Skoda Connect

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Skoda Connect

Post autor: MałGorzata »

U mnie działało do wczoraj czyli przez 3 dni. Rano wyskoczył błąd systemu SOS. Górna kontrolka zaświeciła się na czerwono, po wyłączeniu/włączeniu zapłonu zaświeciła się na zielono i od tego czasu system nie zlicza przebiegów, pozycji parkingowej itp. Zniknęła też ikonka od systemu Connect na ekranie. Usługi przez WLAN działają.

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mike
Samochód: Kodiaq

Post autor: Mike »

Ja w sprawie Skod Connect byłem dziś 3h w serwisie i nic nie dało. Pan potem mi powiedział że Skoda Connect działa tylko z dodatkową kartą SIM.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Skoda Connect a Infotainment Online to dwie różne usługi. U mnie pierwsza przestała dzialać po 3ech dniach. Druga działa - właśnie na dodatkowej karcie SIM.

A dokładnie przestały działać usługi z działu 'Remote Access' obsługiwane przez wbudowany SIM. Jutro serwis. Pochwalę się jak będę po :)
----

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

A ja się pochwalę, że przejechałem już prawie 7000 i jeszcze tego nie odpaliłem... i chyba nie spieszno mi żeby to uruchomić. Pewnie niektórzy powiedzą, że nie wiem co tracę... ale ja wolę jeździć niż siedzieć w serwisie

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Trochę zastanawia mnie (jako informatyka) kwestia ochrony danych osobowych. Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale przy pomocy karty SIM do Care Connect (tej wbudowanej) jesteśmy namierzani i wiemy gdzie jest kodiaq bez używania GPS. Ponieważ aplikacją Škoda Connect możemy wyciągnąc na bieżąco także inne informacje o aucie (a nawet zatrąbić autem z telefonu :) ) zastanawiam się na ile te dane są chronione przez serwery Škody.

Postaram się więcej dowiedzieć w tym temacie.
DO developer

Awatar użytkownika
MałGorzata

Jest w ustawieniach opcja 'tryb prywatny' wtedy system przestaje działać :)
----

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

MałGorzata pisze:
11 lip 2017, 20:17
w którym miejscu tego szukać?

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

lighting pisze:
11 lip 2017, 17:41
Trochę zastanawia mnie (jako informatyka) kwestia ochrony danych osobowych. Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale przy pomocy karty SIM do Care Connect (tej wbudowanej) jesteśmy namierzani i wiemy gdzie jest kodiaq bez używania GPS. Ponieważ aplikacją Škoda Connect możemy wyciągnąc na bieżąco także inne informacje o aucie (a nawet zatrąbić autem z telefonu :) ) zastanawiam się na ile te dane są chronione przez serwery Škody.

Postaram się więcej dowiedzieć w tym temacie.
Użytkownicy chcący korzystać z tego dobrodziejstwa musieli podpisać zgodę na przetwarzanie tych danych. Odnośnie bezpieczeństwa danych od maja 2018 wchodzi w życie ujednolicona, bardzo restrykcyjna ustawa w obrębie UE o przetwarzaniu danych osobowych i będą się sypać gigantyczne kary za kiepskie wyniki podczas kontroli, które będą mogły być przeprowadzane spontanicznie. Też jestem z branży i widzę, słyszę już teraz jak firmy informatyczne pomalutku zmieniają procedury aby wyrobić pewne nawyki wśród pracowników ponieważ głupi brak rejestracji wejścia/wyjścia na obszar przetwarzania danych osobowych, który swoją drogą będzie musiał być oznakowany i zabezpieczony, brak identyfikatora u pracownika będzie powodował straty dla całej firmy, w skrajnych przypadkach do 4% zeszłorocznego dochodu przedsiębiorstwa, co może położyć nawet dużych graczy na rynku. Po ostatnich problemach w grupie VW myślę, że jednak nie strzeliliby sobie w drugie kolano wdrażając takie rozwiązania bez wcześniejszych audytów...

Awatar użytkownika
MałGorzata

Rafał pisze:
11 lip 2017, 21:04
MałGorzata pisze:
11 lip 2017, 20:17
w którym miejscu tego szukać?

Obrazek

picture hosting
----

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

nie znalazłem takiej opcji..
poproszę dokładniej jeśli to nie problem

ODPOWIEDZ