Spalanie oleju

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
damian6310
Samochód: Kodiaq 2.0 tdi polift. ...kiedys Superb 3 1,8tsi

Re: Spalanie oleju

Post autor: damian6310 »

Pytanie dotyczace oleju:
1 wymiana po 5000 tys.
Kazda kolejna 12000-15000 km
Po 50000 pierwszym raz wyswietlit sie komunikat
„SPRAWDZ POZIOM OLEJU" dolewam okoto 0,5 litra na okoto 8000 km, dziwne ze po 50000 dopiero zaczat sie problem z brakiem oleju - dodam ze silnik suchy, dodatkowo zauwazytem wypalanie sie DPF co okoto 300 -350 km (kupitem DPF control) czy mozna wiazac „branie"oleju z czestszym wypalaniem DPF ?
Czy ktos wie czemu tak mtode silniki z matym przebiegiem biora olej ?
A moze jakas odma jest winna ?
2.0 tdi rok 2022 4x4 200km

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Jersey
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 Tdi 200 KM

Post autor: Jersey »

Wg mnie tak na chłopski rozum, jak masz AdBlue to wypalanie DPF odbywa się za pomocą AdBlue w końcu po to jest , ale mogę się mylić, poza tym przy wypalaniu DPF jak dobrze kojarzę chodziło o to aby część paliwa a w konsekwencji spalin nie spalała się w silniku a dopiero w wydechu a konkretnie w DPF i tutaj to zadanie jest spełnione ale skutek uboczny to część nie wypalonego paliwa przedostaje się pomimo dużego uszczelnienia przez pierścienie tłokowe w dół do miski olejowej co powodowało zwiększenie się ilości oleju poprzez fakt zawartego w nim częściowo paliwa. Oczywiście nie skutkuje to zatarciem ale ilość poziomu oleju wzrastała, tak miałem w innym aucie w niedalekiej przeszłości który tak dopalal DPF a nie posiadał 5 wtryskiwacza bezpośrednio w DPF.

...ale rzeczywiście, co do błędnej konstrukcji odmy zgłębię temat bo na to przyznaję nie wpadłem.

Pozdrawiam

Jersey
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 Tdi 200 KM

Post autor: Jersey »

...a Kodiaq 2.0 TDI - AdBlue posiada i to fakt

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Jersey pisze:
24 lut 2025, 20:38
Wg mnie tak na chłopski rozum, jak masz AdBlue to wypalanie DPF odbywa się za pomocą AdBlue w końcu po to jest , ale mogę się mylić, [...]
Pozdrawiam
AdBlue trafia do wydechu i pomaga dopalić tlenki azotu, nie ma nic wspólnego z DPF. Wtrysk AdBlue jest przed SCR. Silniki HDi maja specjalny dodatek, Eolys, wstrzykiwany do paliwa, który zmniejsza temperature wymaganą do doapalania, ale VAG tego nie ma.

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

Czytam i jestem w szoku apropo zużycia oleju. Ciekawe ,czy gdyby podczas zakupu auta w salonie sprzedawca powiedział, że po przejechaniu przykładowej trasy Warszawa-Jurata -Warszawa trzeba będzie dolać ok. flaszkę oleju, to ktokolwiek z Was zdecydowałby się na zakup tego motoru?
Tego info ani w pięknych reklamach i kolorowych broszurach ani bezpośrednio od namawiającego na zakup i wychwalającego zalety diesla handlowca jakoś nie można uświadczyć... Mnie bardzo namawiał, rozpływając się o rewelacyjnym spalaniu, wspaniałych odczuciach z jazdy dieslem dzięki wysokiemu momentowi itd. (czego nie kwestionuję bynajmniej).
Jednak ostatecznie podziękowałem, choć wtedy bez przekonania czy aby dobrze zrobiłem, ale z perspektywy czasu, czytając posty Kolegów nie żałuję, że wybrałem PB. Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Dzisiaj dolałem kolejne pół litra po 2k km od ostatniej operacji i stan jest na połowie bagnetu. Wóz nie był w tym czasie na dłuższej wycieczce. Najwyżej 100 km za jednym razem. Poza tym kilkukilometrowe przejazdy.
Zastanawia mnie jednak coś innego. Popularność aukcji na allegro z olejem VW po 173 zł za 5 l, czy 1 l za 39 PLN. Ja bym się nie odważył takiego zalać do silnika. Wyłączenie z oficjalnej dystrybucji, czyli ASO. Drożej, ale moim zdaniem to żadna oszczędność vs ryzyko. Naczytałem się o tym jeszcze za czasów quada, do którego lałem Mutul. Było na rynku mnóstwo podróbek. W oryginalnych butelkach nawet. Nie do odróżnienia wręcz.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Spalanie oleju

Post autor: maq »

Jak oddawałem auto do serwisu VW w Piasecznie, to doradca ocenił zużycie oleju w moim aucie jako normalne dla tego silnika. Poradził i tak zrobili zalewając nowy, żeby było na bagnecie na max. Do dolnej krawędzi bezpiecznego pola jest mniej w silniku, w okolicach 0.8-1 litra. A jak mamy stan na połowie i zejdzie do alarmu na desce, to auto spali niecałe pół litra oleju. I tyle mi ubyło, jak przejechałem na przełomie roku 800 km. Wszystko gra.
Wymiana kosztowała 1021.40 z dwoma litrami na zapas.

ODPOWIEDZ