NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Re: NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Post autor: michalmiko »

Dziś odwiedził mnie mój wujek Mercedesem GLA. Z ciekawości zapytałem go jak u niego działa aplikacja, mówi, że bez problemów. Nie grzebałem za bardzo w tej aplikacji, ale robi pozytywne wrażenie, chyba nawet jest więcej informacji niż w Skoda Connect. Jak zapytałem go ile kosztuje abonament na rok, to mocno się zdziwił, że chyba nic :D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

SlawekW
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: SlawekW »

U mnie Skoda Connect nie działa już 35 dni (w lutym przestało działać, po jakiś czasie samo się naprawiło a po tygodniu ponownie padło).
Wczoraj z ciekawości chciałem sprawdzić czy działają jakiekolwiek inne usługi on-line. Wciśnięcie przycisku SOS zainicjowało wybieranie numeru alarmowego (przerwałem dotykając komunikat na ekranie środkowym), dwa pozostałe przyciski (service i info) są martwe i nic się nie dzieje.

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

No samo się nic nie zadzieje. Trzeba zgłosić do serwisu, zgłosić mailem że nie działa, poprosić o rekompensatę itd. A jak liczysz na cuda, to spróbuj patentu z wyjęciem bezpiecznika. U mnie niedawno wszystko wróciło, po kilku dniach zniknęło znowu. Wyjąłem i włożyłem bezpiecznik. Po uruchomieniu pod sufitem czerwona lampka ale bez żadnych komunikatów, po kilkunastu sekundach pojawiły się wszystkie białe ikonki. I działa do teraz.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Ja zgłaszałem i dalej d..a.

Awatar użytkownika
michalmiko

Mi się dzisiaj śniło, że aplikacja zaczęła działać. Chyba za dużo myślę o tym samochodzie :D

kedzier
Samochód: Skoda

Post autor: kedzier »

Widać jak pięknie traktują klientów. Testują na użytkownikach produkt, za który jeszcze każą sobie płacić. W normalnym świecie to testerom się płaci za poświęcenie czasu i umiejętności. Mam nadzieje, że przynajmniej mechanika nie została zaprojektowana wg tej metodologii. Soft widać po akcjiach kangur, connect, że do wybitnych nie należy.

SlawekW
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: SlawekW »

D10ni pisze:
03 cze 2019, 15:16
No samo się nic nie zadzieje. Trzeba zgłosić do serwisu, zgłosić mailem że nie działa, poprosić o rekompensatę itd.
Zasadniczo masz rację. Tylko szkoda mojego czasu na przesiadywanie w serwisie Skody, który nic nie może.

Architektura systemu Skoda Connect jest prosta:

Samochód <---> Serwer SC <---> Aplikacja SC

Samochód - to nasze Kodiaq'i
Serwer SC - to system Skoda Connect
Aplikacja - to zarówno apka mobilna jak i portal Skoda Connect: https://skoda-connect.com/portal/web/guest/login
Wszędzie jest łączność dwukierunkowa (samochód przekazuje dane do SC i je odbiera, np. blokada drzwi lub trąbienie/miganie). Podobnie z apką.
I dopóki moja aplikacja nie ma łączności z serwerami Skoda Connect (a od 35 dni mam ciągle timeout'y) to nie zamierzam marnować czasu na wizyty w ASO. Bo to nic nie da - jak pokazałem wyżej.

Bojkot
Samochód: Skoda Kodiaq, 1.9 TDI

Post autor: Bojkot »

SlawekW pisze:
03 cze 2019, 13:36
U mnie Skoda Connect nie działa już 35 dni (w lutym przestało działać, po jakiś czasie samo się naprawiło a po tygodniu ponownie padło).
Wczoraj z ciekawości chciałem sprawdzić czy działają jakiekolwiek inne usługi on-line. Wciśnięcie przycisku SOS zainicjowało wybieranie numeru alarmowego (przerwałem dotykając komunikat na ekranie środkowym), dwa pozostałe przyciski (service i info) są martwe i nic się nie dzieje.
Mam dokladnie tak samo:(Po chwili radosci ze wszystko wrocilo do normy i ze moze to moj mail jednak pomogl,ale od 5 dni znowu lipa..takze znowu trzeba wypatrywac bialej ikonki auta na panelu glownym..to juz chyba nawet nie jest zenada,tylko smutek ze takie pierdoly zajmuja "inzynierom" tyle czasu..az strach pomyslec co bedzie jak sie spieprzy cos powaznego..nie wiem,nie mialem wczesniej skodziny

Awatar użytkownika
michalmiko

SlawekW pisze:
03 cze 2019, 23:57
D10ni pisze:
03 cze 2019, 15:16
No samo się nic nie zadzieje. Trzeba zgłosić do serwisu, zgłosić mailem że nie działa, poprosić o rekompensatę itd.
Zasadniczo masz rację. Tylko szkoda mojego czasu na przesiadywanie w serwisie Skody, który nic nie może.

Architektura systemu Skoda Connect jest prosta:

Samochód <---> Serwer SC <---> Aplikacja SC

Samochód - to nasze Kodiaq'i
Serwer SC - to system Skoda Connect
Aplikacja - to zarówno apka mobilna jak i portal Skoda Connect: https://skoda-connect.com/portal/web/guest/login
Wszędzie jest łączność dwukierunkowa (samochód przekazuje dane do SC i je odbiera, np. blokada drzwi lub trąbienie/miganie). Podobnie z apką.
I dopóki moja aplikacja nie ma łączności z serwerami Skoda Connect (a od 35 dni mam ciągle timeout'y) to nie zamierzam marnować czasu na wizyty w ASO. Bo to nic nie da - jak pokazałem wyżej.
Dobrze kombinujesz, ale to samochód nie łączy się z serwerami, a nie aplikacja. Aplikacja się poprawnie loguje do serwera, ale przy próbie odświeżenia danych (czyli odczytania ich z samochodu) pojawia się błąd, że czas połączenia upłynął (czy jakoś tak).

Ciekawe, czy oni z góry założyli, że usterka będzie trwała trzy miesiące i o tyle przedłużą abonamenty? Może tu jest klucz do rozwiązania ile usterka będzie trwała ;)

Awatar użytkownika
ncb
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI 190KM DSG 4x4 2019

Post autor: ncb »

Podpowiecie jak zdiagnozować problem u siebie? Ja ostatnimi dniami:
  • Zautoryzowałem aplikację w samochodzie wpisując pin w aucie z aplikacji
  • W aplikacji na Androidzie Skoda Connect widzę raporty spalania, pozycję parkowania
  • Jak miałem udostępniony internet z telefonu dla auta, to globus był normalnie na biało, ale na co dzień raczej nie będę go udostępniać, bo bateria leci szybko w dół
Może też nie do końca rozumiem, ale co takiego fajnego dają usługi online? W aucie jeszcze tam nie grzebałem specjalnie, ale widziałem parkingi, stacje paliw i pogodę czyli w sumie nic mega hiper.

ODPOWIEDZ