Witam wszystkich,
Niedługo wybieram się swoim autem (Skoda Kodiaq 2021 2.0 TSI 4x4) w rejony gdzie warto w zimie mieć łańcuchy na wyposażeniu. Przy poszukiwaniach odpowiednich łańcuchów okazało się że w tym aucie przy moim rozmiarze opony 235/50 R19 wg instrukcji nie powinno sie zakładać łańcuchów ktore zachodzą za opone (czyli praktycznie wszystkie budżetowe produkty w które celowałem). Jedyne rozwiązania to wątpliwy autosock (tekstylne) lub Konig rozwiazanie oscylujące cenowo około 2k pln.
Czy ktoś z Was zakładał zwykle łańcuchy np 9mm? Na forum jest jeden post potwierdzający że nic złego sie nie stało przy odpowiednim wyregulowaniu (naciągnięciu). Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Łancuchy śniegowe Kodiaq opona 235/50 R19
Re: Łancuchy śniegowe Kodiaq opona 235/50 R19
Też mam opony 235/50 R19, przerabiałem temat łańcuchów w poprzednim sezonie
Teoretycznie powinno używać się tylko łańcuchy niezachodzące na wewn. stronę koła czyli: Pewag Servostar, Pewag Servostar SUV, Pewag Servostar X, Thule König K-SUMMIT itp. Cena ok. 2300 zł
Niektórzy używają łańcuchy z ogniwami 9 mm (standard to 13 mm), np. Pewag Ice Star 79 za 245 zł i podobno miejsca za kołem wystarczy. Ja nie ryzykowałem i kupiłem dużo droższe Pewag Servo Sport RSS 79. Udało mi się je kupić za 730 zł ale zwykle są za ok. 900 zł. Od wewnętrznej strony mają ogniwa 7 mm (od zewnętrznej 9 mm), dodatkowo mają sprytny samonapinający system i ochronę felg (niebieskie plastikowe elementy po zewn. obwodzie, łańcuch nie dotyka felgi).

Teoretycznie powinno używać się tylko łańcuchy niezachodzące na wewn. stronę koła czyli: Pewag Servostar, Pewag Servostar SUV, Pewag Servostar X, Thule König K-SUMMIT itp. Cena ok. 2300 zł
Niektórzy używają łańcuchy z ogniwami 9 mm (standard to 13 mm), np. Pewag Ice Star 79 za 245 zł i podobno miejsca za kołem wystarczy. Ja nie ryzykowałem i kupiłem dużo droższe Pewag Servo Sport RSS 79. Udało mi się je kupić za 730 zł ale zwykle są za ok. 900 zł. Od wewnętrznej strony mają ogniwa 7 mm (od zewnętrznej 9 mm), dodatkowo mają sprytny samonapinający system i ochronę felg (niebieskie plastikowe elementy po zewn. obwodzie, łańcuch nie dotyka felgi).

Jeszcze uwaga odnośnie Autosock: w całej Europie są dozwolone jako zamiennik łańcuchów oprócz Austrii.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Jako że zakup jest do użytku okazjonalnego i tak naprawdę żeby były w bagażniku na wszelki wypadek kupię pewnie jakieś o grubości 9mm pasujące do rozmiaru koła. Zastanawiam się tylko na ile przejmować się tym że w większości takich modeli jest ograniczenie wagowe samochodu (przy łańcuchach 9mm) które Kodiaq przekracza....
Nigdzie nie znalazłem informacji o ograniczeniach wagowych dla moich Pewag Servo Sport RSS 79. Zakładam, że cienkie łańcuchy są dużo droższe bo zrobione z lepszej stali żeby wytrzymałość była podobna jak tańszych ale grubszych. Kodiaq nie jest też wyjątkowo ciężki. Mój waży 1800 kg.
Faktycznie niecałe 1800kg, zmylilo mnie gdzies w internecie źródło gdzie było wpisane wiecej. Łańcuchy kupione (wlasnie te Pewag Ice Star 79) , dziekuje za pomoc!