Przebite opona Hankook
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Re: Przebite opona Hankook
Jak dotkniesz, to ta warstwa jest lepiąca?
-
Malenstwo8
Tak, to jest taki jakby żel.
To ja trafiłem na wulkanizatora starej daty, bo też mam oponę z tym uszczelniaczem i biedak po wykręceniu śruby próbował te powłokę zeszlifować, a gdy mu się nie udało, to powiększył dziurę i włożył w nia warkocz. Naprawa była dramatyczna, ale skuteczna, bo od kilku miesięcy powietrze nie ucieka. Ciekaw jestem tylko co będzie po wymianie opon na zimowe i ponownym założeniu na wiosnę
-
Malenstwo8
Mi mój wulkanizator powiedział, że te opony są ok przy małych przebiciach. Przy dużej dziurze żel nie pomoże, a on nie będzie miał możliwości za bardzo pomóc, bo żel na to nie pozwoli. Zobaczymy. Na razie zrobiłem na nich prawie 21 kkm i są ok.
nie dramatyzujcie
, te opony się naprawia jeśli jest możliwość zastosowania łatki a żel nie uszczelnia bo za duże uszkodzenie , normalnie usuwa się z uszkodzenia żel i stosuje łatkę - na stronie Pirelli był nawet film instruktażowy naprawy
-
Malenstwo8
No, czyli takich mamy wulkanizatorów.
Pirelli , opona SEAL ( naprawa), to samo wskazuje Continentall : "Kontrola zniszczonej opony i wykonanie odpowiedniej naprawy leżą w gestii wyłącznie specjalistycznego dealera opon. Pirelli nie ponosi żadnej odpowiedzialności za czynności podjęte przez osoby trzecie. Aby naprawić oponę Seal Inside koniecznie należy usunąć warstwę uszczelniającą z przebitego miejsca aż do nieprzepuszczalnej warstwy butylu, na obszarze o takiej samej wielkości, co zastosowana łatka; po usunięciu uszczelniacza naprawa przebiega analogicznie, jak w przypadku standardowych opon bezdętkowych. Usunięcie uszczelniacza z przebitego miejsca oznacza, że miejsce to traci specjalną cechę techniczną Seal Inside. W pozostałej długości bieżnika opona nadal posiada swoje pierwotne właściwości ."
-
Malenstwo8
Dobrze, że nic się nie stało nikomu i auto cale. Widać, że opona w dobrym stanie, producent Dunlop, a i tak strzeliła. Albo stara, albo wada techniczna, ewentualnie jakaś brzytwa na drodze.