Pytanie dotyczace oleju:
1 wymiana po 5000 tys.
Kazda kolejna 12000-15000 km
Po 50000 pierwszym raz wyswietlit sie komunikat
„SPRAWDZ POZIOM OLEJU" dolewam okoto 0,5 litra na okoto 8000 km, dziwne ze po 50000 dopiero zaczat sie problem z brakiem oleju - dodam ze silnik suchy, dodatkowo zauwazytem wypalanie sie DPF co okoto 300 -350 km (kupitem DPF control) czy mozna wiazac „branie"oleju z czestszym wypalaniem DPF ?
Czy ktos wie czemu tak mtode silniki z matym przebiegiem biora olej ?
A moze jakas odma jest winna ?
2.0 tdi rok 2022 4x4 200km
Spalanie oleju
-
damian6310
- Samochód: Kodiaq 2.0 tdi polift. ...kiedys Superb 3 1,8tsi
Re: Spalanie oleju
Wg mnie tak na chłopski rozum, jak masz AdBlue to wypalanie DPF odbywa się za pomocą AdBlue w końcu po to jest , ale mogę się mylić, poza tym przy wypalaniu DPF jak dobrze kojarzę chodziło o to aby część paliwa a w konsekwencji spalin nie spalała się w silniku a dopiero w wydechu a konkretnie w DPF i tutaj to zadanie jest spełnione ale skutek uboczny to część nie wypalonego paliwa przedostaje się pomimo dużego uszczelnienia przez pierścienie tłokowe w dół do miski olejowej co powodowało zwiększenie się ilości oleju poprzez fakt zawartego w nim częściowo paliwa. Oczywiście nie skutkuje to zatarciem ale ilość poziomu oleju wzrastała, tak miałem w innym aucie w niedalekiej przeszłości który tak dopalal DPF a nie posiadał 5 wtryskiwacza bezpośrednio w DPF.
...ale rzeczywiście, co do błędnej konstrukcji odmy zgłębię temat bo na to przyznaję nie wpadłem.
Pozdrawiam
...ale rzeczywiście, co do błędnej konstrukcji odmy zgłębię temat bo na to przyznaję nie wpadłem.
Pozdrawiam
...a Kodiaq 2.0 TDI - AdBlue posiada i to fakt
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
AdBlue trafia do wydechu i pomaga dopalić tlenki azotu, nie ma nic wspólnego z DPF. Wtrysk AdBlue jest przed SCR. Silniki HDi maja specjalny dodatek, Eolys, wstrzykiwany do paliwa, który zmniejsza temperature wymaganą do doapalania, ale VAG tego nie ma.
Czytam i jestem w szoku apropo zużycia oleju. Ciekawe ,czy gdyby podczas zakupu auta w salonie sprzedawca powiedział, że po przejechaniu przykładowej trasy Warszawa-Jurata -Warszawa trzeba będzie dolać ok. flaszkę oleju, to ktokolwiek z Was zdecydowałby się na zakup tego motoru?
Tego info ani w pięknych reklamach i kolorowych broszurach ani bezpośrednio od namawiającego na zakup i wychwalającego zalety diesla handlowca jakoś nie można uświadczyć... Mnie bardzo namawiał, rozpływając się o rewelacyjnym spalaniu, wspaniałych odczuciach z jazdy dieslem dzięki wysokiemu momentowi itd. (czego nie kwestionuję bynajmniej).
Jednak ostatecznie podziękowałem, choć wtedy bez przekonania czy aby dobrze zrobiłem, ale z perspektywy czasu, czytając posty Kolegów nie żałuję, że wybrałem PB. Pozdrawiam
Tego info ani w pięknych reklamach i kolorowych broszurach ani bezpośrednio od namawiającego na zakup i wychwalającego zalety diesla handlowca jakoś nie można uświadczyć... Mnie bardzo namawiał, rozpływając się o rewelacyjnym spalaniu, wspaniałych odczuciach z jazdy dieslem dzięki wysokiemu momentowi itd. (czego nie kwestionuję bynajmniej).
Jednak ostatecznie podziękowałem, choć wtedy bez przekonania czy aby dobrze zrobiłem, ale z perspektywy czasu, czytając posty Kolegów nie żałuję, że wybrałem PB. Pozdrawiam
Marcin
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Dzisiaj dolałem kolejne pół litra po 2k km od ostatniej operacji i stan jest na połowie bagnetu. Wóz nie był w tym czasie na dłuższej wycieczce. Najwyżej 100 km za jednym razem. Poza tym kilkukilometrowe przejazdy.
Zastanawia mnie jednak coś innego. Popularność aukcji na allegro z olejem VW po 173 zł za 5 l, czy 1 l za 39 PLN. Ja bym się nie odważył takiego zalać do silnika. Wyłączenie z oficjalnej dystrybucji, czyli ASO. Drożej, ale moim zdaniem to żadna oszczędność vs ryzyko. Naczytałem się o tym jeszcze za czasów quada, do którego lałem Mutul. Było na rynku mnóstwo podróbek. W oryginalnych butelkach nawet. Nie do odróżnienia wręcz.
Zastanawia mnie jednak coś innego. Popularność aukcji na allegro z olejem VW po 173 zł za 5 l, czy 1 l za 39 PLN. Ja bym się nie odważył takiego zalać do silnika. Wyłączenie z oficjalnej dystrybucji, czyli ASO. Drożej, ale moim zdaniem to żadna oszczędność vs ryzyko. Naczytałem się o tym jeszcze za czasów quada, do którego lałem Mutul. Było na rynku mnóstwo podróbek. W oryginalnych butelkach nawet. Nie do odróżnienia wręcz.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Spalanie oleju
Jak oddawałem auto do serwisu VW w Piasecznie, to doradca ocenił zużycie oleju w moim aucie jako normalne dla tego silnika. Poradził i tak zrobili zalewając nowy, żeby było na bagnecie na max. Do dolnej krawędzi bezpiecznego pola jest mniej w silniku, w okolicach 0.8-1 litra. A jak mamy stan na połowie i zejdzie do alarmu na desce, to auto spali niecałe pół litra oleju. I tyle mi ubyło, jak przejechałem na przełomie roku 800 km. Wszystko gra.
Wymiana kosztowała 1021.40 z dwoma litrami na zapas.
Wymiana kosztowała 1021.40 z dwoma litrami na zapas.