Częste wypalanie filtra DPF

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Częste wypalanie filtra DPF

Post autor: maq »

Mój, z obserwacji zużycia paliwa, a wskakuje mi wtedy powyżej 10 l/ 100, wypala tymczasem co 400-450 km. W tygodniu jazdy po 2-5 kilometrów i gaszenie silnika. W weekend 2-3 razy po 80 km.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piter39
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DTSB

Re: Częste wypalanie filtra DPF

Post autor: Piter39 »

Dołączam do tematu. Od 4 miesięcy jestem posiadaczem Kdiaqa 2.0 TDI silnik DTSB z 2021r. przebieg 100000 km. Mam pytanie na temat wypalania filtra dpf. U mnie wychodzi co 200 km. Obliczona masa sadzy rośnie około 10g na 100 km. Wypalanie zaczyna się jak obliczona masa dochodzi do 24 g. Filtr wypala się do 6 g. Jeżdżę głównie po mieście 10-15 km do pracy i tyle samo powrót. Spalanie około 8 l/100 km. Zapełnienie filtra popiołem to 36g. Ciśnienie na filtrze na biegu jałowym od 10 hPa po wypaleniu, do 20 hPa tuż przed wypalaniem. Pod obciążeniem mierzyłem raz - wyszło około 300 hPa przy zapełnieniu 17g. Zastanawiam się czy to normalne że wypalanie zachodzi tak często?? Przy takim samym użytkowani moja stara Octavia 2 1.6 TDI CAYC - wypalała się co 400 km. Nie wiem czy szukać usterki czy raczej to norma w tych silnikach. Jakie macie doświadczenia?

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

Mam Kodiaqa z 2019 silnik 2.0TDI 190KM kod DFHA. Przebieg ok 168000 i mam podobnie z wypalaniem DPFa jak u Ciebie. Pokonuje tak samo odcinki do pracy ok 18-19km i powrót i wydaje mi się że podobnie wygląda wypalanie co ok 200km. Zaczyna tak samo wypalać jak jest masa sadzy 24g. Wypala się chyba też podobni do ok 5-6g. Ciśnień nie sprawdzałem. Ale miałem Seata Exeo 2.0 TDI 170KM z przebiegiem jak sprzedawałem 280000 i tam wypalanie nie wykonywało się tak często. Zdecydowanie rzadziej. Pewnie u nas ten typ tak ma i tyle :)
Sprawdzałem jeszcze u siebie korekty na wtryskach i są wręcz idealne bo słyszałem że to też może wpływać na wypalanie.

Piter39
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DTSB

Post autor: Piter39 »

Dzięki za info :) U mnie też korekty na wtryskach ok. Początkowo myślałem że to wina czujnika różnicy ciśnień - jak podpinałem VCDSa, to zmierzoną masę sadzy pokazywał na minus. Zawsze myślałem że wartość obliczona sadzy powinna być mniej więcej zbieżna z wartością zmierzoną. Wymieniłem czujnik, zrobiłem adaptację, ale wartości nadał sporo się różnią. Np. zaraz po wypalaniu obliczona masa sadzy to 6g a zmierzona -9,9. Jak masa obliczona rośnie tak do około 17g to zmierzona dopiero przyjmuje wartości dodatnie np. 1,5g. Czytałem sporo postów na ten temat na grupie Audi, i tam jest podobnie. Na zrzutach z ekranów widać że te wartości przyjmują ujemną wartość. Podobno jest to związane z wersją softu w sterowniku silnika. Zauważyłem że sterownik do wypalania bierze pod uwagę tę wartość obliczona, a zatem do czego służy wartość zmierzona?? Szukam informacji na ten temat w necie ale na razie nić nie znalazłem.

ODPOWIEDZ