Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Re: Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Post autor: Everred »

Dziwne bo sucha skrzynia miała być tylko w 1.4 TSI i to był główny argument dla którego wziąłem 2.0TSI bo podobnie jak 2.0TDI (ale nie lubię diesli) mają mokrą skrzynię o oznaczeniu DQ600. Chyba że odnosi się to do 2.0 TDI 190 KM, może ten diesel 150-konny ma też suchą? Nie wiem ale ja nie mam żadnego szurania w mojej przy zmianach.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

Widać - będę musiał zasięgnąć porady nie tam gdzie zakupiłem hm....

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Everred pisze:
16 paź 2017, 7:19
Dziwne bo sucha skrzynia miała być tylko w 1.4 TSI i to był główny argument dla którego wziąłem 2.0TSI bo podobnie jak 2.0TDI (ale nie lubię diesli) mają mokrą skrzynię o oznaczeniu DQ600. Chyba że odnosi się to do 2.0 TDI 190 KM, może ten diesel 150-konny ma też suchą? Nie wiem ale ja nie mam żadnego szurania w mojej przy zmianach.
Z tego, co czytam o 2.0 TSI, to, (http://www.skoda.gr/shared/SiteCollecti ... -09-01.pdf)
Sprzęgło:
two coaxial dry multiple-disk clutch, electro-hydraulically operated
Skrzynia biegów:
automatic 7-speed, DSG with Tiptronic manual gear changing

Czyli sprzęgło jest suche, wielomasowe.
DO developer

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Było o tym wcześniej. Kodiaq ma we wszystkich wersjach mokre sprzęgła. Wszystkie disle i 2.0 tsi 7 biegowe, pozostałe tsi 6 biegowe.

envies
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI Style/Business Grey/Crater

Post autor: envies »

Ze specyfikacji powyżej wynika coś innego.

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Koncern Vw ma tylko jedną skrzynię na suchych sprzęgłach. Jest to 7 biegowa z maks momentem 250nm. Do 2.0tsi się ona nie nadaje bo on ma 320nm. Podobnie jak do wszystkich disli. Do słabszych benzynowych teoretycznie by ją można włożyć, ale wg spec są to skrzynie 6 biegowe, które vw miał tylko w wersji mokrej.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

lighting pisze:
16 paź 2017, 8:15
Everred pisze:
16 paź 2017, 7:19
Z tego, co czytam o 2.0 TSI, to, (http://www.skoda.gr/shared/SiteCollecti ... -09-01.pdf)
Sprzęgło:
two coaxial dry multiple-disk clutch, electro-hydraulically operated
Skrzynia biegów:
automatic 7-speed, DSG with Tiptronic manual gear changing

Czyli sprzęgło jest suche, wielomasowe.
Raczej na pewno te informacje w PDFie są błędne. VAG miało tylko jedną wersję suchego DSG o którym pewnie większość słyszała same negatywne informacje bo nie potrafiło dotrwać do 150 tys. km.

Wiem, że wikipedii nie można do końca ufać ale:
https://en.wikipedia.org/wiki/Direct-sh ... G_variants

Jest tylko jedna sucha i na pewno nie ma jej w Kodiaqu 2.0 TSI bo ma o 70Nm więcej niż limit dla tej skrzyni. Pomyliło mi się oznaczenie DQ500 to jest to co ma Kodiaq - do 600Nm 7 biegów.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Okaże się na 100%, jak komuś padnie i będzie wymieniał ;)
DO developer

Arturro
Samochód: Kodiaq 2.0TSI DSG

Post autor: Arturro »

Witam Wszystkich

No więc widzę że temat się rozwinął :) i dobrze i pięknie, ale winien wam jestem finał bo dziś odebrałem auto. Część wymieniona po interwencji w centrali w Poznaniu dosłali ją na drugi dzień do serwisu (stało dwa tygodnie i 3 dni). Auto na razie jeździ poprawnie. Po uruchomieniu na zimnym mam wrażenie że trochę nie równo chodzi ale zaraz wyjdę na jakiegoś nadwrażliwego pajaca więc będę obserwował.
Żeby nie było lekko serwis oczekiwał że zapłacę im za uto zastępcze po 50 pln za dzień i tu uwaga w OWG Skoda jest zapis ( sprawdźcie to ) że w asistance tylko na 3 doby a potem serwis może dać ale nie musi. Więc zaczęła się przepychanka. W związku z tym że źle trafili, poprosiłem o regulamin serwisu i wskazanie jasno zapisu dot. aut zastępczych, oraz mój podpis że się z nim zapoznałem. Nie wiedzieli jak z tego wybrnąć więc poprosiłem o wydanie kluczyków. Był jakiś opór ale po ponownej interwencji w Poznaniu wydali bez mrugnięcia i przeprosili. Tego nie rozumiem żeby choć słowem wspomnieli przy wydawaniu.

Kochani kończąc wątek (auto mam od kwietnia ) - świetne auto, obawiam się bardzo o skrzynię, zniesmaczony bardzo serwisem gwarancyjnym i obsługą będę dalej obserwował i dzielił się zwami doświadczeniami.

Pozdrawiam

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

Z nowymi modelami może trochę coś wyjść czasami - choroby wieku dziecięcego - miejmy nadzieję że nie będzie niespodzianek - piękne auta - o mało nie kupiliśmy VW Tourana jak poprzednio ale jak zobaczyłem Kodiaqa to aż serce powiedziało - TO .
Swoją drogą w serwisie poinformowano mnie że oleju w tej skrzyni nie zmienia się a olej jest tylko w mechatronice no i teraz już nie wiem na 100 % - chyba trzeba będzie kopnąć się do Czech - auto mam od 7 lipca - chyba nie wkładają dwóch rodzajów skrzyń - mam napęd tylko na przednią oś i może to tu jest myk.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ