Wyłączenie automatycznego rozpoznawania znaków drogowych

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
ctomczyk
Samochód: Kodiaq, 2023, 2.0 TDI 200 KM

Wyłączenie automatycznego rozpoznawania znaków drogowych

Post autor: ctomczyk »

Witam.

Mam opcję rozpoznawania znaków drogowych w Kodiaqu 2.0 TDI Sportline (wrzesień 2023), ale nie idzie w żaden sposób tego wyłączyć. Podjechałem do autoryzowanego serwisu i powiedziano mi, że moje auto załapało się na dyrektywę unijną, która nie pozwala na odblokowanie tej funkcji.

Trochę absurd, bo ta idea tej funkcji wydaje się być w porządku, ale jej działanie jest słabe w zderzeniu z rzeczywistością. Stąd chciałem ją wyłączyć, ale nie idze :/

Czy ktoś poradził sobie z takim problemem?

Pozdrawiam.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Juiceman
Samochód: KODIAQ L&K 2.0 TDI 4X4 MR20

Re: Wyłączenie automatycznego rozpoznawania znaków drogowych

Post autor: Juiceman »

Wybacz ale co to rozpoznawanie znaków daje po za tym że widzisz to na desce? Pytam się bo ja ma modelowo rocznik 2020, więc może coś zmienili w tym czasie.

lpt
Samochód: Kodiaq I 2023 L&K 2.0 TSI

Post autor: lpt »

U mnie (też rocznik 2023) tempomat dostosowuje prędkość do znaków. Bywa to bardzo wygodne, ale czasem jak złapie 50km/h na autostradzie to nie jest przyjemnie. Nie mam pomysłu jak to wyłączyć.

__atomek__
Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K

Post autor: __atomek__ »

Wchodzisz w menu w asystenci i w ustawieniach tempomatu możesz to zmienić

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

u mnie auto z grudnia 22, szczęśliwie w menu mogę to dziadostwo wyłączyć, nie wyobrażam sobie tego inaczej . Samo rozpoznawanie znaków jest mocno niedoskonałe wg mnie i nieprecyzyjne, np. na drodze szybkiego ruchu nagle łapie i pokazuje dozwoloną prędkość 30 z drogi technicznej /bocznej - w połączeniu z innymi asystentami jazdy auto by zwolniło i stworzyło zagrożenie, dlatego bezwzględnie wyłączam to dziadostwo. Dla mnie szok , że nie można tego wyłączyć, trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę to co napisałem.
Marcin

ODPOWIEDZ