Witam.
Mam opcję rozpoznawania znaków drogowych w Kodiaqu 2.0 TDI Sportline (wrzesień 2023), ale nie idzie w żaden sposób tego wyłączyć. Podjechałem do autoryzowanego serwisu i powiedziano mi, że moje auto załapało się na dyrektywę unijną, która nie pozwala na odblokowanie tej funkcji.
Trochę absurd, bo ta idea tej funkcji wydaje się być w porządku, ale jej działanie jest słabe w zderzeniu z rzeczywistością. Stąd chciałem ją wyłączyć, ale nie idze :/
Czy ktoś poradził sobie z takim problemem?
Pozdrawiam.
Wyłączenie automatycznego rozpoznawania znaków drogowych
Re: Wyłączenie automatycznego rozpoznawania znaków drogowych
Wybacz ale co to rozpoznawanie znaków daje po za tym że widzisz to na desce? Pytam się bo ja ma modelowo rocznik 2020, więc może coś zmienili w tym czasie.
U mnie (też rocznik 2023) tempomat dostosowuje prędkość do znaków. Bywa to bardzo wygodne, ale czasem jak złapie 50km/h na autostradzie to nie jest przyjemnie. Nie mam pomysłu jak to wyłączyć.
-
__atomek__
- Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K
Wchodzisz w menu w asystenci i w ustawieniach tempomatu możesz to zmienić
u mnie auto z grudnia 22, szczęśliwie w menu mogę to dziadostwo wyłączyć, nie wyobrażam sobie tego inaczej . Samo rozpoznawanie znaków jest mocno niedoskonałe wg mnie i nieprecyzyjne, np. na drodze szybkiego ruchu nagle łapie i pokazuje dozwoloną prędkość 30 z drogi technicznej /bocznej - w połączeniu z innymi asystentami jazdy auto by zwolniło i stworzyło zagrożenie, dlatego bezwzględnie wyłączam to dziadostwo. Dla mnie szok , że nie można tego wyłączyć, trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę to co napisałem.
Marcin