Traffic Jam Assist nie prowadzi po torze

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
AROO
Samochód: Kodiaq STYLE 2.0 TSI 4x4 DSG

Re: Traffic Jam Assist nie prowadzi po torze

Post autor: AROO »

PiotrekM pisze:
08 sty 2018, 22:18
W instrukcji jest napisane, że po postoju dluzszym niz 3s, system sam nie ruszy, chociaz działa. Trzeba musnąć gaz lub zrobić resume dźwignią tempomatu. A działa także przy startstop włączonym. Uruchamia silnik jak samochód przed nami ruszy.

U mnie to działa ok, nie działa tylko kręcenie kierownicą poniżej 60km/h. Mam zawsze wtedy żółtą lampkę LineAssist.
No właśnie a nie mógł by sam startować po tych 3 s.??
Może w przyszłości poprawią ten mankament.
Muszę spróbować z tą dźwignią czy u mnie też zadziała.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Te 3s można ponoć zmienić kodowaniem, nawet na 30s. Ale samo ograniczenie jest z powodów bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
AROO
Samochód: Kodiaq STYLE 2.0 TSI 4x4 DSG

Post autor: AROO »

Generalnie w korku zazwyczaj te przerwy trwają krócej niż 30 s ale zdecydowanie dłużej niż 3s. Myślę że tak 10-20 s rozwiązałoby problem.

Zanim moja gwarancja się skończy może ktoś już rozkoduje to na 30 s wiec będę musiał zrobić update oprogramowania:) Pewnie dołożę jeszcze automatyczną zmianę świateł (auto light assist) .

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

wszystkie te funkcje ma taksówkarz :lol: i jak nie jeździ się daleko to wychodzi taniej niż swoje auto, wygodniej na tylnym siedzeniu, gazetę można poczytać i nie trzeba mieć kolejnych kilku systemów do parkowania :lol:

gdzie ta frajda z jazdy, gaz, sprzęgiełko, redukcja, i do dechy no gdzie :?:

ech... jeszcze kiedyś taki ......

chaotic.frakir
Samochód: Skoda Octavia II, 1.9 tdi

Post autor: chaotic.frakir »

@Wuwu rozmawiamy o jeździe w korku, gdzie dość trudno czerpać "przyjemność z jazdy"

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

chaotic.frakir pisze:
09 sty 2018, 11:34
@Wuwu rozmawiamy o jeździe w korku, gdzie dość trudno czerpać "przyjemność z jazdy"
W Kodiaq'u jest to jednak dość przyjemne :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

chaotic.frakir

MałGorzata pisze:
chaotic.frakir pisze:
09 sty 2018, 11:34
W Kodiaq'u jest to jednak dość przyjemne :)
Jeśli tak jest, to nie mogę się doczekać ;)

herrradek
Samochód: KODIAQ 2.0 TSI STYLE DSG 4X4

Post autor: herrradek »

Jak ktoś z was dowie się jak przekodować 3 sek na 30 sekund - dajcie prosze znac - byloby to bardzo przydatne. To taka namiastka Tesli :-)

chaotic.frakir

Czy znajdzie się na forum ktoś, kto zamawiał auto w zeszłym roku, przed wprowadzeniem nowego cennika w którym pojawiło się Trafic Jam Assistant i komu działa poprawnie tak jak opisano w instrukcji?
Ja zamówiłem w październiku i wtedy nie było takiej opcji w cenniku jak teraz. Mam nadzieję, że przy produkcji w tym roku, TJA będzie dostępny bez żadnych dodatkowych opłat...

Awatar użytkownika
Nela
Samochód: Skoda KODIAQ 2.0 TSI 180 KM 4x4 Dsg 7-os. 2017

Post autor: Nela »

Hej. Mam z 2017 roku. Przed odbiorem dopytałem jeszcze w wirtualnym salonie Skody : )) ( jadąc pociągiem po odbiór auta, nie żebym wcześniej o tym pomyślał)- jeżeli macie Kodiaqa wyposażonego w ACC + LA + DSG !! = Traffic jam assist : ))

U mnie jest i delikatnie rzecz ujmując działa genialnie : ))) może nawet coś nagram w tygodniu i wrzucę. Wystarczy trzymać kierownicę dosłownie kciukiem, a resztę system załatwia. Trzyma auto między liniami, zwalnia i zatrzymuje się. Powyżej 3 sekund jeżeli chcemy ruszyć musimy delikatnie dotknąć gaz, żeby wysłać sygnał do auta: jestem obecny, czuwam : ))
Całość nie zastąpiła mnie jako kierowcy, ale musze powiedzieć że niesamowicie odpręża na trasie kiedy trzymając kciukiem kierownicę, auto samo zakręca w łukach itd itd. ( należy dodać, że skoro jechałem pierwszy raz to oczywiście moje oczy cały czas wędrowały w kierunku ekranu wyświetlacza, przecież tam jest tyle do ustawienia i sprawdzenia : ))) ) - generalnie system super.
Reasumując: jeżeli masz TJA auto samo utrzyma się między liniami, asmo przyspieszy i zwolni a także zatrzyma się i ruszy ( do 3 sek lub za pomocą muśnięcia gazu )

Dopytałem też dlaczego w obecnym cenniku TJA pojawił się osobno w pakiecie - pan mi wyjaśnił że to tylko w celu pokazania, że jest. Nie ma za niego dopłaty, jeżeli ktoś wykupi sobie oddzielnie zamiast pakietu ( chyba bezpieczeństwa ) ACC + LA + DSG to i tak będzie miał TJA : ))

Inna kwestia, to nie dałem rady wymusić wczoraj na aucie Emergency Assist, teoretycznie posiadając ACC+LA+DSG powinien przy moim braku rekacji ( puściłem kierownicę, LA trzymał mnie na drodze a tempomat sam utrzymywał prędkość ) zatrzymać auto - jednak początkowo piszczał, potem delikatnie podszarpywał autem, a gdy nadal go ignorowałem zamiast się zatrzymać wyłączył tylko LA a tempomat nadal gnał !!! - prosto w przepaść : )) Jeszcze ten temat rozkminię : ))
Skoda Kodiaq 2017 2.0 TSI 180 KM 4x4 Dsg 7-os Błękit Lava Met :)) Wielkopolska

ODPOWIEDZ