatycznego elektrycznego hamulca postojowego (wersja DSG 7).
Podczas dodania gazu podczas startu spod świateł potrafił nie odpuścić. Trzeba było zgasić silnik i ponownie ruszyć bez funkcji automatycznego zaciągania ręcznego.
Wizyta na serwisie -> aktualizacja oprogramowania pomogła -> usterka nie powróciła. ;)

Radekk
Samochód: KODIAQ 2.0 TSI

Post autor: Radekk »

Mam już 20 tys i jedyna usterka to dwa razy całkowicie zablokował sie ekran radia. Po wyłączeniu silnika przeszło.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Co do poziomu płynu chłodzacego to zazwyczaj są układy ciśnieniowe, wiec należy sprawdzać poziom płynu na zimnym silniku, zresztą tak jak olej. W zbiorniku wyrównawczym jest powietrza i pod wpływem temperatury rozszerza sie tworząc poduszkę powietrzną która wpycha pod ciśnieniem płyn do układu, dlatego jak zmierzysz na gorącym silniku płynu jest mniej. Trzeba poczekac az ostygnie lub naprawde ostroznie zdiac korek, uważając aby gorące powietrze i płyn nas nie opryskały. Wtedy cisnienie wyrówna się z otoczeniem i płyn sie podniesie.
Ty mnie mniej jeśli jednak płynu jest za mało to należy to zgłosić (wycieki lub konsumpcja przez EGR lub uszczelke pod głowica).
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Malenstwo8

Prawdopodobieństwo uszczelki pod głowicą jest żadne. Pamięraj, że płyn ma rozszerzalność cieplną, więc właśnie przy dobrze odpowietrzonym układzie i nagrzanym silniku jest go optycznie więcej. Wraz ze spadkiem temperatury zmniejsza się jego objętość. A poduszka powietrzna o której puszesz, to właśnie zapowietrzenie układu. Odkręcając korek (tylko na zimnym) wyrównujesz ciśnienie układu z tym na zewnątrz. Dlatego przy gorącym płynie wykipi on zwyczajnie ze zbiorniczka. Wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz gdzie 😉

ODPOWIEDZ