Spalanie oleju

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Jersey
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 Tdi 200 KM

Re: Spalanie oleju

Post autor: Jersey »

...hmm, ciekawe, czy jak byś przyszedł po kupno nowego modelu i w umowie zakupu zawartł taką klauzulę że jeśli auto będzie wymagało dolewek oleju to podlega zwrotowi, czy by się na to zgodzili ???
Ja na miejscu sprzedawcy bym się na to nie zgodził, ale zawsze można próbować

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Użytkownicy TDI 200, na innych forach podają zużycie oleju od ok. 1 litra na 3000 km. Niemal wszyscy natomiast piszą, że trzeba dolewać.

Awatar użytkownika
maq

Byłem w serwisie VW w Piasecznie zapytać. Mają autoryzację Skody. Pani w recepcji klikała w komputerze i rzekła, że norma w moim aucie, to 0,5 l na tysiąc km. Jak mam ochotę brzęczeć, to wymiana oleju na mój koszt, jeździmy i sprawdzamy ile samochód wypił mazidła. Zrozumiałem, że ja będę jeździł, nie oni ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jersey

...nooooo kolego, możesz czasami się mylić, ale przypominam, norma wg instrukcji obsługi i katalogu to wg moich informacji 1 l./1000 km, zatem bardzo dużo. Tak niestety zabezpieczył się ASO przed nabywcami. Niestety nikt tego nie sprawdza a dowiadujesz się dopiero jak już kupisz i jeździsz.

Ale życzę powodzenia oczywiście.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maq

Spalanie oleju

Koooo….. lego (w sumie mogliby takie klocki sprzedawać, KoLego) przekazuję informacje z autoryzowanego serwisu. Sam tego nie wymyśliłem. Powtarzam co mi powiedziano. Pół litra na tysiąc, jak flaszka. A tu się mylić nie mogę ;)

Jersey

...w takim razie, wychodzi na to że " co kraj to obyczaj" , reasumując, ja również mam tą informację z ASO ale w miejscowości Leszno.
Pozdrawiam

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

W instrukcji Audi 100C3 2.3E lat temu 31, była również informacja, że silnik może pobierać do 1 litra na 1000km :) także żadna to nowość w motoryzacji nie jest

Jersey

W dobie dzisiejszych czasach gdzie dokładność spasowania elementów jest do nanometra a technologia prze mocno na przód, oraz biorąc pod uwagę że inne modele i marki albo nie biorą grama oleju lub biorą kilka setek od wymiany do wymiany oleju, nie nazwał bym tego żadna nowość a wręcz przeciwnie że to nietypowe zaskoczenie.
Powinni napisać że dolewać olej a co 30.000 km wymienią filrty a olej dadzą w bańce aby dalej sobie dolewać - wg mnie wówczas była by klarowna sytuacja, ale może inni się wypowiedzą na ten temat co myślą.
Pozdrawiam oczywiście innych zainteresowanych

Awatar użytkownika
maq

Spalanie oleju

Pociągnę temat w serwisie i dam znać. Niedługo wymienię olej po kolejnych 10k i poproszę o weryfikację jego zużycia. Będziemy testować. Za mało jeszcze przejechałem, żeby mieć wyrobione zdanie na ten temat w moim aucie. Mam jednak wrażenie, że wypił mi litr, jak pojechałem w trasę blisko tysiąc km po autostradach, 150/160. Niewiele przed nią sprawdzałem na bagnecie i było około połowy. Po ostatniej dolewce i kolejnych 500 km leniwej jazdy olej trzyma poziom.

ODPOWIEDZ