Awaria skrzyni biegów

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
MarioBolo
Samochód: SKodiaQ 2.0 TDI DSG 4x4 Style

Re: Awaria skrzyni biegów

Post autor: MarioBolo »

Cześć!
ja mam podobny problem.
Kodiaq 2018 r., 125k przebiegu, 2.0 TDI 4x4, 7biegowa DSG DQ500.
Była planowa wymiana oleju w skrzyni po 120k przebiegu w Serwisie Skody w Krakowie.
Miesiąc jeździłem OK . a potem się zaczęło...

Skrzynia wchodzi w tryb awaryjny (nie działa wsteczny, parzyste i wysokie) działają tylko 1 i 3 bieg.
Po wyłączeniu silnika temat znika, ale po pewnym czasie znowu wyskakuje z coraz większą częstotliwością.

Serwis Skody twierdzi, że mechatronika do wymiany i woła 7 tysi.
Po podłączeniu do VCDS wyskakuje błąd 10748 - Clutch 2 Closes Inintentionally P176F 00.

Nie wiem czy to jak w przypadku wyżej opisanym ECU mechatroniki, wadliwe czujniki ciśnienia czy jeszcze coś innego...
Będę wdzięczy za pomoc i info czy ktoś miał coś podobnego czy to któraś z opcji powyżej czy coś innego i gdzie w Krakowie lub okolicach najlepiej się mogą zająć problemem.

Pozdrawiam,
Mario
Kodiaq Style 2.0 TDI 4x4 7DSG

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piotrula
Samochód: Skoda Kodiaq rs 2.0 tsi

Post autor: Piotrula »

No to ja dzisiaj znowu byłem w aso i wyskoczyl im sporadyczny brak komunikacji z pompą cos tam w poniedziałek lub wtorek mają zdecydować czy wymieniać. Ale to na gwarancji wiec nie bedzie mnie to bolało.

Piotrula
Samochód: Skoda Kodiaq rs 2.0 tsi

Post autor: Piotrula »

MarioBolo pisze:
17 lip 2026, 13:26
Cześć!
ja mam podobny problem.
Kodiaq 2018 r., 125k przebiegu, 2.0 TDI 4x4, 7biegowa DSG DQ500.
Była planowa wymiana oleju w skrzyni po 120k przebiegu w Serwisie Skody w Krakowie.
Miesiąc jeździłem OK . a potem się zaczęło...

Skrzynia wchodzi w tryb awaryjny (nie działa wsteczny, parzyste i wysokie) działają tylko 1 i 3 bieg.
Po wyłączeniu silnika temat znika, ale po pewnym czasie znowu wyskakuje z coraz większą częstotliwością.

Serwis Skody twierdzi, że mechatronika do wymiany i woła 7 tysi.
Po podłączeniu do VCDS wyskakuje błąd 10748 - Clutch 2 Closes Inintentionally P176F 00.

Nie wiem czy to jak w przypadku wyżej opisanym ECU mechatroniki, wadliwe czujniki ciśnienia czy jeszcze coś innego...
Będę wdzięczy za pomoc i info czy ktoś miał coś podobnego czy to któraś z opcji powyżej czy coś innego i gdzie w Krakowie lub okolicach najlepiej się mogą zająć problemem.
Jeżeli chodzi o Twój przypadek to nie mam pojęcia ale jedno mogę doradzić skrzynia jest kosztowna jak zrobisz w aso to masz tez gwarancję a jak ktos inny sie za to weźmie po kosztach to nie wiem czy taniej Cie wyjdzie. Pewnie bedzie szedł metoda prób i błędów a to tez bedzie kosztowało.

ODPOWIEDZ