Błędy: Lane Assist niedostępny, Travel Assist niedostępne, Front Asist niedostępne, Usterka systemu start stop

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
floox
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TDI (SPRZEDAM!!!)

Re: Błędy: Lane Assist niedostępny, Travel Assist niedostępne, Front Asist niedostępne, Usterka systemu start stop

Post autor: floox »

Generalnie wszystkie te systemy są powiązane z ABS. Może być coś z wieńcem impulsowym na którejś piaście (dostał czymś, ukruszył się, albo jest za duży luz na łożysku - najczęściej prawy przód) lub z samym czujnikiem ABS. Jeśli ten system nie działa - wszystkie pozostałe samochód odłączy.

Pzdr Flx

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

VoytaZ
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG

Re: Błędy: Lane Assist niedostępny, Travel Assist niedostępne, Front Asist niedostępne, Usterka systemu start stop

Post autor: VoytaZ »

Może trochę za późno ale ostatnio był ten sam problem ze służbową octavią. Wymiana czujnika ABS pomogła. Został uszkodzony podczas wymiany opon.
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

A wywalał Ci błąd czujnika ABS ?

Piotr0700
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 tsi

Post autor: Piotr0700 »

Podepnę się do tematu.
U mnie z rana pojawiła się choinka kontrolek od usterki skrzyni, poprzez ABS, awarie świateł itp. Po dwóch dniach jazdy check znikł ale w historii (Car scanner) mam pełno wpisów (chyba jako archiwalne). Moje pytanie czy mogę skasować te błędy bym miał czystość i higienę?
Pozdrawiam

dawidt3
Samochód: Jeszcze szukam

Post autor: dawidt3 »

Ja mam zawsze błąd front assist w lesie. Ma dzialke z doajzdem lesna droga i co ciekawe blad jest zawsze jak jade „z” i tylko wyjade z lasu niknie…. Nie umiem tego zrozumiec :D :D :D

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

Miałem identyczny problem z choinką na kokpicie. Okazało się, że problem spowodował zatkany kanał (rurka?) odprowadzający wodę z szyberdachu. Woda dostała się do wnętrza w okolice lewego progu. Obok lewej szyny fotela kierowcy idzie wiązka i tam jest kostka. Zamoczona powodowała wszystkie problemy. Osuszenie wnętrza rozwiązało problem.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Szyberdachy to tylko kłopoty, szczególnie jak są dwa :-P
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

Podepnę się pod temat. Po ponad roku byłem na serwisie przy 30k przebiegu i od tego czasu notorycznie wyskakuje mi błąd lane assist.
Nic więcej, tylko to.
Dodatkowo wycieraczki same przecierają (tak jakby "myślał" że czujnik/kamera jest brudna i trzeba przetrzeć szyby, bo automatyczne wycieraczki mam wyłączone).

Przez ostatni rok nic takiego nie miałem, czasem się coś wyświetlało jak radar był upaćkany mocno od owadów albo szyba, albo jak była mocna zima i śnieg dużo padał.
Ale tutaj samochodzik czysty i teraz niemal przy każdej podróży nawet krótkiej po jakimś czasie wyskakuje błąd lane assist. Czasem uda mi się ujechać 30 -50 km a czasem po 2 km błąd albo zaraz po odpaleniu.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Oczywiście auto na gwarancji więc kontakt do serwisu będzie tak czy siak, ale już mnie to męczy więc pytam. :D

Może po prostu odłączyć akumulator na jakiś czas aby się "zresetował" ? Czy to mi nie wpłynie na gwarancję? :lol:
Albo da się może jakoś wymusić aktualizację?

ODPOWIEDZ